Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Εξαιρετικό Παρθένο Πικρό Χαμόγελο - ψυχρής έκθλιψης: έκθεση του Κυριάκου Ρόκου στην εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου

Εξαιρετικό Παρθένο Πικρό Χαμόγελο - ψυχρής έκθλιψης: έκθεση του Κυριάκου Ρόκου στην εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου

Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου την ατομική έκθεση γλυπτικής του Κυριάκου Ρόκου με τίτλο: “Εξαιρετικό Παρθένο Πικρό Χαμόγελο - ψυχρής έκθλιψης."


Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σημειώνει για τη δουλειά του: «Γεγονός είναι ότι εξακολουθώ, πάντα λεύτερος, σαν πολεμικός ανταποκριτής ή σαν λαϊκός μάστορας , να καταγράφω, με τον τρόπο μου, όλα όσα μονάχα με τους χτύπους της καρδιάς μεταδίδονται και αποθηκεύονται με την ευχή της μη επανάληψης . Φυσικά δεν είμαι και ο μόνος . Αλλά ποιά ελληνική εξουσία νοιάστηκε για το μοναδικό κεφάλαιο που είναι ο δημιουργός της ντόπιας τέχνης και ο πολιτισμός


Ο Γιάννης Χ. Παπαϊωάννου σχολιάζει για τη γλυπτική του Κυριάκου Ρόκου: «Αν κάποιος προσπαθήσει να επεξηγήσει τα έργα του Ρόκου, χάνει αυτόματα την αρετή της αποκαλυπτικότητας τους. Η όραση δεν ζητά ορισμούς αλλά α-περιορισμούς, γιατί έτσι μόνο αξιώνεται να εισχωρήσει στο βάθος της μαγικής εικόνας που λέγεται «απτή πραγματικότητα».


Η γλυπτική του Ρόκου μορφοποιεί ένα πλούσιο ονειρικό υλικό που μας περιδινίζει σ’ έναν κόσμο συνειρμών, μετασχηματισμών και αναπλάσεων στα όρια του ψυχικού αυτοματισμού.


Μέσα στα τόσα υλικά που με άνεση και μαστοριά κατεργάζεται, διακρίνει κανείς να επανέρχονται σε πλήθος παραλλαγών κάποιες έμμονες ιδέες που με ευρηματικό τρόπο και ετερόκλητες κλίμακες αρθρώνουν τους συχνά σαρκαστικούς συμβολισμούς του: η βίδα, το δάχτυλο, το φερμουάρ, το περιστέρι, ο καθρέπτης. Τα απίστευτα εκμαγεία χεριών και η χαρμολύπη του αέναου περάσματος απ΄ το ένα πρόσωπο στο άλλο. Τα προσωπεία και τα σύμβολα απ΄ το βεστιάριο της ανθρώπινης δόξας, η οδυνηρή γειτνίαση του βάθρου με το βάραθρο.


Λίγο να εσωτερικοποιήσουμε την όρασή μας θα τον αναγνωρίσουμε ατόφιο μέσα στις εικόνες του. Τραχύς και τρυφερός, αναχωρητής και ερωτικός, νήπιος μαζί και ώριμος στέκει εκστατικός μπροστά στο θαύμα της ζωής και την παλίντροπη αρμονία του κόσμου. »


Με αφορμή την έκθεση του Κυριάκου Ρόκου, στις 21 Δεκεμβρίου 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00 στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, ο αρχιτέκτονας και ιστορικός Τέχνης, Κώστας Καζαμιάκης θα συνομιλήσει με τον Κυριάκο Ρόκο, μέσα απ’ την σειρά των έργων του, "της ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ" και την ανάγκη να περιγράφει με γραπτές λέξεις, όσα δεν μπορούν να ειπωθούν, σκαλίζοντας ένα βράχο η πηγαίνοντας με τα νερά ενός ευκάλυπτου. Ακόμα και με το πλάσιμο του πηλού ή με την απόλυτη ελευθερία να περιπλανιέσαι στο άσπρο χαρτί, αφήνοντας ίχνη από ανοξείδωτα ταξίδια... Συμμετέχουν διαβάζοντας ιστορίες του γλύπτη: η ηθοποιός και καθηγήτρια ορθοφωνίας Αντέλα ΜΕΡΜΗΓΚΑ και ο ηθοποιός Γιώργος ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ. Τραγουδάει η Μαρίνα ΔΑΚΑΝΑΛΗ.

Μελιστάλαχτη συμμετοχή: ΑPIVITA.

Σχετικές ειδήσεις
Repatriation (Μέρος A'), έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου στην εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
24.01.2017 17:26
Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου την ατομική έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου με τίτλο “Repatriation‘’. Το νέο πρότζεκτ του εικαστικού περιλαμβάνει 36 έργα γλυπτικής της περιόδου 2014-2016.
Homo Faber, έκθεση της Μάριον Ιγγλέση στην έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου
28.12.2016 13:41
Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιάννα γραμματοπούλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου την ατομική έκθεση της Μάριον Ιγγλέση με τίτλο “Homo Faber”.
Fields of Vision: έκθεση στην έκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
25.05.2016 15:57
Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Τρίτη 7 Ιουνίου, την έκθεση «Fields of Vision» βασισμένη σε μια ιδέα του Κορνήλιου Γραμμένου.
Καλημέρα κύριε Proust: έκθεση του Άγγελου Σκούρτη στην αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου
21.04.2016 14:33
Η αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 την ατομική έκθεση του Άγγελου Σκούρτη με τίτλο «Καλημέρα κύριε Proust».
Επένθεση Μνήμης: έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
24.03.2016 10:04
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 7 Απριλίου την ατομική έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα με τίτλο «Επένθεση Μνήμης» σε επιμέλεια της Λήδας Καζαντζάκη.