Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ανάλυση δημόσιας πολιτικής - Στέλλα Λαδή & Βασιλική Νταλάκου

Ανάλυση δημόσιας πολιτικής - Στέλλα Λαδή & Βασιλική Νταλάκου

Από τις Εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο, Ανάλυση δημόσιας πολιτικής των Στέλλας Λαδή & Βασιλικής  Νταλάκου.

 

Πώς και γιατί δρουν ή αδρανούν οι κυβερνήσεις σε σχέση με τα δημόσια προβλήματα και ποιες οι συνέπειες; Τι ορίζουμε ως δημόσιο πρόβλημα και πώς συγκροτείται η κυβερνητική ατζέντα; Ποιοί είναι οι δρώντες της δημόσιας πολιτικής; Τι είναι η παγκόσμια δημόσια πολιτική;

Αυτά είναι μερικά από τα κεντρικά ερωτήματα που επιχειρεί να απαντήσει η δεύτερη, αναθεωρημένη έκδοση του Ανάλυση Δημόσιας Πολιτικής, αξιοποιώντας τη διεθνή βιβλιογραφία.
Στο βιβλίο αποσαφηνίζονται βασικές έννοιες όπως ο δημόσιος τομέας, το δημόσιο συμφέρον, η κυβέρνηση και η διακυβέρνηση, ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται οι εσωτερικοί και εξωτερικοί φορείς της δημόσιας πολιτικής. Ακολουθεί μια εισαγωγή στις προσεγγίσεις της δημόσιας πολιτικής, όπως αυτές απορρέουν από την κατανόησή της ως πολιτικού φαινομένου. Τα επόμενα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στα διάφορα στάδια του κύκλου της δημόσιας πολιτικής: τη συγκρότηση της κυβερνητικής ατζέντας, τη διαμόρφωση πολιτικής και τη λήψη αποφάσεων, όπως επίσης και την υλοποίηση και αξιολόγηση της πολιτικής. Στη συνέχεια, η ανάλυση στρέφεται προς τους ιδεατούς τύπους της δημόσιας διοίκησης και διακυβέρνησης καθώς και τις σύγχρονες μεταρρυθμιστικές τάσεις. Το τελευταίο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην επίδραση που ασκεί η παγκοσμιοποίηση και ο εξευρωπαϊσμός στη δημόσια πολιτική των κρατών.

Σκοπός του βιβλίου είναι να θέσει τις βάσεις για την κατανόηση των θεωρητικών πλαισίων και των εμπειρικών πρακτικών στο πεδίο της Δημόσιας Πολιτικής. Αποτελεί ένα σύγγραμμα αναφοράς: παρουσιάζει τις κυριότερες θεωρητικές τάσεις, ενώ κάθε θέμα εμπλουτίζεται με εμπειρικά παραδείγματα. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται το εύρος των μοντέλων που έχουν αναπτυχθεί καθώς και οι διαφορετικές διεθνείς εφαρμογές τους. 

Το βιβλίο απευθύνεται σε σπουδαστές και ερευνητές της δημόσιας πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης, αλλά και σε όσους επιθυμούν μια εισαγωγή στο σύγχρονο αυτό επιστημονικό πεδίο.

Σχετικές ειδήσεις
Κράτος Δήμων - Μάξιμος Λάμπρος Πυροβέτσης
30.09.2016 13:23
Οι Εκδόσεις iWrite και ο συγγραφέας Μάξιμος Λάμπρος Πυροβέτσης, παρουσιάζουν το εγχειρίδιο πολιτικής οργάνωσης της δημοκρατίας, "Κράτος Δήμων".
Συγγραφείς του κόσμου στο Ιανό: Συζήτηση με τον Jan Guillou
02.09.2016 10:09
Ο πολυβραβευμένος και πολυμεταφρασμένος σουηδός συγγραφέας και δημοσιογράφος Jan Guillou επισκέπτεται την Αθήνα για μια βραδιά γνωριμίας με το ελληνικό κοινό, συζητώντας με επίκεντρο το βιβλίο του Η ιστορία ενός σουηδού κατασκόπου, για τη ζωή του και το έργο του που κινείται σε θέματα του νόμου, της παγκόσμιας ιστορίας και της διεθνούς πολιτικής σκηνής.
Η οικολογία της ελευθερίας - Murray Bookchin
31.08.2016 11:11
Η Οικολογία της Ελευθερίας. Η ανάδυση και η διάλυση της ιεραρχίας είναι το σημαντικότερο έργο του Μάρεϊ Μπούκτσιν, του μεγάλου αυτού αμερικανού στοχαστή που άνοιξε τον δρόμο της πολιτικής οικολογίας.
Πασχαλινό Παζάρι βιβλίου στο Άρδην
27.04.2016 11:48
Πασχαλινό παζάρι βιβλίου του Άρδην στον χώρο πολιτισμού και πολιτικής Ρήγας Βελεστινλής από τη Μ. Τρίτη 26 Απριλίου έως το Σάββατο 7 Μαΐου 2016.
 Παρουσίαση της Λευκής Βίβλου για την Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια
11.03.2016 12:38
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) παρουσιάζει την «Λευκή Βίβλο για την Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια» από τις εκδόσεις “I. Σιδέρη” την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 στo Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής .