Στο Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβαίνει για δέκα μέρες το Φεστιβάλ Devised Theatre – Παραστάσεις μικρού μήκους από νέους δημιουργούς, το οποίο είναι ενταγμένο στη λογική του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, που όλα αυτά τα χρόνια είναι στραμμένο κατά κύριο λόγο στους νέους δημιουργούς.

Συνεχίζοντας μια προσπάθεια να αναδειχθεί μέσα από τη σκηνή του θεάτρου ο προβληματισμός και η θέση των νέων ανθρώπων απέναντι στον σύγχρονο κόσμο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου υποστηρίζει μια μορφή θεατρικής έκφρασης με ελάχιστους περιορισμούς, η οποία συχνά υιοθετείται από νέες ομάδες.

Έτσι, διαθέτει τους χώρους του για να παρουσιαστούν σκηνικές συνθέσεις στη λογική του Devised Theatre, οι οποίες βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες: θραύσματα μνήμης και ιστοριών, εικόνες και σχόλια που εκφράζουν τη θέση των νέων ανθρώπων στον κόσμο που ζούμε.

Μέσα στις 10 μέρες του διαγωνιστικού μέρους του φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν πρωτότυπες συνθέσεις / παραστάσεις μικρού μήκους (διάρκειας μέχρι 50 λεπτά), από 15 νέες ελληνικές ομάδες, οι δημιουργοί των οποίων είναι γεννημένοι μετά το 1975. Κάθε παράσταση θα παιχτεί 4 φορές σε 2 μέρες, κυλιόμενα, στον Κάτω Χώρο ή στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, έτσι ώστε οι θεατές να μπορούν να παρακολουθήσουν έως και 4 παραστάσεις την ημέρα.

Τα θέματα των παραστάσεων καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα των ανθρώπινων αναζητήσεων και σχέσεων, όπως η πίστη, η απώλεια, η αμαρτία, η αγάπη, ο έρωτας,  η αθωότητα, η κοινωνική ευθύνη, ο χρόνος ως παρόν και παρελθόν, η φιλία κτλ. Η παράσταση που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους της κριτικής επιτροπής θα συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου ως παραγωγή του για την θεατρική περίοδο 2009-10. Στις 30 Μαΐου οι εργασίες του φεστιβάλ θα ολοκληρωθούν με μια ημερίδα για τις νέες φόρμες των παραστατικών τεχνών και τα αποτελέσματα του φεστιβάλ.