Το Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη εγκαινιάζει την ιστορική έκθεση “Η προσωπογραφία στο έργο του Μπουζιάνη: εξέλιξη και επιρροές”, με σκοπό να αναδειχτεί, μέσα από πορτρέτα – ελαιογραφίες, η αδιάκοπη διάθεση του εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη να εκφράσει τη μετάβαση από τις κλασσικές επιρροές στην αβεβαιότητα του σχήματος.

Τα έργα προέρχονται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου – Ίδρυμα Β. & Ε. Γουλανδρή και σημαντικούς Έλληνες συλλέκτες.

Η ανατομία, τα τυπικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προσώπου, η προσωπική ιστορία του καθενός δεν απασχολεί τον ζωγράφο που θέλει να εκφράσει στην καθολικότητά του το δράμα που περιέχει η ύπαρξη του ανθρώπου.

Έτσι το πορτρέτο παίρνει νόημα ηθικό και μεταφυσικό μέσα από την ιδιότυπη χειρονομία του Μπουζιάνη, το ζεστό γαιώδες χρώμα, τους χθόνιος τόνους, και του εξασφαλίζει μία θέση στον διεθνή χάρτη της Τέχνης.

Στην έκθεση του Νοεμβρίου, οι ελαιογραφίες που δημιουργήθηκαν από το 1913 ως το 1945 θα πλαισιώνονται με επεξηγηματικά κείμενα όπου ο θεατής θα έχει τη δυνατότητα να διακρίνει τις αλλαγές στο έργο και τη διάθεση του καλλιτέχνη, από τα σπουδαστικά χρόνια ως την εξπρεσιονιστική περίοδο του ζωγράφου.

Παράλληλα εκτίθενται προσωπογραφίες των “δασκάλων” που επηρέασαν τον καλλιτέχνη μέσα από έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Ελαιογραφίες των Συμεών Σαββίδη, Νικηφόρου Λύτρα, Περικλή Πανταζή, Νικόλαου Κουνελάκη και Πολυχρόνη Λεμπέση αποτυπώνουν τις διαφορές και ομοιότητες στην προσέγγιση της ανθρώπινης μορφής τον 19ο και 20ο αιώνα.

Παράλληλες εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο αμφιθέατρο με ομιλητές σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες που γνώρισαν ή επηρεάστηκαν από τον μεγάλο εξπρεσιονιστή.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη και Φοίβος Κυπραίος
Μουσείο και Αρχείο Γ. Μπουζιάνη