Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης γιορτάζει τα 50 χρόνια του και οργανώνει δύο συναυλίες στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στη Βίλα Καπαντζή.

 

Α’ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, ώρα 20:00

 

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

Σουίτα για βιολοντσέλο αρ. 1 σε σολ μείζονα BWV 1007

 

Ζοζέφ Μαρί Κλεμάν Νταλάμπακο

Καπρίτσιο για βιολοντσέλο

 

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

Σουίτα για βιολοντσέλο αρ. 2 σε ρε ελάσσονα BWV 1008

Ντομένικο Γκαμπριέλι

Ριτσερκάρ για βιολοντσέλο αρ. 1

Βιογραφικό Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστου

Η καλλιτεχνική παρουσία του Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστου στην Ελλάδα του χάρισε τη βράβευση του «καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη της χρονιάς» από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής το 2011. Απέσπασε δύο πρώτα βραβεία στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Αγώνες βιολοντσέλου του Υπουργείου Παιδείας στην Α΄ και Β΄ κατηγορία. Το 2003 έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών «Μουσικά Σύνολα – Νέοι Σολίστ».

Ξεκινώντας το βιολοντσέλο στην τάξη της Αναστασίας Κατοχιανού, συνέχισε τις σπουδές του στο Conservatoire National de Région de Boulogne-Billancourt  στο Παρίσι αποφοιτώντας με άριστα και δύο πρώτα βραβεία (Μουσικής δωματίου και Βιολοντσέλου). Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Hochschule der Künste της Ζυρίχης, αποσπώντας πτυχία BA και MA.  Καθηγητές του ήταν οι Xavier Gagnepain, Raphaël Chrétien και Roel Dieltiens  στο βιολοντσέλο και η Hortense Cartier-Bresson στη μουσική δωματίου. Έχει παρακολουθήσει ενεργά σεμινάρια με τους Anner Bylsma, Philippe Müller και Jérôme Pernoo.

Παίζει με την ίδια άνεση και ενθουσιασμό τόσο μπαρόκ όσο και μοντέρνο τσέλο, με το ρεπερτόριο του να εκτείνεται από την πρώιμη μπαρόκ μέχρι και την σύγχρονη μουσική δημιουργία του 20ού και 21ου αιώνα.  Η ενεργός δράση του στη μουσική δωματίου περιλαμβάνει εμφανίσεις σε σημαντικούς χώρους συναυλιών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Από το 2014 συμπράττει με την ορχήστρα Καμεράτα-Armonia Atenea και από το 2016 με το KYKLOS ensemble.

Είναι καθηγητής βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Παίζει σε ένα τσέλο που κατασκευάστηκε ειδικά γι’ αυτόν από τον οργανοποιό Frank Ravatin το 2010.

 

Β΄  ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 20:00

 

ΜΝΗΜΗ – Μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο

Έργα από την Ισπανία και την Ιταλία (Καστίλλη, Προβηγκία, Τοσκάνη) του 13ου αιώνα (κώδικες Rossi, Escorial)

Ενόργανη και φωνητική μουσική παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου (Θράκη και Κυκλάδες)

 

Σύνολο Ex Silentio

Θεοδώρα Μπάκα – φωνή

Δημήτρης Κούντουρας – μεσαιωνικά φλάουτα & διεύθυνση

Θύμιος Ατζακάς – ούτι

Ηλέκτρα Μηλιάδου – βιέλα & βιόλα ντα γκάμπα

Νίκος Βαρελάς – κρουστά

Bιογραφικό Ex Silentio

Το σύνολο Ex Silentio δημιουργήθηκε το 2001 και ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και στην ιστορική ερμηνεία. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας. Το Ex Silentio έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι) ο Michael Chance (κόντρα τενόρος), ο τραγουδιστής και πολυοργανίστας Tobias Schlierf και ο Νικόλας Σπανός (κόντρα τενόρος) ενώ συνεργάζεται τακτικά με την υψίφωνο Φανή Αντωνέλου και με τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα.

Έχει συνεργαστεί, επίσης, με σημαντικούς σκηνοθέτες και σκηνογράφους σε παραγωγές μουσικού θεάτρου και σύγχρονου χορού στο Φεστιβάλ Αθηνών και στον διεθνή μήνα χορού της Αθήνας, όπως ο Κωνσταντίνος Ρήγος (ΟΚΤΑΝΑ), η Λίλα Ζαφειροπούλου (ΕΛΔΩΡ) και η Λένα Κιτσοπούλου.

Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και σε σειρές μουσικής δωματίου στην Ελλάδα καθώς και σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής του Μπάρι, στο μιλανέζικο φεστιβάλ Marco Fodella, στο Ελληνικό Ινστιτούτο του Βερολίνου, στη σειρά Musica Antiqua da Camera της Χάγης, στο θερινό φεστιβάλ Alte Musik in Sankt Ruprecht της Βιέννης, στο Mozaik Project της Αλβανίας, στο 1ο φεστιβάλ παλαιάς μουσικής της Λευκωσίας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου, στο φεστιβάλ Guitar Plus, στις Ημέρες Μουσικής της Ρόδου κ.ά.

Έχει ηχογραφήσει για τις γερμανικές εταιρείας Talanton (κοσμική μουσική του 15ου αιώνα) και Carpe Diem (ΜΝΗΜΗ – Μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο), δίσκο ο οποίος απέσπασε το βραβείο Supersonic του περιοδικού Pizzicato και προτάθηκε για τα βραβεία της International Classical Music Awards.

To Ex Silentio είναι «Ensemble in residence» στο Ωδείο Αθηνών ενώ μέλη του συνόλου διδάσκουν στη διεθνή μουσική κοινότητα «Μουσικό χωριό» του Πηλίου.  Στις προσεχείς συναυλίες του συνόλου για το 2016 περιλαμβάνονται εμφανίσεις στο σουηδικό φεστιβάλ παλαιάς μουσικής Tidig Musik – dagar καθώς και στο διεθνές φεστιβάλ του Γκρατς Styriarte και στη σειρά «Παλαιά μουσική στον Άγιο Παύλο».