Σε μια από τις σπουδαιότερες μορφές της ελληνικής μουσικής του προηγούμενου αιώνα αποδίδει φόρο τιμής ο ετήσιος κύκλος του Μεγάρου, Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949). Η εναρκτήρια συναυλία του κύκλου έχει τίτλο «Ο βιρτουόζος Ν. Σκαλκώτας» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για βιολί και πιάνο του δεινού δεξιοτέχνη του βιολιού και μεγάλου συνθέτη, τα οποία θα ερμηνεύσουν ο βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.

Πριν την έναρξη του μουσικού μέρους, θα πραγματοποιηθεί ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων από τον Γιώργο Δεμερτζή με θέμα «Ο βιολιστής Νίκος Σκαλκώτας» (ώρα 7:30 μ.μ.).

 

Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα

Πρόκειται για έναν ετήσιο κύκλο εκδηλώσεων που στοχεύει να μυήσει το κοινό στον συναρπαστικό κόσμο της μουσικής του Σκαλκώτα. Το αφιέρωμα είναι πολύπλευρο και αρχίζει με μια συναυλία που περιλαμβάνει έργα μουσουργών οι οποίοι έζησαν στο Βερολίνο την εποχή του Μεσοπολέμου (26/1/2017). Η δεύτερη συναυλία είναι αφιερωμένη σε συνθέσεις μουσικής δωματίου για έγχορδα και πνευστά (20/2/2017). Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με ένα διήμερο συνέδριο (28 και 29/4/2017) για στον έλληνα συνθέτη με τη μεγαλύτερη διεθνή ακτινοβολία στον 20ό αιώνα. Τη δεύτερη ημέρα της διημερίδας (29/4), ο μαέστρος και συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου θα διευθύνει την Καμεράτα σε κορυφαία έργα για έγχορδα του Σκαλκώτα.

Το πρόγραμμα της συναυλίας «Ο βιρτουόζος Νίκος Σκαλκώτας» περιλαμβάνει μουσικές μικρογραφίες για βιολί και πιάνο του πρωτοπόρου της σύγχρονης μουσικής, του έλληνα συνθέτη που είχε το σθένος να υπηρετήσει την τέχνη του χωρίς καμία προσωπική φιλοδοξία και χωρίς παραχωρήσεις, κατορθώνοντας να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη νεότερη ελληνική και διεθνή μουσική.

Η βραδιά θα αρχίσει με τη Σονάτα για σόλο βιολί που θα παρουσιάσει ο Γιώργος Δεμερτζής, ο οποίος στη συνέχεια θα συμπράξει με τον πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο στην παρουσίαση των έργων Μικρή Σουίτα αρ. 1 και αρ. 2 για βιολί και πιάνο, με τα οποία θα ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος του προγράμματος. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τρεις συνθέσεις για βιολί και πιάνο: η Σονατίνα αρ. 3, οι Τρεις δημοτικοί σκοποί και τα Επτά κομμάτια.