Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Με τα λόγια (γίνεται): Αφιέρωμα στην Ελένη Βακαλό στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Με τα λόγια (γίνεται): Αφιέρωμα στην Ελένη Βακαλό στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)”, στην δεύτερη εκδήλωση του έκτου κύκλου τους, παρουσιάζουν αφιέρωμα στην σπουδαία Ελληνίδα ποιήτρια του 20ου αιώνα, Ελένη Βακαλό (1921-2001), με αφορμή την συμπλήρωση 95 χρόνων από την γέννησή της και 15 χρόνων από τον θάνατό της. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

 

Το “Με τα λόγια (γίνεται)” εγκαινίασε πέρυσι μια σειρά ετήσιων αφιερωμάτων σε σημαντικά –αν και ίσως ανεπαρκώς αναγνωρισμένα– ονόματα του ελληνικού ποιητικού κανόνα. Όχι τυχαία, μετά τον Τάκη Παπατσώνη που υπήρξε, μαζί με τον Καβάφη, ο κατεξοχήν πρωτοπόρος της ελληνικής μοντέρνας ποίησης, σειρά έχει φέτος η Ελένη Βακαλό.

 

Πρωτοεμφανίστηκε το 1944, κατατασσόμενη έτσι στην «Πρώτη Μεταπολεμική Γενιά» μαζί με ποιητές όπως ο Μίλτος Σαχτούρης και ο Νίκος Καρούζος. Παρά ταύτα, δεν συζητείται και δεν μελετάται το ίδιο έντονα με αυτούς. Από τα μοντερνιστικά ποιήματά της, δεν λείπει το  χιούμορ, ενώ άλλοτε αναδύεται και μια παιγνιώδης αλλά ταυτόχρονα σοβαρή «παιδική» διάθεση. Έγραψε επίσης βιβλία ιστορίας και κριτικής των εικαστικών τεχνών, τομείς στους οποίους αναγνωρίστηκε γρήγορα ως σημαντική προσωπικότητα. Από το 1944 ως το 1978, εξέδωσε 13 βιβλία ποίησης· τα περισσότερα συγκεντρώθηκαν το 1995 στο Το άλλο του πράγματος. Το έργο της κορυφώθηκε με τα Επιλεγόμενα (1997).

 

Την αξία και την σημασία του έργου αυτού, αναδεικνύουν οι 14 ποιήτριες και ποιητές που συμμετέχουν στην εκδήλωση επιλέγοντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας ποιήματα της Ελένης Βακαλό. Πρόκειται για τους: Ορφέα Απέργη, Μαίρη Γιόση, Άννα Γρίβα, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτη Ιωαννίδη, Δήμητρα Κωτούλα, Αλέκο Λούντζη, Παυλίνα Μάρβιν, Γιάννα Μπούκοβα, Όλγα Παπακώστα, Αλεξάνδρα Πλαστήρα, Χρήστο Σιορίκη, Μαρία Τοπάλη, Μάριο Χατζηπροκοπίου.


Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»

 

«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται - και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το -κατά τον Τέλλο Άγρα- ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’».

 

Σ' αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις που ξεκίνησαν το 2011, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση. Μεταξύ αυτών, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα: στην Emily Dickinson (2013, 2015), στα πέραν των 154 «αναγνωρισμένων» ποιημάτων του Καβάφη (2013), στον William Carlos Williams (2014), στην Elizabeth Bishop (2015), στον Τάκη Παπατσώνη (2016), στον Robert Duncan (2016).

Σχετικές ειδήσεις
Η ποιήτρια Elizabeth Bishop στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
24.01.2017 10:38
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τις (.poema..) εκδόσεις παρουσιάζουν την ανθολόγηση ποιημάτων της Αμερικανίδας ποιήτριας Elizabeth Bishop στην έκδοση που κυκλοφορεί με επιμέλεια, μετάφραση και επίμετρο του συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή Γιώργου Παναγιωτίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Με τα λόγια (γίνεται): Συνάντηση με την Γιάννα Μπούκοβα & την Όλγα Παπακώστα
13.01.2017 11:31
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)”, στην τρίτη εκδήλωση του έκτου κύκλου τους, παρουσιάζουν την συνάντηση δυο ποιητριών νεότερης γενιάς της Γιάννας Μπούκοβα και της Όλγας Παπακώστα την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Ιστορίες Μπονζάι για το Σημείο Μηδέν:  Επετειακό λογοτεχνικό αφιέρωμα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
01.09.2016 12:54
[«...Ο βομβιστής γίνεται κομμάτια, στην κυριολεξία κομματάκια, και θραύσματα της σάρκας και των οστών του εκτοξεύονται με τέτοια δύναμη και ταχύτητα που σφηνώνονται, παγιδεύονται στο σώμα όποιου βρίσκεται σε ακτίνα βολής... Αυτά ονομάζονται οργανικά θραύσματα.»]
Ερρίκος Σοφράς - Mεταφράζοντας ποίηση: εκδήλωση στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
06.05.2016 17:00
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στο πλαίσιο του πέμπτου κύκλου τους, παρουσιάζουν εκδήλωση αφιερωμένη στους μεταφρασμένους από τον Ερρίκο Σοφρά ποιητές: Motokiyo Zeami (1363-1443), Emily Dickinson (1830-1886), Charles Baudelaire (1821-1867), Sandro Penna (1906-1977) και W. H. Auden (1907-1973).
Με τα λόγια (γίνεται): Αφιέρωμα στον Robert Duncan στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
09.03.2016 13:38
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τον “Μήνα της ποίησης” η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)», στο καθιερωμένο ετήσιο αφιέρωμά τους σε Αμερικανό ποιητή –μετά την Emily Dickinson, τον William Carlos Williams και την Elizabeth Bishop– παρουσιάζουν βραδιά αφιερωμένη στον Robert Duncan.