Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

inhabitants: Έκθεση της Κατερίνας Ζαφειροπούλου στην ΔΛ Gallery

inhabitants: Έκθεση της Κατερίνας Ζαφειροπούλου στην ΔΛ Gallery

Η ΔΛ Gallery παρουσιάζει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 την ατομική έκθεση της Κατερίνας Ζαφειροπούλου με τίτλο «inhabitants» σε επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία.

 

Όπως παρατηρεί ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας η συγκεκριμένη σειρά έργων ξεκίνησε από την πρόθεση της Κατερίνας Ζαφειροπούλου να χρησιμοποιήσει τη διαφάνεια και το διαφανές γυαλί σαν υλικό και επιφάνεια που αντί να χωρίζει το έξω από το μέσα, το πάνω από το κάτω, το πριν από το μετά, έχει την ιδιότητα να φέρνει αυτά τα δίπολα σε λογική σύγκρουση και σε ζωγραφική συμφωνία.

 

Τα έργα αυτά μας επιτρέπουν, εκμεταλλευόμενα τη δεδομένη απόλυτα ευθύγραμμη διάδοση του φωτός προς το μάτι, να αντιληφθούμε τον περιβάλλοντα χώρο και το χώρο της ζωγραφικής ως μία συνάρτηση της θέσης θέασης του θεατή και της θέσης εργασίας της ίδιας.

 

Τα αντικείμενα της ζωγραφικής της ποικίλουν από αντικείμενα design εμβληματικής αισθητικής και οικονομικής αξίας, μέχρι πράγματα, εφευρέσεις και συνθήκες τα οποία άλλαξαν τους δύο τελευταίους αιώνες όλη μας την κοινωνική αλληλεπίδραση και ζωή. Τι γίνεται αν όλα αυτά τα αντικείμενα είναι αυτό ακριβώς που στέκεται μπροστά μας και καθορίζει ακριβώς τι βλέπουμε και τι όχι;

 

Τα νέα της έργα με τα φωτογραφικά φόντα μοιάζουν με παράθυρα όπου οι διαδοχικές στρώσεις γυαλιού και τα περιγράμματα είναι αυτά που παρεμβάλλονται, αυτά που κατοικούν το χώρο σαν δεκάδες διαφανή κτίρια που εμποδίζουν τη θέα στη θάλασσα. Τα καινούρια της επιτοίχια έργα λειτουργούν σαν ασπρόμαυρα σχέδια πάνω σε μια έγχρωμη επιφάνεια, όπως έγχρωμη είναι και η πραγματικότητα.  

 

Τα νέα γλυπτά που για πρώτη φορά παρουσιάζει η Κατερίνα Ζαφειροπούλου αποτελούνται από όλα αυτά τα πράγματα στην πραγματική τους κλίμακα, σε μονόχρωμες συνθέσεις που πλέον ξεφεύγουν από τον προσεκτικό σχεδιασμό επίπεδο προς επίπεδο.

 

Όλα αυτά που μας περιτριγυρίζουν μέσα στους χώρους που ζούμε μοιάζουν σαν να αυτό-οργανώνονται και να διεκδικούν τη θέση του κατοίκου ή συγκατοίκου. Και σε αντίθεση με το διαφανές γυαλί και τα καθαρά περιγράμματα που μας επιτρέπουν να καταλάβουμε τα πάντα, τα γκρι μονόχρωμα γλυπτά κρύβουν από το βλέμμα μας όλη τη δομή, την οργάνωση και την καταγωγή τους.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Ιάσονα Βενετσανόπουλου στην Image Gallery
23.01.2017 11:48
O Ιάσονας Βενετσανόπουλος παρουσιάζει στην Image Gallery τη δεύτερη ατομική του έκθεση με τίτλο “There is another world, but it is inside this one” σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Ματίνας Χαραλάμπη.
Παραλογές 2016, ΞΕΝΙΩ: Ατομική έκθεση στην Chili Art Gallery
07.12.2016 14:36
Η Chili Art Gallery εγκανιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Πόλυς Γεωργακοπούλου ΞΕΝΙΩ την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016.
Back to the basics: Uncanny: ομαδική έκθεση στη ENIA Gallery
15.11.2016 13:45
Η ΕΝΙΑ Gallery παρουσιάζει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 το πρώτο μέρος της ομαδικής έκθεσης «Back to basics: Uncanny» σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου. Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε δυο μέρη.
Everything is Con-temporary: έκθεση του Nar στην Exit Gallery
25.05.2016 10:50
Η Exit Gallery από το Σάββατο 28 Μαϊου και για ένα μήνα θα φιλοξενεί τη νέα ατομική έκθεση του Nar, με τίτλο «Everything is Con-Temporary», σε επιμέλεια της Δώρας Βασιλάκου.
(test) in between: έκθεση της Κατερίνας Αθανασίου στο Beton 7
02.03.2016 16:36
Το Beton7 Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Κατερίνας Αθανασίου με τον τίτλο (test) in between.