Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί η ειδική επετειακή έκδοση της “Νυχτερίδας” του Jo Nesbo, του πρώτου βιβλίου της σειράς με ήρωα το Χάρι Χόλε, που εκδόθηκε πριν 20 χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια, το φθινόπωρο του 1997, όταν πρωτοεκδόθηκε η πρώτη περιπέτεια του Χάρι Χόλε στη Νορβηγία με τίτλο Η νυχτερίδα. Έκτοτε, ακολούθησαν άλλες εννέα περιπέτειες του διάσημου επιθεωρητή και μερικά ακόμα stand alone αστυνομικά μυθιστορήματα και θρίλερ από τον Jo Nesbo που εκτόξευσαν τη φήμη του παγκοσμίως, με πωλήσεις που είναι οκτώ φορές μεγαλύτερες του πληθυσμού της χώρας του.

Αναμένοντας τη Δίψα, τη νέα ενδέκατη περιπέτεια του Χόλε, που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά στις 3 Απριλίου 2017, οι έλληνες Nesbomaniacs θα έχουν την ευκαιρία να «ξεδιψάσουν», απολαμβάνοντας την ειδική επετειακή έκδοση της Νυχτερίδας, που θα κυκλοφορήσει στις 5 Δεκεμβρίου σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Πρόκειται για μια συλλεκτική σκληρόδετη έκδοση με κουβερτούρα, υπογεγραμμένη από τον συγγραφέα, που κυκλοφορεί με αφορμή τα 20 χρόνια Χάρι Χόλε και περιλαμβάνει πρόλογο του Jo Nesbo. Στο τέλος του βιβλίου, οι αναγνώστες θα βρουν το προφίλ του δημοφιλούς ήρωα, αναλυτική παρουσίαση της σειράς καθώς κι ένα αυτοβιογραφικό κείμενο του Nesbo για τη σειρά Χόλε.

Αφορμή για να αλλάξει καριέρα και από χρηματιστής και τραγουδιστής σε ροκ μπάντα να γίνει μπεστσελερίστας συγγραφέας στάθηκε η υπόσχεση που είχε δώσει σε ένα κορίτσι που εργαζόταν σε έναν εκδοτικό οίκο στο Όσλο πως κάποτε θα γράψει ένα βιβλίο. Η αρχή έγινε σε ένα ταξίδι του στην Αυστραλία το 1996.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στη μεταφράστριά του στην Ελλάδα Κρυστάλλη Γλινιαδάκη αποκαλύπτει ότι επέλεξε το είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας, επειδή ήθελε η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια να είναι κάτι απλό σαν ένα τραγούδι. Αναφέρει επίσης ότι προτιμάει να δουλεύει πάνω σε αυθεντικό καμβά γι’ αυτό και δεν διστάζει να προσθέτει στα βιβλία του ό,τι τυχαίνει να συναντά στον δρόμο του ή στα ταξίδια του και έχει σχέση με την πλοκή ή την ατμόσφαιρα που χτίζει.

Όπως γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογο που συνοδεύει την επετειακή έκδοση της Νυχτερίδας: «Είχα ήδη εθιστεί, από την πρώτη κιόλας δόση. Γραψίματος. Ήμουν σαν τοξικομανής: από τη στιγμή που ξυπνούσα μέχρι τη στιγμή που έπεφτα ξερός από την κούραση, οτιδήποτε έκανα είχε σχέση με το γράψιμο. Και σαν τοξικομανής, έκλεβα ό,τι έβρισκα μπροστά μου για να εξασφαλίσω τη δόση μου: από την ιστορία της Αυστραλίας και την κουλτούρα της νυχτερινής της ζωής, μέχρι το ενυδρείο και την όπερα του Σίδνεϊ· από τις πόρνες στο Ντάρλινγκχερστ Ρόουντ, μέχρι τις παραδόσεις των Αβοριγίνων στα βιβλία του Αυστραλιανού Μουσείου∙ από αυστραλούς ζογκλέρ και κλόουν μέχρι τις εικόνες από περιοδεύοντα λούνα παρκ, από τη γέννηση και την άνθηση του κινήματος των χίπηδων στην περιοχή του Μπάιρον Μπέι, την γκέι κουλτούρα, τις drag queen του αυστραλέζικου Σαν Φρανσίσκο, μέχρι το αυστραλέζικο ράγκμπι και τα μαθήματα αλεξιπτωτισμού που έκανα έξω από το Νιουκάσλ». Ποιος ξέρει; Ίσως στο μέλλον να δούμε τον Χόλε να κάνει αναρρίχηση στην Κάλυμνο. 


20 χρόνια παρέα με τον Χόλε, ο Nesbo δηλώνει πως δεν τον έχει βαρεθεί: «Είναι σαν καλός μου φίλος ή αδερφός: πρέπει να απομακρυνθώ για να παραμείνει η σχέση υγιής, μα γυρνώ πάντα να τον ξαναβρώ. Για μένα ο Χάρι είναι ακόμα βαθύτατα ενδιαφέρων χαρακτήρας. Κουβαλάει μια τόσο πλούσια ιστορία, γραμμένη από μένα αλλά κι ερήμην μου, που τον καθιστά υπέροχα εύφορο στην περαιτέρω διάπλαση του ίδιου και των περιπετειών του».

Η νυχτερίδα, το εκπληκτικό άνοιγμα της σειράς με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε, μας οδηγεί είκοσι χρόνια μετά στην ενδέκατη ιστορία με την ίδια ασίγαστη… δίψα.