Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Συμμετοχές για το 11ο Διεθνές Πανόραμα

Συμμετοχές για το 11ο Διεθνές Πανόραμα
Η οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας ξεκινά την περίοδο για την υποβολή των συμμετοχών, επίσημα, μιας και μέχρι τώρα έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή 78 σκηνοθέτες από 37 χώρες, δείγμα ότι και φέτος θα ξεπεράσει κάθε ρεκόρ!

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του προσεχούς Πανοράματος, το οποίο θα διεξαχθεί από τις  2 έως 10 Οκτωβρίου του 2009, η Οργανωτική Επιτροπή καλεί κάθε ανεξάρτητο δημιουργό, που ενδιαφέρεται να προβάλλει το έργο του.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων είναι η 30η Ιουνίου 2009 και η συμμετοχή μπορεί να κατατεθεί μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Πανοράματος  http://www.independent.gr/ (link ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ).

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι: α) Ντοκιμαντέρ μέχρι 60 λεπτά, β) Οι ταινίες να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στα τελευταία χρόνια 2007-2008-2009, γ) Η ταινία (μεγάλου μήκους) να είναι η 1η ταινία ή 2η του σκηνοθέτη, δ) Διάρκεια των μεγάλου μήκους από 60’ μέχρι 90’, ε) Διάρκεια μικρού μήκους μέχρι 25’ λεπτά, ζ) Οι ταινίες προαιρετικά να είναι υποτιτλισμένες στα Αγγλικά, η) Φορμά DVD, θ) Για animation, video art και πειραματικές ταινίες δεν υπάρχει κανένας περιορισμός διάρκειας.

Στο διαγωνιστικό τμήμα θα περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες: μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ , animation, video art, video clip, video dance, και mobile ταινίες. Να σημειωθεί ότι είναι ξεχωριστά το Ελληνικό (Ελληνικό Πανόραμα)  και το Διεθνές  διαγωνιστικό τμήμα.

Το πρόγραμμα θα χωρίζεται στις εξής ενότητες στο Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα: «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Στα πέρατα της γης», «Βαλκανική γειτονιά», «Έλληνες, πολίτες του κόσμου», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Γέφυρες Μεσογείου», «Ματιές στην Ανατολή».

Από φέτος καθιερώνονται και οι εξής διακρίσεις (εκτός από τα βραβεία για μεγάλου, μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, κ.λ.π) για το ελληνικό τμήμα, με σκοπό την υποστήριξη της ελληνικής παραγωγής:  διάκριση για τη μουσική της ταινίας, για την ταινία με οικολογικό περιεχόμενο, για την ταινία με ευαίσθητο κοινωνικό μήνυμα, και τέλος η ειδική διάκριση «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» για την ποιητικότητα της ταινίας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα δώσει βραβείο για την καλύτερη ταινία με αντιρατσιστικό περιεχόμενο.

Το  Διεθνές  Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας παραμένει ένα φεστιβάλ χωρίς λογοκρισία και έλεγχο, και συνάμα διαγωνιστικό, φιλοδοξώντας να αναδειχθεί ένα μωσαϊκό από εικόνες που ευνοούν την πολυσυνθετικότητα και τη διαφορετικότητα. Στην περσινή διοργάνωση με την προβολή 217 ταινιών από 56 χώρες απέδειξε πως λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος πολιτισμών, αλλά και παρουσίασης νέων τάσεων στην 7η τέχνη. 

Σχετικές ειδήσεις
To πρόγραμμα Νew Vision στο Hellas Filmbox Berlin
09.11.2016 13:15
To Hellas Filmbox Berlin ετοιμάζεται για την δεύτερη διοργάνωση, που θα γίνει 18 - 22 Ιανουαρίου 2017, στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon. Και στο ερχόμενο φεστιβάλ, θα υπάρξει Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, με ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, το πρόγραμμα New Vision, καθώς και αφιερώματα και special screenings. To φεστιβάλ θα πλαισιώσουν ανοιχτές συζητήσεις, masterclass, μουσικές εκδηλώσεις με συνέργειες και συνεργασίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Με το Afterimage του Αντρέι Βάιντα ξεκινά το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
08.11.2016 11:37
Το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκου Κινηματογράφου με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ανακοινώνει πως θα σηκώσει αυλαία με την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας “Afterimage”, το κύκνειο άσμα του σπουδαίου πολωνου δημιουργού Αντρέι Βάιντα που πριν λίγο καιρό έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 90 ετών.
29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
18.10.2016 12:34
To 29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (17-27 Νοεμβρίου 2016) επιφυλλάσσει δύο εκπλήξεις στους φίλους του καλού ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου: ένα αφιέρωμα με όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ως φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο πολυσχιδή έλληνα δημιουργό, αλλά και μια επιλογή ταινιών του πολιτικοποιημένου ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο. Θα προβάλλει μάλιστα σε αβαν πρεμιέρ και τη νέα ταινία του Μπελόκιο «Sweet Dreams» από το πρόσφατο Φεστιβαλ των Καννών.
Tο Park της Σοφίας Εξάρχου στα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ του Φθινοπώρου
02.09.2016 16:43
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία Park της Σοφίας Εξάρχου επιλέχθηκε για την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο στο τμήμα Discovery (8/18 Σεπτεμβρίου), ανάμεσα σε σπουδαίες ταινίες σκηνοθετών από όλο τον κόσμο ενώ για τη συνέχεια το Park συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Νέων Σκηνοθετών του Σαν Σεμπαστιάν (16-24/9), στο Φεστιβάλ του Λονδίνου (5-16 Οκτωβρίου) και στο Φεστιβάλ της Βαρσοβίας (7-16 Οκτωβρίου).
Χρυσές Νύχτες - Πανόραμα 2016 στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
01.06.2016 13:48
33 ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν το 2015-16 από τις εθνικές Ακαδημίες Κινηματογράφου των χωρών προέλευσής τους (Oscar, César, Goya, BAFTA, Ίρις κ.λπ.) για δύο μέρες στη Στέγη!