Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Στα "90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον" το βραβείο των Ελλήνων κριτικών κινηματογράφου

Στα

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για την καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς στα 90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Το σκεπτικό της βράβευσης: "Το φετινό βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας της χρονιάς απονέμεται στα 90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον του Νίκου Τριανταφυλλίδη επειδή συνδυάζει, α) τη μυθολογία του συλλόγου με το ήθος των οπαδών του, β) την προσφυγική καταγωγή με το σύγχρονο βίωμα, και γ) τη μυσταγωγία του γηπέδου με την καθημερινή ζωή, ανατρέποντας τα στερεότυπα περί λαϊκών φαινομένων ή κοινωνικών κινημάτων".

Επιπλέον, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ευχαριστεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία των εκδηλώσεων-προβολών της για τα 40 χρόνια του σωματείου, όπως προέκυψαν από την ανάδειξη των 10 ελληνικών + 10 ευρωπαϊκών ταινιών της περιόδου 1975-2015 βάσει των ψήφων των Ελλήνων κριτικών, αφήνοντας πίσω την ατυχή παρένθεση των τελευταίων ετών στις σχέσεις ΠΕΚΚ-ΦΚΘ.

Τέλος, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου αποτίει φόρο τιμής με τη συμπλήρωση 50 χρόνων, στη γενιά του '66 (ενδεικτικά οι ταινίες: "Πρόσωπο με πρόσωπο" του Ν. Παπατακη, "Εκδρομή" του Τ. Κανελλόπουλου, "Φόβος" του Κ. Μανουσάκη, κ.ά.) για την προσφορά της στον ελληνικό κινηματογράφο.

Σχετικές ειδήσεις
90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το Μέλλον: Προβολές στην Αλκυονίδα
15.12.2016 12:00
Κατόπιν λαικής απαιτήσεως... η ταινία "90 χρόνια ΠΑΟΚ Νοσταλγώντας το Μέλλον" του Νίκου Τριανταφυλλίδη κατεβαίνει στην Αθήνα για 4 προβολές στον κινηματογράφο Αλκυονίς.
90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον, του Νίκου Τριανταφυλλίδη
07.12.2016 11:50
Η ταινία τεκμηρίωσης «90 χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το Μέλλον», του Νίκου Τριανταφυλλίδη, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016 από την Feelgood.
29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα
16.11.2016 14:42
Ο βασικός πυρήνας του «Πανοράματος» είναι το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, που φέτος περιλαμβάνει 11 άπαιχτες στην Αθήνα ευρωπαϊκές ταινίες και τα βραβεία του Φεστιβάλ απονείμουν τρεις επιτροπές: της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ), καθώς και των αναγνωστών του περιοδικού "Αθηνόραμα".
Βραβείο FIPRESCI για τη νέα ταινία του Στεφάν Μπριζέ στο Φεστιβάλ Βενετίας
13.09.2016 15:26
Το Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας που μόλις ολοκληρώθηκε, απονεμήθηκε στον Γάλλο σκηνοθέτη Στεφάν Μπριζέ και την ταινία του με τίτλο «Une vie» (A woman's life).
Απεβίωσε ο θεωρητικός κινηματογράφου Σωτήρης Δημητρίου
16.08.2016 10:22
H Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην oικογένεια του Σωτήρη Δημητρίου, ο οποίος "έφυγε" στα 91 του χρόνια.