Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Έγκλημα και κρίση: γραφές και μεταγραφές της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας

Έγκλημα και κρίση: γραφές και μεταγραφές της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας

Τι είναι η αστυνομική λογοτεχνία; Πρωτεϊκό λογοτεχνικό είδος που προσαρμόζεται στον καιρό με τον καλύτερο τρόπο ή κατεξοχήν δείγμα της μαζικής λογοτεχνίας-παραλογοτεχνίας; Υψηλής ποιότητας κοινωνική, πολιτική, λαϊκή λογοτεχνία ή τυποποιημένο εμπορικό προϊόν της εκδοτικής βιομηχανίας; Λογοτεχνία εστιασμένη στο αίνιγμα ή στο « γιατί » του εγκλήματος; Λογοτεχνία στο περιθώριο του λογοτεχνικού συστήματος ή σε διαρκή αλληλεπίδραση με τα άλλα είδη, στην ίδια την καρδιά του;

 

Το 1ο διεθνές συνέδριο για την αστυνομική λογοτεχνία με τίτλο: « Έγκλημα και κρίση: γραφές και μεταγραφές της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας » , το οποίο διοργανώνεται από το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης, επιδιώκει να μεταφέρει τη συζήτηση για το δημοφιλές αυτό είδος στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, προσκαλώντας τους ίδιους τους δημιουργούς να συνομιλήσουν τόσο με τους θεωρητικούς όσο και με το κοινό.

 

Συμμετέχουν Έλληνες και Γάλλοι θεωρητικοί και ερευνητές όπως και οι ακόλουθοι Έλληνες και Γάλλοι συγγραφείς με εισηγήσεις και σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης:


Ανδρέας Αποστολίδης, ΜωρίςΑτιά, ΣέργιοςΓκάκας, Βασίλης Δανέλλης, Απόστολος Λυκεσάς, ΝτομινίκΜανοτί, Πέτρος Μαρτινίδης, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Γιάννης Πανούσης, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Γιάννης Ράγκος, Πατρίκ Ρενάλ.


Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 & το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Θα χαιρετίσουν οι Πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκης κ. Philippe Ray και ο Πρόεδρος του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ.

Στον χώρο υποδοχής του συνεδρίου οι συγγραφείς θα υπογράψουν έργα τους, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου.

Σχετικές ειδήσεις
Η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή:
23.01.2017 12:13
Τολστόι ή Ντοστογιέφσκι; Άννα Καρένινα ή Αδελφοί Καραμάζοφ; Πόλεμος και Ειρήνη ή Έγκλημα και Τιμωρία;
Το αστυνομικό γιορτάζει στον Πολυχώρο Μεταίχμιο
18.11.2016 12:01
Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 ο Πολυχώρος Μεταίχμιο μας περιμένει για έναν ολοήμερο μαραθώνιο δράσεων για την αστυνομική λογοτεχνία.
Νοέμβριος 2016: Μήνας σύγχρονης ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας στον Ιανό
31.10.2016 13:22
Τα Βιβλιοπωλεία Ιανός και η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων μας καλούν όλον τον Νοέμβριο να έρθουμε πιο κοντά με την σύγχρονη ελληνική αστυνομική λογοτεχνία!
Η Σουηδεζα συγγραφέας Tove Alsterdal στην Αθήνα
17.10.2016 11:34
Η Σουηδέζα Tove Alsterdal, η ανερχόμενη Σκανδιναβή συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, μιλά για το Human Trafficking και συναντά τους Έλληνες αναγνώστες της.
Η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή: Πώς η λογοτεχνία γίνεται θέαμα
21.09.2016 11:47
Ο Δημήτρης Στεφανάκης και ο ΙΑΝΟS συνεχίζουν για δεύτερη σεζόν τον Κύκλο Συζητήσεων «Η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή».