Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ

Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη  Έκθεση Σύγχρονης  Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας, μέσα στο πνεύμα της ιδιαίτερης σχέσης  δασκάλων και φοιτητών, από 24 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

 

Στη διάρκεια όλων αυτών των ετών, το Β’ Εργαστήριο εξελίχθηκε σε ένα φυτώριο πειραματισμού και σύγχρονης χαρακτικής έκφρασης που μπορεί να συγκριθεί με τα πιο γνωστά και απαιτητικά εργαστήρια χαρακτικής στην Ευρώπη.

 

Σηματοδοτεί όμως και την συμπλήρωση του χρόνου της Ακαδημαϊκής θητείας των δύο Καθηγητών του, της Καθηγήτριας Βίκυς Τσαλαματά, που είχε  την διεύθυνση του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ.  καθώς και του Αναπληρωτή Καθηγητή στο μάθημα της Μεταξοτυπίας, Άκη Πειρουνίδη, αλλά και τη λήξη της  μακράς και πλούσιας διδακτικής θητείας τους στην Α.Σ.Κ.Τ. Οι δύο αυτοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι πήραν τη σκυτάλη από τους δύο πολύ αξιόλογους  καλλιτέχνες και Ακαδημαϊκούς Δασκάλους στο Β’ Εργαστήριο Χαρακτικής, τον Καθηγητή  Γιώργο Μήλιο και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Βασίλη Καζάκο, που και εκείνοι ήταν συνεχιστές του διδακτικού έργου του Ακαδημαϊκού δασκάλου της Χαρακτικής Θανάση Εξαρχόπουλου, που συνδέει την Ακαδημαϊκή θητεία του στη Σχολή, με την ίδρυση του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ.

 

H έκθεση αυτή, αποτελεί ένα Πανόραμα Σύγχρονης  Χαρακτικής έκφρασης και νέων τάσεων, μέσα από ερευνητικές διαδικασίες και εφαρμογές καινοτόμων μεθόδων, σε συνδυασμό με την παράδοση, που πλάθουν την νέα εικόνα της Χαρακτικής. Το κοινό θα έχει την δυνατότητα να δει αυτή τη φυσιογνωμία της σύγχρονης  Χαρακτικής, μέσα από τα Πτυχιακά Projects των φοιτητών και αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου όπως επίσης και τα θεματικά Projects, τις εργασίες, τις  δράσεις και τα Workshops  που εκπονήθηκαν στο διάστημα των 16 χρόνων ερευνητικής δουλειάς, στο Β΄ Εργαστήριο Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ.

 

Πρόθεση μας είναι να παρουσιασθεί η εξελικτική πορεία και η δυναμική της χαρακτικής έρευνας, παράλληλα όμως, να χαρτογραφηθεί η ταυτότητα του Εργαστηρίου, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από μεθόδους διδασκαλίας και επικοινωνίας των  δασκάλων με τους φοιτητές,  αλλά και επικοινωνίας των φοιτητών με το κοινό, μέσω Εκθεσιακών και Εργαστηριακών δραστηριοτήτων και συναφών δράσεων  κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών ανοδικής πορείας του Β’ Εργαστηρίου.

 

Οι νέοι καλλιτέχνες, αναδεικνύουν στο έργο τους, τις απεριόριστες δυνατότητες της Χαρακτικής Εικαστικής Γλώσσας. Πρόκειται για   έργα πολυεπίπεδα, στις δύο διαστάσεις και στο χώρο, όπου διαφαίνεται ο πειραματισμός, οι ανατροπές,  ο διάλογος υλικού και χειρονομίας. Συνδυαστικές μέθοδοι της Βαθυτυπίας με την Λιθογραφία, την Μεταξοτυπία και την Υψητυπία αλλά και καινοτόμες συνδυαστικές μέθοδοι της Βαθυτυπίας με τη Σύγχρονη Τεχνολογία και την Οικολογική μη Τοξική  Χαρακτική , μοργανατικά “παντρέματα” με ετερόκλητα υλικά, είναι οι αλχημείες της Χαρακτικής που προοιωνίζονται νέες εικόνες και διαμορφώνουν την σύγχρονη μορφή της.

 

Η έκθεση πλαισιώνεται με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και συζητήσεων με το κοινό, με προσκεκλημένους Ιστορικούς της Τέχνης, ερευνητές  και νέους καλλιτέχνες.

 

Τον συντονισμό και την γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει η Βίκυ Τσαλαματά, καθηγήτρια και υπεύθυνη του Β’ εργαστηρίου Χαρακτικής Α.Σ.Κ.Τ. μέχρι το 2015.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

 

1ο  Πάνελ Παρουσιάσεων:

Οι Νέοι Καλλιτέχνες μιλούν για τη δουλειά τους

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016,  ώρα 6:30μ.μ.

 

1ον  ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Θέμα: Χαράσσοντας πολιτείες ιδεατές. Με  προβολή p.p.

 

2ον ΑΡΓΥΡΩ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

Θέμα: Οι δρόμοι του χώρου και του χρόνου.  Με  προβολή p.p.

 

3ον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΕΡΓΗΣ

Θέμα: Ανακαλύπτοντας νέες γραφές. Με προβολή διαφανειών.

 

4ον ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΛΛΙΠΕΤΣΑ

Θέμα: Από τον κόσμο των ιδεών στον κόσμο των εικόνων.  Με  προβολή p.p.

 

5ον ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΙΟΣ

Θέμα: Σύγχρονες και παραδοσιακές μορφές χαρακτικής – τυπώματα. Με  προβολή p.p.

 

6ον ΜΑΡΙΝΑ ΠΡΟΒΑΤΙΔΟΥ

Θέμα: Προβολή Βίντεο: Μαμά 2011- 2015 / Το κουρδιστό γατάκι 2016 animation / Γράψε μου τα όνειρα σου, 2015 / Κίνηση εξάρτησης 2015/ Destroexistence 2016.

 

Ακολουθεί  προβολή βίντεο των projects του Β’ Εργαστηρίου της Α.Σ.Κ.Τ. :

 

1ον  Παλίμψηστη Πόλη/Κωνσταντινούπολη, επαναπροσδιορίζοντας την Παλίμψηστη Πόλη, Παραγωγή: Β’ Εργαστήριο Χαρακτικής Α.Σ.Κ.Τ. 2015.

 

2ον Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα. Παραγωγή  Β’ Εργαστήριο Χαρακτικής Α.Σ.Κ.Τ. 2011

 

3ον Η Κομμένη Βελανιδιά. Συνεργασία του Β’ Εργαστηρίου  Χαρακτικής Α.Σ.Κ.Τ. με τον Σύλλογο Φίλοι του Δάσους Συγγρού. Παραγωγή, Μυρτώ Φερεντίνου.

 

Συντονισμός: Βίκυ Τσαλαματά, καθηγήτρια Χαρακτικής, Α.Σ.Κ.Τ.

 

2ο Πάνελ Παρουσιάσεων:

ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ: Θεματικές Προσεγγίσεις / Συνεργασίες  με το  Β’ Εργαστήριο Χαρακτικής Α.Σ.Κ.Τ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016,  ώρα 6:30μ.μ.

 

1ον ΕΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Θέμα: Η μεθοδολογική κατάσταση της χαρακτικής στην Ελλάδα: η χαρακτική ως ανάμνηση  η χαρακτική ως στράτευση. Για ποια χαρακτική, για ποια τεχνική, για ποια θεωρία;

 

2ον ΔΙΟΝΥΣΙΑ  ΓΙΑΚΟΥΜΗ,  Ιστορικός τέχνης/Επιμελήτρια, Μουσείο Γουναρόπουλου .

Θέμα: Η συνεργασία του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής της Α.Σ.Κ.Τ. με το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου. Με  προβολή p.p.

 

3ον ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΡΔΥΛΗΣ, Συντηρητής βιβλιακού και αρχειακού υλικού στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Θέμα: Το βιβλίο ως έργο τέχνης. Διαδρομή στον χρόνο: Σημεία αναφοράς-Καινοτομίες. Με  προβολή p.p.

 

Συντονισμός: Λήδα Καζαντζάκη, Ιστορικός Τέχνης

 

Κάθε Κυριακή κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι καλλιτέχνες-εκθέτες θα ξεναγούν το κοινό στο χώρο της έκθεσης.

 

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016, οι καλλιτέχνες-εκθέτες: Δήμητρα Μπακογιαννάκη και Παναγιώτης Φερεντίνος, θα παρουσιάσουν στο κοινό το έργο τους, με προβολή p.p. ώρα 11,30 π.μ.

Σχετικές ειδήσεις
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Έκθεση της Ζιζέλ Ντενεμουστιέ στο Μουσείο Xαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη
11.08.2016 10:25
Έκθεση της σημαντικής χαράκτριας Ζιζέλ Ντενεμουστιέ (Gisèle Deneumoustier), παρουσιάζεται στο Μουσείο χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη στην πόλη της Μεσσήνης, έως τις 28 Αυγούστου 2016.
Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80: Έκθεση του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή
27.06.2016 14:46
Το Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη υποδέχεται την έκθεση Ιταλοί καλλιτέχνες ’70-’80 με χαρακτικές συνθέσεις από τη συλλογή του αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή.
Έκθεση Χαρακτικής & Εικαστικών των μαθητών του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας
24.05.2016 12:15
O Δήμος Πεντέλης, ο Πολιτιστικός Όμιλος Πεντέλης και ο Σύλλογος Φίλων Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας σας προσκαλούν στην Έκθεση Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας του Εργαστηρίου Χαρακτικής και του Παιδικού Βιωματικού Εικαστικού Εργαστηρίου που διοργανώνει η εταιρεία πολιτισμού πeripatos στο Κώνειο.
Ζωή: έκθεση του Νίκου Σταυρακαντωνάκη στις Εικαστικές Αναζητήσεις
09.03.2016 14:34
Στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο 3ο Φεστιβάλ Χαρακτικής Αθηνών, οι Εικαστικές Αναζητήσεις, ένας χώρος που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους, νέους κυρίως, εικαστικούς για να παρουσιάζουν την δουλειά τους, εγκαινιάζουν την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016, ώρα 7:00μ.μ. την έκθεση χαρακτικής του Νίκου Σταυρακαντωνάκη, με τον τίτλο «Ζωή».