Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Μουσική Δωματίου: έκθεση του Μηνά Καμπιτάκη στη gallery genesis

Μουσική Δωματίου: έκθεση του Μηνά Καμπιτάκη στη gallery genesis

Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση του Μηνά Καμπιτάκη , με τίτλο “Μουσική Δωματίου”.


Μουσική Δωματίου


Ποιος ξέρει τι θα συμβεί αύριο, ή ποιος έμαθε ποτέ τι συνέβη χτες,
τα χρόνια μου χάθηκαν εδώ κι εκεί, σε δωμάτια, σε τραίνα, σε
όνειρα...


Τάσος Λειβαδίτης, Φύλλα ημερολογίου

 

Στις αθηναϊκές πολυκατοικίες των απόμερων παρυφών του Λυκαβηττού, των ερημικών ανηφόρων της Νεάπολης και των στενών του Παγκρατίου με τα ονόματα των περιηγητών και των αρχαίων φιλοσόφων, ο τελευταίος ήλιος του απογεύματος εισχωρεί διστακτικά από την ανοιχτή μπαλκονόπορτα, παραμερίζοντας μια ξεχασμένη φτέρη.

 

Γλιστρά αθόρυβα στα άδεια δωμάτια, ακουμπώντας με ανακουφιστική αυθάδεια στα έσχατα απομεινάρια της ημέρας. Φωτίζοντας το ροζ ενός ιδιωτικού απογεύματος, ακουμπώντας τρυφερά το χνούδι ενός τυλιγμένου χαλιού, αιφνιδιάζοντας το ξύλινο δάπεδο, πυρπολώντας το φθαρμένο μωσαϊκό του λουτρού, διαστέλλοντας το επιμνήμιο πράσινο της σταμπωτής στόφας στους τοίχους.

 

Τα σιωπηλά δωμάτια του νου του Μηνά Καμπιτάκη με τη γαλήνια χρωματική παλέτα και τη νηφάλια προοπτική που στρέφει ασυνείδητα το βλέμμα στον Pierro della Fransesca, μετρούν χαμένες δεκαετίες αθηναϊκής αστικής ικμάδας, συλλαβίζουν μαρμαρωμένες ώρες και ημέρες, μήνες και χρόνια. Έρωτες που τελείωσαν, παιδιά που μεγαλώσαν, βεγγέρες που έγιναν ξέθωρες πολαρόιντ στο συρταράκι του κομοδίνου, ανθρώπους που δεν είναι πια.

 

Μα ο κόσμος αυτός που τυλιγμένος με το λευκό σεντόνι της απουσίας τελεί υπό προσεχή κατεδάφιση, αγαπήθηκε παράφορα από τον ζωγράφο. Το αμετάκλητο τικ-τακ της ημερομηνίας λήξης του, οδηγήθηκε απαλά σε εξομολογητικές σχεδιαστικές ασκήσεις μιας σπάνιας ενδελέχειας. Ιχνηλατώντας στον καμβά τα αποτυπώματα της παρελθούσας κατοίκησης, ψηλαφίζοντας τα ελάχιστα προικώα των αδειανών χώρων –τις αμήχανες γλάστρες, τις ψάθινες βουλιαγμένες καρέκλες, τις φθαρμένες ταπετσαρίες, τα φορεμένα ρούχα, τα ξεχασμένα βιβλία, το πένθιμο κενό που άφησαν πίσω τους τα κάδρα που εγκατέλειψαν άθελά τους τους τοίχους, καταμετρώντας τα πρωινά όλου του κόσμου, τα κυριακάτικα μεσημεριανά οικογενειακά γεύματα, τα δείπνα και τις γιορτές, τις μυστικές συνευρέσεις και τους δημόσιους θανάτους, ο Μηνάς Καμπιτάκης βαδίζει με τρυφερή σχεδιαστική και χρωματική ακρίβεια στις αζήτητες εσοχές μιας ιδιωτικής ενδοχώρας που κρύβει στα σπλάχνα της μικρούς θησαυρούς όρασης και ενσυναίσθησης, μνήμης και αφήγησης, για εκείνον που μπορεί να τους εντοπίζει και αντέχει να τους διαχειρίζεται.

 

Και είναι όλα ετούτα που γεμίζουν και περισώζουν ευσπλαχνικά το αμήχανο χαρτόκουτο της δικής του και της δικής μας μνήμης.


Ίρις Κρητικού
Νοέμβριος 2016

 

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Γιώργος Τζάνερης

Σχετικές ειδήσεις
Κωνσταντινούπολη: έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη στη gallery genesis
05.12.2016 17:29
Η gallery genesis παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο “Κωνσταντινούπολη”, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Νοματαίοι: Έκθεση γλυπτικής της Ελένης Ζευγαρίδου στην gallery genesis
12.09.2016 15:57
Η gallery genesis παρουσιάζει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 την πρώτη έκθεση της νέας εκθεσιακής χρονιάς 2016 – 2017, της Ελένης Ζευγαρίδου με τίτλο «Νοματαίοι».
Η Ελληνική Σημαία: Ομαδική έκθεση στην Gallery Genesis
05.07.2016 15:28
H gallery genesis κάνει τα τελευταία εγκαίνια της σαιζόν 2015 – 2016, στις 14 Ιουλίου 2016 με την ομαδική έκθεση «Η Ελληνική Σημαία».
Η σημασία τού να είσαι ζώο: ομαδική έκθεση στη gallery genesis
05.05.2016 10:15
Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016, στις 20.00 εγκαινιάζεται στη gallery genesis η έκθεση «Η σημασία τού να είσαι ζώο», σε επιμέλεια Μαρίας Γιαγιάννου. Αφορμή για την έκθεση αποτελεί το ομώνυμο δοκίμιο της επιμελήτριας στο βιβλίο «Μεταμοντέρνο Σώμα» (συλλογικό, Γαβριηλίδης 2016) όπου μελετά το φαινόμενο της θηριανθρωπίας στις εικαστικές τέχνες.
Taken in Mirror: έκθεση του Νίκου Γαβαλλά στη gallery genesis
03.03.2016 15:12
Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση του Νίκου Γαβαλλά με τίτλο “Taken in Mirror”.