Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η προσωπογραφία στο έργο του Μπουζιάνη - εξέλιξη και επιρροές: έκθεση στο Μουσείο Μπουζιάνη

Η προσωπογραφία στο έργο του Μπουζιάνη - εξέλιξη και επιρροές: έκθεση στο Μουσείο Μπουζιάνη

Το Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη εγκαινιάζει την ιστορική έκθεση "Η προσωπογραφία στο έργο του Μπουζιάνη: εξέλιξη και επιρροές ", με σκοπό να αναδειχτεί, μέσα από πορτρέτα - ελαιογραφίες, η αδιάκοπη διάθεση του εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη να εκφράσει τη μετάβαση από τις κλασσικές επιρροές στην αβεβαιότητα του σχήματος.


Τα έργα προέρχονται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου - Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή και σημαντικούς Έλληνες συλλέκτες.


Η ανατομία, τα τυπικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προσώπου, η προσωπική ιστορία του καθενός δεν απασχολεί τον ζωγράφο που θέλει να εκφράσει στην καθολικότητά του το δράμα που περιέχει η ύπαρξη του ανθρώπου.


Έτσι το πορτρέτο παίρνει νόημα ηθικό και μεταφυσικό μέσα από την ιδιότυπη χειρονομία του Μπουζιάνη, το ζεστό γαιώδες χρώμα, τους χθόνιος τόνους, και του εξασφαλίζει μία θέση στον διεθνή χάρτη της Τέχνης.


Στην έκθεση του Νοεμβρίου, οι ελαιογραφίες που δημιουργήθηκαν από το 1913 ως το 1945 θα πλαισιώνονται με επεξηγηματικά κείμενα όπου ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να διακρίνει τις αλλαγές στο έργο και τη διάθεση του καλλιτέχνη, από τα σπουδαστικά χρόνια ως την εξπρεσιονιστική περίοδο του ζωγράφου.


Παράλληλα εκτίθενται προσωπογραφίες των "δασκάλων" που επηρέασαν τον καλλιτέχνη μέσα από έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ελαιογραφίες των Συμεών Σαββίδη, Νικηφόρου Λύτρα, Περικλή Πανταζή, Νικόλαου Κουνελάκη και Πολυχρόνη Λεμπέση αποτυπώνουν τις διαφορές και ομοιότητες στην προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής τον 19ο και 20ο αιώνα.


Παράλληλες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο αμφιθέατρο με ομιλητές σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες που γνώρισαν ή επηρεάστηκαν από τον μεγάλο εξπρεσιονιστή.


Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη και Φοίβος Κυπραίος
Μουσείο και Αρχείο Γ. Μπουζιάνη

Σχετικές ειδήσεις
«μεταΘεοί»: έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου στο Μουσείο Μπενάκη - Ισλαμικής Τέχνης
02.11.2016 13:35
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου «μεταΘεοί» στην οποία θα παρουσιαστεί το έργο από τα δύο τελευταία προσκηνυματικά ταξίδια του καλλιτέχνη στην Ινδία.
Happy Birthday: έκθεση γλυπτών του Γιώργου Λάππα στο Μουσείο Μπενάκη
16.09.2016 10:58
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου μία έκθεση ˗ φόρο τιμής στο έργο του Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα, με τίτλο «Happy Birthday».
Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ΒατΡαπουνζέλ: έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
13.09.2016 10:40
Η εταιρεία «Θέατρο ΡΕΤΡΟ» με σκοπό να τηρήσει την υπόσχεσή της στους μικρούς της θεατές και να αναδείξει τα έργα ζωγραφικής τους, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ‘ΒατΡαπουνζέλ’», η οποία φιλοξενείται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων: Έκθεση του Χαράλαμπου Κατσατσίδη στην γκαλερί Art Zone 42
10.06.2016 14:19
Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στις 8.00 μ.μ., η γκαλερί Art Zone 42 παρουσιάζει την ατομική έκθεση ‘On Faces - Πορτρέτα Ενστίκτων’ του ζωγράφου Χαράλαμπου Κατσατσίδη.
Ιερή γνωριμία: Ομαδική έκθεση στο Μουσείο Μπουζιάνη
22.03.2016 15:19
Το Μουσείο Μπουζιάνη εγκαινιάζει την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 και ώρα 20.00, την έκθεση "Ιερή γνωριμία", παρουσιάζοντας μέσα από το πρίσμα δέκα εκ των καλύτερων street και graffiti καλλιτεχνών της χώρας, έργα εμπνευσμένα από το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου.