Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

A Family Affair, του Tom Fassaert, στο Exile Room

A Family Affair, του Tom Fassaert, στο Exile Room

Το Exile Room στα πλαίσια των προβολών του Νοεμβρίου, παρουσιάζει την ταινία του Tom Fassaert, «A Family Affair».


«Marianne Hertz: μοντέλο και υπόδειγμα μητέρας». Κάπως έτσι περιέγραφε τη γιαγιά του σκηνοθέτη Tom Fassaert ένα περιοδικό της δεκαετίας του ’50. Ο πατέρας, ο θείος και η θεία του χαμογελούν αμήχανα όταν τους ζητάει να το διαβάσουν δυνατά. Η παιδική τους ηλικία μαζί της μόνο τέλεια δεν ήταν. Οι δύο γιοι της κατέληξαν σε ορφανοτροφείο και η σχέση τους με την 95χρονη πλέον μητέρα τους παραμένει, το λιγότερο, ταραγμένη. Κι ενώ ο πατέρας του μοιάζει να έχει χάσει κάθε επαφή μαζί της, η Marianne καλεί απρόσμενα τον εγγονό της στη Νότια Αφρική, όπου ξεκίνησε μια νέα ζωή κάποιες δεκαετίες νωρίτερα. Ο Tom δέχεται και παίρνει μαζί την κάμερά του, ελπίζοντας να καταφέρει να ανακαλύψει τα χαμένα κομμάτια του οικογενειακού παζλ. Γιατί τόση εχθρότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές και γιατί δεν έκατσαν ποτέ να το συζητήσουν; Παρ’ όλο που η ακόμη γοητευτική Marianne δείχνει να απολαμβάνει το ενδιαφέρον του εγγονού της, αρνείται ωστόσο να διαλευκάνει τη μυστηριώδη αυτή οικογενειακή υπόθεση . Η γιαγιά δεν είναι από τους ανθρώπους που σκηνοθετούνται εύκολα και απορρίπτει το ρόλο που προσπαθεί να της αναθέσει ο εγγονός της –αυτόν της γιαγιάς και της μητέρας– χωρίς δεύτερη σκέψη. Μια συγκλονιστική σπουδή πάνω στη στρεβλότητα της ανθρώπινης φύσης και μια κραυγή για βοήθεια που δεν θα βρει ποτέ απάντηση…

 

Σκηνοθεσία: Tom Fassaert


Χώρα: Ολλανδία, Δανία

 

Διάρκεια: 110’  

Σχετικές ειδήσεις
Το Exile Room αυτόν τον Φεβρουάριο μιλάει ισπανικά!
03.02.2017 17:01
Το Exile Room αναλαμβάνει να συστήσει τρεις ισπανόφωνες σκηνοθέτιδες μέσα από δύο μεγάλου μήκους ταινίες και ένα εργαστήριο πειραματικής εθνογραφίας.
16.01.2017 17:15
Το Exile Room παρουσιάζει ένα πρόγραμμα ντοκιμαντέρ που γιορτάζει το γυναικείο φύλο σε απρόσμενες εξισώσεις: ένα εργαστήριο-εισαγωγή στον κόσμο του ντοκιμαντέρ, ειδικά για έφηβα κορίτσια, και έξι ταινίες για τις υπέροχες εκείνες ηρωίδες της διπλανής πόρτας που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και τις κοινωνικές συμβάσεις, χαράζοντας τον δικό τους δρόμο.
No Home Movie, της Chantal Akerman, στο Exile Room
08.11.2016 13:09
Το Exile Room στα πλαίσια των προβολών του Νοεμβρίου, παρουσιάζει το κύκνειο άσμα της Chantal Akerman, την ταινία «No Home Movie».
Ingrid Bergman, in Her Own Words, του Stig Björkman στο Exile Room
26.10.2016 17:14
To Exile Room συνεχίζει το αφιέρωμα στους κινηματογραφικούς θρύλους με μία ταινία για την Ingrid Bergman.
Αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Sergio Oksman στο Exile Room
07.04.2016 14:05
Ο Ισπανο-Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Sergio Oksman κάνει μια στάση στην Αθήνα και το Exile Room για ένα αφιέρωμα και ένα διήμερο εργαστήριο για το ιδιόμορφο μείγμα ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας που τόσο καλά ξέρει να μαγειρεύει!