Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Εικαστική έκθεση του Χρήστου Κατρούτσου στον Πολυχώρο Vault

Εικαστική έκθεση του Χρήστου Κατρούτσου στον Πολυχώρο Vault

Ο Πολυχώρος VAULT, φιλοξενεί τη νέα έκθεση του εικαστικού, ποιητή και δοκιμιογράφου Χρήστου Κατρούτσου. Θα παρουσιαστούν φωτογραφίες και έργα ζωγραφικής του καλλιτέχνη με ερεθίσματα από σύγχρονα ζητήματα όπως το οικολογικό αλλά και διαχρονικά όπως το ζήτημα της υπαρξιακής αγωνίας.

 

Ο Χρήστος Κατρούτσος προσκαλεί και προκαλεί με ποικίλους εκφραστικούς τρόπους το κοινό να απολαύσει και να διερωτηθεί για την αλληλεπίδραση και τη συνύπαρξη στοιχείων στο φυσικό χώρο και σε εσωτερικές μας αναζητήσεις. Η συμμετρία, για παράδειγμα, ως συστατικό στοιχείο στο φυσικό περιβάλλον και άξονας αναφοράς στην ανθρώπινη σκέψη, δίχως να εκθειάζεται, συνδιαλέγεται αρμονικά με το χάος. Ένα χάος που συστηματικά εκτοπίζεται από το σύγχρονο άνθρωπο παρουσιαζόμενο όμως, με διάφορες εκφάνσεις ακόμη και στα πλέον αυστηρά πεδία εφαρμογής του ορθολογισμού. Άλλωστε, πάντα η ζωή θα περιέχει το χάος ως αναπόσπαστο μέρος για να ανασαίνει, να προσαρμόζεται, να ανασυγκροτείται ακόμη και να παλεύει για την ανατροπή.

 

Εν τούτοις, τα έργα δεν είναι «ανεικονικά» παρουσιάζοντας τη συνύπαρξη χάους και συμμετρίας αυστηρά με εξπρεσιονιστικό ύφος αλλά μέσα από τη διαλεκτική παρουσία των στοιχείων που απεικονίζονται. Έτσι, μας εκπλήσσει ευχάριστα η αφύπνιση του πνιγμένου χορταριού στα διάκενα των πλακιδίων ενός πεζοδρομίου μα και το τελευταίο χαμόγελο καμωμένο από πέτρα που αφήνει η ακτή πριν πνιγεί στη θάλασσα. Τα αποτυπώματα των εναέριων τροχιών στον κατανυκτικό τόπο των Μετεώρων, οι διαδοχικές πύλες ενός μοναστηριού με την κοπιαστική μα και λυτρωτική ανάβαση καθώς και η ανάκληση ενός ονείρου των παιδικών μας χρόνων σε μια απαστράπτουσα βιτρίνα υπερβαίνοντας τον καταναλωτισμό στο φυσικό του τόπο δίνουν το έναυσμα της υπέρβασης.

 

Φυσικά, το παιχνίδι της αμφισημίας αλλά και της υπέρβασης του «κακού» μέσα από τον έρωτα συναντάται και στην ποπ κολτούρα με τον ήρωα των Star Wars, Darth Vader, στο περίγραμμα ενός νεκρού δίπλα σε μπουκαμβίλιες, σ΄ ένα πεσμένο εισιτήριο για μια απώτερη διαδρομή όπως και στον παθιασμένο έρωτα των μεδουσών που κεντρίζει με τη δύναμή του την απειλή της εξάλειψης.

 

Μέσω των παραπάνω αποτυπώσεων από τη συνύπαρξη εκφραστικών μέσων και ρευμάτων, εντοπίζουμε μια κριτική ματιά απέναντι στον ορθολογισμό, στο μυστήριο της φύσης, της ίδιας της ζωής .


Λίγα λόγια για τον Καλλιτέχνη

 

Ο Χρήστος Κατρούτσος γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα καταγόμενος από την Αμαλιάδα έχοντας κάνει μια ατομική έκθεση στη Λισαβόνα και συμμετέχοντας σε αρκετές ομαδικές με έργα του να διακρίνονται σε γνωστά έντυπα και ιστότοπους υψηλής επισκεψιμότητας. Έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή ενώ ποιήματά του και δοκίμια φιλοξενήθηκαν σε έντυπα του χώρου και γνωστούς στο καλλιτεχνικό κοινό ιστότοπους. Έχει απασχοληθεί μεταξύ άλλων ως διαφημιστής, αρθρογράφος και διευθυντής σε έντυπα μέσα.

Σχετικές ειδήσεις
28.12.2016 13:41
Με την “Λαγνεία” συνεχίζεται τo Φωτογραφικό Project SEVEN που διοργανώνει ο Πολυχώρος VAULT.
Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα στον Πολυχώρο VAULT
03.11.2016 14:02
Με την “Ζηλοφθονία” συνεχίζεται το Φωτογραφικό Project SEVEN που διοργανώνει ο Πολυχώρος VAULT. Η έκθεση θα διαρκέσει 7 ημέρες, από την Δευτέρα 7 έως την Κυριακη 13 Νοεμβρίου.
Οκνηρία: η πρώτη έκθεση του project Seven στον Πολυχώρο Vault
03.10.2016 10:12
Με την “Οκνηρία” ξεκινάει τo Φωτογραφικό Project SEVEN που διοργανώνει ο Πολυχώρος VAULT. Η έκθεση θα διαρκέσει 7 ημέρες, από την Παρασκευή 7 έως την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου.
To Δωμάτιο του Charles: ομαδική έκθεση στον Πολυχώρο Vault
14.09.2016 10:20
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τεχνών του VAULT Theatre Plus, ΟPEN SEPTEMBER 5 (23 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου 2016) εγκαινιάζεται η ομαδική εικαστική έκθεση & performance art με τίτλο: To Δωμάτιο του Charles, μία αναφορά στον Bukowski.
4 us only not: έκθεση της πλατφόρμας The ArtLoft
28.04.2016 12:42
Η εικαστική πλατφόρμα "TheArtLoft" παρουσιάζει την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 και ώρα 20:00 την ομαδική έκθεση ζωγραφικής "4 us only not” στον εικαστικό πολυχώρο “The Loft”, στο κέντρο της Αθήνας.