Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Παρουσίαση της νέας σειράς ιστορίας "Βασική Ιστορική Βιβλιοθήκη"

Παρουσίαση της νέας σειράς ιστορίας

Οι Εκδόσεις της Εστίας, η Ελληνοαμερικανική Ένωση (HAU) και το Hellenic American College (HAEC) σας προσκαλούν την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016 στην παρουσίαση της νέας σειράς ιστορίας «Βασική Ιστορική Βιβλιοθήκη» στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. 

 

Με βάση τη σημερινή ερευνητική παραγωγή είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος να μπορεί να ενημερώνεται κατά τρόπο άρτιο για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ποικίλα πεδία της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας. Χρειάζονται επομένως εργαλεία τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν τόσο στο ακαδημαϊκό όσο και στο ευρύτερο κοινό τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια σχετικά εύκολη και γρήγορη εποπτεία ενός ερευνητικού πεδίου.

 

Η σειρά Βασική Ιστορική Βιβλιοθήκη, με διευθυντές τους καθηγητές πανεπιστημίου Ν. Ε. Καραπιδάκη και Κώστα Κωστή, έχει ως στόχο να καλύψει αυτό το κενό στην ελληνική βιβλιογραφία και να προσφέρει εύληπτα βοηθήματα τα οποία, ακολουθώντας ένα, λίγο ή πολύ, ενιαίο μορφολογικό πρότυπο, θα ενημερώνουν για την διαμόρφωση, την πορεία και τις προοπτικές ενός πεδίου.

 

Κάθε τομίδιο της σειράς θα συγκροτείται από πέντε ενότητες. Στην πρώτη θα αποσαφηνίζεται η θεματική του τόμου και η διεθνής προβληματική που τη χαρακτηρίζει. Στη δεύτερη θα παρουσιάζονται οι προσεγγίσεις που έχουν επιχειρηθεί μέχρι τις μέρες μας και σε μία τρίτη θα περιγράφεται το καθεστώς των γνώσεών μας, όπως είναι σήμερα. Η τέταρτη ενότητα θα υποδεικνύει τις κατευθύνσεις που θα πρέπει στο εξής να πάρει η έρευνα ενώ η πέμπτη θα αποτελείται από μια εισαγωγική στο θέμα βιβλιογραφία.

 

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

 

Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος της εφημερίδας Η Καθημερινή

Νίκος Ε. Καραπιδάκης, καθηγητής Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Κώστας Κωστής, καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιάννης Πρετεντέρης, δημοσιογράφος

 

Τη συζήτηση συντονίζει ο Σωτήρης Μετεβελής, ιστορικός.

 

Θα παρουσιαστούν τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς:    

Σπύρος Γ. Πλουμίδης, Το καθεστώς Μεταξά (1936-1941)

Σωτήρης Ρίζας, Παρατάξεις και κόμματα στην μεταπολεμική Ελλάδα

 

ενώ θα γίνει αναφορά και στους επερχόμενους τίτλους, οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της ιστορικής έρευνας.  

Σχετικές ειδήσεις
Παρουσίαση των βιβλίων της σειράς
07.07.2016 11:21
Παρουσίαση της σειράς «Αρθούρος» των εκδόσεων Γαβριηλίδης την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 στο Art Bar Poems ‘n Crimes.
24.06.2016 09:22
Από τις Εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το βιβλίο της Ελένης Στασινού, "Βρωμοθήλυκα" της ιστορίας.
Η Ελένη Στασινού παρουσιάζει το βιβλίο
10.06.2016 12:04
Οι Εκδόσεις Γκοβόστη και η συγγραφέας Ελένη Στασινού σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "Βρωμοθήλυκα" της ιστορίας, την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 στον πολυχώρο Arthens. ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ
Παρουσίαση του βιβλίου
10.05.2016 10:06
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», η Θρακική Εστία Νομού Καβάλας και η Κάπα Εκδοτική σάς προσκαλούν στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Ζήση Α. Βαπορίδη, με τίτλο Λυκούργος, ο βασιλιάς του Παγγαίου και άλλοι μύθοι της περιοχής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 14 Μαΐου στις 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».
Ο Αλέκος Αλαβάνος στις Συναντήσεις Κορυφής του Ιανού
22.03.2016 09:44
Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Συναντήσεις Κορυφής στο café του ΙΑΝΟΥ», ο Γιώργος Καραμπελιάς θα συνομιλήσει με τον Αλέκο Αλαβάνο με θέμα: "Η Ιστορική εμπειρία της Αριστεράς στην Ελλάδα - Η περίπτωση του Σύριζα"