Η πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του John le Carré που έγινε New York Times Bestseller, Η σήραγγα των περιστεριών – Ιστορίες από τη ζωή μου (The Pigeon Tunnel, Stories of my life) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell.

Αναρωτιέστε πόσο ενδιαφέρουσα θα μπορούσε να είναι η ζωή ενός από τους σημαντικότερους και πιο αγαπητούς συγγραφείς στον κόσμο; Και αν ο συγγραφέας αυτός υπήρξε και πράκτορας των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου; Μήπως, τότε, έχουμε να κάνουμε με μια ζωή τόσο συναρπαστική και ξεχωριστή όσο και τα υπέροχα μυθιστορήματά του;

Ο Τζον λε Καρέ, ο δημιουργός των πιο δημοφιλών μυθιστορημάτων κατασκοπείας παγκοσμίως, ο συγγραφέας που είναι «τόσο αναγνωρίσιμος όσο ο Ντίκενς ή η Όστιν» (Financial Times), στη Σήραγγα των Περιστεριών ξεδιπλώνει τη ζωή του, περιγράφοντας με το μοναδικό, εξαίσια κυνικό στυλ του και το απαράμιλλο χιούμορ του, συμβάντα, περιστατικά και συναντήσεις του με προσωπικότητες όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Γιασέρ Αραφάτ, ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο Άλεκ Γκίνες, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον και άλλοι πολλοί.

Η αυτοβιογραφία του Λε Καρέ είναι ένα βιβλίο τόσο ενδιαφέρον, συναρπαστικό και γοητευτικό, όσο και τα μυθιστορήματα που τον καθιέρωσαν ως «τον σημαντικότερο μυθιστοριογράφο του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα στη Βρετανία» (Daily Telegraph).

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ:

«Από τον μυστικό κόσμο που γνώρισα κάποτε προσπάθησα να φτιάξω ένα θέατρο για τους ευρύτερους κόσμους που κατοικούμε. Πρώτα έρχεται η φαντασία και μετά η έρευνα για την πραγματικότητα. Και ακολουθεί η επιστροφή στη φαντασία και στο γραφείο όπου κάθομαι αυτή τη στιγμή».

Από τα χρόνια της θητείας του στις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως τη συγγραφική του σταδιοδρομία, που τον ταξίδεψε από τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Καμπότζη μέχρι τη Βηρυτό τις παραμονές της ισραηλινής εισβολής του 1982 και τη Ρωσία πριν και μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Τζον λε Καρέ γράφει πάντα μέσα από την καρδιά της σύγχρονης επικαιρότητας.

Σ’ αυτή την πρώτη αυτοβιογραφία του, ο Λε Καρέ, με το απολαυστικό του ύφος και τη διεισδυτική του ματιά, διαβάζει στα γεγονότα που παρακολουθεί από την οπτική γωνία του μάρτυρα την ίδια ηθική αμφισημία με την οποία διαποτίζει τα μυθιστορήματά του.

Eίτε γράφει για έναν παπαγάλο σε κάποιο ξενοδοχείο της Βηρυτού που ήξερε να μιμείται τέλεια το κροτάλισμα των πολυβόλων, είτε επισκέπτεται τα μουσεία των άταφων νεκρών της Ρουάντα μετά τη γενοκτονία, είτε γιορτάζει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τον Γιάσερ Αραφάτ είτε παίρνει συνέντευξη από μια Γερμανίδα τρομοκράτισσα στη φυλακή της στην έρημο Νέγκεβ, είτε παρατηρεί τον Άλεκ Γκίνες να ετοιμάζεται να υποδυθεί τον Τζορτζ Σμάιλι, είτε περιγράφει τη γυναίκα που τον ενέπνευσε να πλάσει την κεντρική ηρωίδα του στο έργο του Ο Επίμονος Κηπουρός, ο Λε Καρέ αφηγείται το κάθε συμβάν με ζωντάνια και χιούμορ, κάνοντάς μας άλλοτε να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια και άλλοτε να βλέπουμε με καινούριο μάτι γεγονότα και ανθρώπους που ως τώρα πιστεύαμε πως καταλαβαίναμε.

Πάνω απ’ όλα, όμως, ο Λε Καρέ μάς δίνει μια γεύση από τη διαδρομή που ακολουθεί ως συγγραφέας εδώ και πάνω από έξι δεκαετίες, αναζητώντας αδιάκοπα εκείνη τη μοναδική σπίθα που κάνει τόσο ζωντανούς και ανθρώπινους τους ήρωες των βιβλίων του.