Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Οι Χορωδίες των Πανεπιστημίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Οι Χορωδίες των Πανεπιστημίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τρία πολυφωνικά σύνολα ελληνικών πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια μεγάλη συναυλία χορωδιακής μουσικής που πραγματοποιείται το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του ετήσιου Κύκλου εκδηλώσεων του Μεγάρου Η ανθρώπινη φωνή .


Το Χορωδιακό Εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Φωνητικό Σύνολο του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Μικτή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ερμηνεύουν a cappella ή με συνοδεία πιάνου έργα ελλήνων και ξένων συνθετών.


Η συναυλία αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη ευρείας κλίμακας καλλιτεχνική συνεργασία μεταξύ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης και του Ιονίου Πανεπιστημίου και δίνεται στο πλαίσιο του 8ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου που οργανώνεται από κοινού από τα τέσσερα προαναφερθέντα πανεπιστημιακά τμήματα καθώς και από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Σηματοδοτεί, δε, την κορύφωση των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν από το ΤΜΣ του ΕΚΠΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την ίδρυσή του.


Το πρόγραμμα της συναυλίας είναι ποικίλο, αφού η κάθε χορωδία επέλεξε η ίδια το ρεπερτόριο που θα παρουσιάσει, έτσι ώστε να αναδείξει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και το προσωπικό της καλλιτεχνικό στίγμα.


Πρώτο ανεβαίνει στη σκηνή της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος το Χορωδιακό Εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που μελετά και παρουσιάζει a cappella χορωδιακά έργα της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής αλλά και δημιουργίες ελλήνων συνθετών. Θα ερμηνεύσει, υπό τη μουσική διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού, ειδικής επιστήμονος και μουσικοπαιδαγωγού του ΑΠΘ, αποσπάσματα από τις δημοφιλέστατες συλλογές 8 Δωδεκανησιακά τραγούδια και 8 Μικρασιατικά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη.


Ακολουθεί το Φωνητικό Σύνολο του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1994. Το Σύνολο έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και παραγωγές όπερας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει ηχογραφήσει το έργο Η κηδεία του Σαρπηδόνος του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Για τη συναυλία της 26ης Νοεμβρίου επέλεξε έργα αμερικανών συνθετών (Kevin A. Memley και Raymond Weidner). Διευθύνει ο Δημήτρης Κτιστάκης. Στο πιάνο η Μαριλένα Έλουλ.


Η φιλοξενούσα Μικτή Χορωδία του ΤΜΣ του ΕΚΠΑ (έτος ίδρυσης: 1998), που εμφανίζεται τελευταία στο πρόγραμμα της συναυλίας, έχει πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα. Έχει ερμηνεύσει εντός και εκτός ελληνικών συνόρων σημαντικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου και δημιουργίες ελλήνων συνθετών και έχει συνεργαστεί με όλες τις επαγγελματικές χορωδίες και ορχήστρες της Αθήνας καθώς και με γνωστούς μαέστρους. Η Χορωδία θα παρουσιάσει συνθέσεις Λεονταρίτη, Καλομοίρη, Δραγατάκη, Λάλλα, Αντωνίου , Σαββόπουλου, Χριστοδούλου και Μπαλτά. Θα τη διευθύνει ο ιδρυτής της και καθηγητής του ΤΜΣ Αθηνών, Νίκος Μαλιάρας. Συνοδεύει ο πιανίστας Σάββας Ρακιντζάκης.


Το πρόγραμμα θα κλείσει με τρία σύντομα έργα των Κωνσταντινίδη, Καρρένιο και Ιακωβίδη που θα ερμηνεύσουν και οι τρεις χορωδίες μαζί.

Σχετικές ειδήσεις
Κάθε ευχή και ένα τραγούδι, με την Χορωδία Rosarte στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
16.12.2016 12:39
Με αγαπημένα κάλαντα, γιορτινά τραγούδια και μουσικές ευχές από όλο τον κόσμο υποδέχεται τα φετινά Χριστούγεννα η Παιδική και Νεανική Χορωδία ROSARTE την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Έργα πολυφωνικής μουσικής σε 1η πανελλήνια εκτέλεση από τη Χορωδία της ΕΡΤ στο Μέγαρο
01.12.2016 11:53
Ο νέος ετήσιος κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Η ανθρώπινη φωνή διευρύνεται με μια ακόμη συναυλία αφιερωμένη στην πολυφωνική μουσική. Έτσι, την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος υποδέχεται τη Χορωδία της ΕΡΤ που, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προτείνει στο κοινό ένα πρόγραμμα με θρησκευτικά αλλά και κοσμικά έργα, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζονται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.
Οι πόλεις της μουσικής - Μόσχα: συναυλία από την ΚΟΑ με τον Ούρος Λάγιοβιτς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.10.2016 15:47
Ο σπουδαίος Σλοβένος αρχιμουσικός Ούρος Λάγιοβιτς που ενθουσίασε το φιλόμουσο αθηναϊκό κοινό στις προηγούμενες συνεργασίες του με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, επιστρέφει και πάλι στο πόντιουμ της Ορχήστρας, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ο Λευτέρης Βενιάδης παρουσιάζει Γεώργιο Σουρή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
07.07.2016 10:42
Ο Λευτέρης Βενιάδης στα πλέσια του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια μουσική και σκηνική σύνθεση, βασισμένη στην ποίηση του Γεωργίου Σουρή για φωνητικό σύνολο, νεανική χορωδία, μουσικό σύνολο και δύο ηθοποιούς στις 14 & 15 Ιουλίου 2016.
Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία Δήμου Αθηναίων στις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές 2016
10.05.2016 13:11
Στο πλαίσιο του 12ου Κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, στο θέατρο Παλλάς, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, με τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συμμετοχή εκλεκτών σολίστ, θα πραγματοποιήσουν συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών.