Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Room18 - Το νέο αστικό ξενοδοχείο: η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης

Room18 - Το νέο αστικό ξενοδοχείο: η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης

Πώς θα ήταν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου εμπνευσμένο από τα Ηλύσια Πεδία; Ένα δωμάτιο - διάδρομος προσαρμοσμένο στις διαθέσεις του ταξιδιώτη; Ένας χώρος ύπνου μέσα σε ένα αιωρούμενο κουτί ονείρων;


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου της πρωτότυπης έκθεσης Room18, παρουσία της κριτικής επιτροπής του ομώνυμου διαγωνισμού σχεδιασμού, που αποτελούνταν από τους καταξιωμένους καθηγητές και αρχιτέκτονες, Γεώργιο Πανέτσο, Γιάννη Αίσωπο, Γιώργο Τζιρτζιλάκη και Μέμο Φιλιππίδη, των βραβευμένων αρχιτεκτόνων, Λεωνίδα Παπαλαμπρόπουλο (1ο Βραβείο _ Ελλάδα), Joao Prates Ruivo (2ο Βραβείο - Πορτογαλία) και τους Sara Navazo Saez De Arregui & Edorta Larizgoitia Andueza (3ο Βραβείο – Ισπανία) και του συνεπιμελητή της έκθεσης, Νικόλα Σούλη.

 

Η Ναταλία Μπούρα, Υπεύθυνη του Αρχείου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη , καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και έδωσε το λόγο στον Γ. Πανέτσο, συνεπιμελητή και μέλος της κριτικής επιτροπής. Ο κ. Πανέτσος στο λόγο του τόνισε πως, σε αντίθεση με τους προηγούμενους Πανευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς που έχουν διοργανώσει οι ΔΟΜΕΣ τα τελευταία 10 χρόνια, το Room18 έχει κυρίως έναν διερευνητικό χαρακτήρα για το πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας διάλογος μεταξύ της αρχιτεκτονικής και του τουρισμού. Εξήγησε πως η επιλογή για το σχεδιασμό ενός δωματίου αστικού ξενοδοχείου έγινε με κύριο άξονα τον εσωτερικό χώρο, χωρίς αυτός να επισκιάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως θα ήταν μια εξοχική θέα. Ανέφερε επίσης πως υπήρξε πολλή μεγάλη συμμετοχή και κυρίως υψηλής ποιότητας, με ιδέες που προσφέρουν πραγματικές λύσεις και μπορούν να επηρεάσουν και να κινητοποιήσουν τον αρχιτεκτονικό και ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και τον ίδιο τον ταξιδιώτη προς μία νέα θεώρηση της έννοιας της διαμονής.

 

Το λόγο στη συνέχεια πήραν τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής, με τον κ. Αίσωπο να αναφέρει πως η αρχιτεκτονική είναι ιδέα και εμπειρία στο χώρο και είναι αυτή που θέτει υπό αμφισβήτηση παραδεκτούς και αναμενόμενους κανόνες, επανερμηνεύει και επανακαθορίζει τα ίδια τα δεδομένα της τουριστικής κατοίκησης. Ο κ. Τζιρτζιλάκης τόνισε πως αυτή η έκθεση ανοίγει ένα διάλογο για την ίδια την αρχιτεκτονική, αντικρίζοντας πια τον τουρίστα ως ταξιδιώτη και εκφράζοντας την αξία της αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου. Τέλος, ο κ. Φιλιππίδης είπε πως το πρόγραμμα Room18 είναι ένα τολμηρό και πρωτότυπο πρόγραμμα ακριβώς γιατί ασχολείται με το εσωτερικό, ενώ ανέφερε πως πια – στον αρχιτεκτονικό κλάδο – το ξενοδοχείο είναι το κύριο αντικείμενο, γεγονός που κάνει το Room18 πιο επίκαιρο από ποτέ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες, στη συνέχεια, δήλωσαν ενθουσιασμένοι που βλέπουν τις ιδέες τους υλοποιημένες. Τέλος, το λόγο πήρε ο συνεπιμελητής της έκθεσης, κ. Σούλης, ο οποίος έδωσε μία ενδεικτική τάξη μεγέθους των υλικών που χρειάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η έκθεση Room18, όπως 150τ.μ. καθρέπτης (1ο Βραβείο), τέσσερις τόνους χάλυβα (2ο Βραβείο) και 2 τόνους ξυλεία (3ο Βραβείο), ενώ πάνω από 40 άτομα δούλεψαν για την κατασκευή των δωματίων, τις τελευταίες 2 εβδομάδες.


Photo Credit: Αλέξης Ευσταθόπουλος

 

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση Room18 - Το νέο αστικό ξενοδοχείο μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Room18: Το νέο αστικό ξενοδοχείο από το Μουσείο Μπενάκη και τις ΔΟΜΕΣ
02.11.2016 16:42
Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνέχεια του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room18, με θέμα το δωμάτιο ενός αστικού Ελληνικού ξενοδοχείου 18m2, διοργανώνουν την έκθεση Room18, παρουσιάζοντας 262 νέες προτάσεις, 582 δημιουργών, από 17 χώρες. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη σε χώρο 500μ2, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου.
Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016
13.09.2016 14:42
Τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής – International Architecture Awards 2016 που αποτελούν τη μεγαλύτερη διάκριση στον τομέα της αρχιτεκτονικής για περισσότερο από μια δεκαετία απονέμονται και παρουσιάζονται φέτος στην Αθήνα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20.00, στο Divani Palace Acropolis.
Εγκαίνια της έκθεσης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στη Μόσχα
09.09.2016 14:49
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν-2ος αιώνας π.Χ.» πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ, 8 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής Α.Β. Σούσεφ στη Μόσχα. Την έναρξη της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας Ρωσίας, κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ρ. Δούρου.
Wild & Free: Έκθεση ζωγραφικής της Εύας Μπρατοπούλου στις Σπέτσες
09.08.2016 12:09
Το βράδυ της Κυριακής 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν, με μεγάλη επιτυχία, τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Εύας Μπρατοπούλου, στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου SPETSES.
Βραβείο ADI Culture Award 2016 για την έκθεση Adhocracy της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
04.07.2016 15:46
Η έκθεση Adhocracy που διοργάνωσε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση την προηγούμενη σαιζόν (29 Απριλίου – 4 Ιουλίου 2015) βραβεύτηκε στην Ισπανία με το ADI Culture Award 2016. Το βραβείο αυτό, που δίνεται για πρώτη φορά, αποτελεί επιβράβευση όχι μόνο της ίδιας της έκθεσης, αλλά και της ανοιχτής αυτής διαδικασίας στο σύνολό της.