Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Διάλεξη της Dame Marina Warner στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διάλεξη της Dame Marina Warner στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο φετινός κύκλος διαλέξεων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών Μπέρκμπεκ του Λονδίνου συνεχίζεται την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ, με τη διάλεξη της Dame Marina Warner [Μαρίνα Γουόρνερ], καθηγήτριας Αγγλικής Γλώσσας και Δημιουργικής Γραφής του Birkbeck College [Κολεγίου Μπέρκμπεκ]. Η Μαρίνα Γουόρνερ θα παρουσιάσει την ομιλία με θέμα «Ιστορίες σε τράνζιτ: Είναι η λογοτεχνία αρκετά ισχυρή ώστε να βοηθήσει;». Συντονίστρια θα είναι η Μαρία Κομνηνού, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30.


Η ομιλία εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία , κριτική, ιστορία που πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, ιδρυτή του Birkbeck Institute for the Humanities [Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ].


Για την περίοδο 2016-17 ο κατάλογος των ομιλητών του Κύκλου Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία του Megaron Plus διαμορφώνεται ως εξής: Joanna Bourke (20/1/2017), Georges Didi-Huberman (28/2/2017), David Harvey (20/3/2017), Stephen Frosh (24/4/2017) και Boaventura de Susa Santos (8/5/2017).


«Ιστορίες σε τράνζιτ: Είναι η λογοτεχνία αρκετά ισχυρή ώστε να βοηθήσει;»


Άραγε τα ταξιδιωτικά κείμενα και οι μεταναστευτικοί μύθοι, οι θρύλοι αλλά και τα παραμύθια αποτελούν τρόπους να δημιουργήσουμε μία εστία μακριά από την εστία μας; Είναι δυνατόν να υπάρξει «μια πατρίδα λέξεων»; Υπάρχει τρόπος να αντιληφθούμε μια παγκόσμια λογοτεχνία που να μην επικαλείται μια ψευδή παγκοσμιοποιητική συνειδητότητα;


Η Μαρίνα Γουόρνερ θα εξετάσει τα ερωτήματα αυτά σε σχέση με τις σύγχρονες απόψεις περί προφητείας και πρoμήνυσης, και ειδικότερα σε σχέση με τις νέες θεωρήσεις των ομηρικών κειμένων.


Μarina Warner, DBE, FBA


Η Μαρίνα Γουόρνερ είναι καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας και Δημιουργικής Γραφής στο Κολέγιο Μπέρκμπεκ και Professorial Research Fellow, SOAS. Έχει τιμηθεί με πολλές σημαντικές διακρίσεις. Το 2015 της απονεμήθηκε το Holberg Prize in the Arts and Humanities. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας.


Έχει γράψει δοκίμια, βιβλία ιστορίας, κριτικής, μυθοπλασίας καθώς και διηγήματα και νουβέλες με θέμα τα παραμύθια, τους  μύθους και τα σύμβολα της ανθρωπότητας. Κοινό χαρακτηριστικό των έργων της είναι η κυριαρχία της γυναικείας μορφής. Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: Alone of All Her Sex: The Myth and the Cult of the Virgin Mary (1976) και Monuments & Maidens: The Allegory of the Female Form (1988).


Το 1994, έδωσε σειρά ομιλιών με θέμα Οι έξι μύθοι της εποχής μας στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων BBC Reith Lectures. Η μελέτη της για τις Χίλιες και μία νύχτες (2011) απέσπασε τα βραβεία «Sheykh Zayed» (2012) και «Τρούμαν Καπότε» καθώς και το βραβείο του National Book Critics Circle.

 

Αναλαμβάνει συχνά την επιμέλεια εκθέσεων: The Inner Eye (1996), Metamorphing (2002-3) και Only Make-Believe: Ways of Playing (2005) κ.ά. Αυτή την περίοδο, εργάζεται πάνω στο θέμα «Λατρευτικοί τόποι και κουλτούρα σε καιρούς μετακίνησης πληθυσμών και διασποράς». Επίσης, γράφει ένα μυθιστόρημα απομνημονευματικού χαρακτήρα σχετικά με την παιδική της ηλικία στην Αίγυπτο.


Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).


Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη της Joanna Bourke στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.01.2017 16:15
Συνεχίζεται και τη νέα χρονιά, με τη συμμετοχή σημαντικών διανοητών της εποχής μας, ο Κύκλος «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Birkbeck Institute for the Humanities του Λονδίνου υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ.
Διάλεξη της Tζάκλιν Ρόουζ για τις Ρόζα Λούξεμπουργκ και Μαίριλυν Μονρόε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.10.2016 14:13
Το Megaron Plus ανανεώνει για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία του με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών Μπέρκμπεκ του Λονδίνου, η οποία άρχισε πέρυσι με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων του κόσμου των Γραμμάτων, όπως ο Ετιέν Μπαλιμπάρ, η Τζούντιθ Μπάτλερ και ο Κώστας Δουζίνας. Έτσι, υποδέχεται, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ μια από τις πλέον ριζοσπαστικές προσωπικότητες της παγκόσμιας διανόησης, την Τζάκλιν Ρόουζ [Jacqueline Rose], καθηγήτρια και συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών Μπέρκμπεκ.
Tα παράδοξα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: διάλεξη του Κώστα Δουζίνα στο Μέγαρο Μουσικής
07.06.2016 13:45
Με την ομιλία «Τα παράδοξα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: φιλοσοφία, πολιτική και ψυχανάλυση» του Κώστα Δουζίνα, Διευθυντή του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στις 7 το βράδυ η πρώτη ενότητα των διαλέξεων του νέου κύκλου εκδηλώσεων του Megaron Plus «Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία». Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ
27.04.2016 16:59
Το Megaron Plus εγκαινιάζει τον νέο Κύκλο «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου, υπό την επιμέλεια του Κώστα Δουζίνα, διευθυντή του Ινστιτούτου Μπέρκμπεκ και βουλευτή Α΄ Πειραιά. Ο Κύκλος θα συνεχιστεί και την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο, 2016-2017.
Διάλεξη του Etiene Balibar στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.04.2016 14:46
Mε έναν από τους κορυφαίους στοχαστές της εποχής μας, τον Ετιέν Μπαλιμπάρ (Birkbeck Institute Professorial Fellow 2007-2014), εγκαινιάζεται την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 7 το βράδυ ο νέος Κύκλος Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία του Megaron Plus που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) και υπό την επιμέλεια του διευθυντή του Ινστιτούτου και βουλευτή Α΄ Πειραιά Κώστα Δουζίνα, ο οποίος και θα προλογίσει την εκδήλωση.