Η Θεατρική ομάδα Roswitha παρουσιάζει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το έργο Στο μυαλό του Δανιήλ Χαρμς.

Η θεατρική ομάδα Roswitha εισβάλλει στον κόσμο του Ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Χαρμς, στον κόσμο της μετεπαναστατικής Ρωσίας. Το κανονικό, το νόμιμο, το ως είθισται, μέσα από το πρίσμα ενός ιδιοφυούς και ευαίσθητου ανθρώπου της εποχής.

Δανιήλ Χάρμς: Ρώσος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, σκιτσογράφος. Το 1927 συμμετέχει στην ίδρυση της  Ένωσης Πραγματικής Τέχνης (ΟΥΜΠΕΡΙΟΥ). Τέσσερα χρόνια μετά θα συλληφθεί με την κατηγορία της εμπλοκής σε παράνομη αντισοβιετική ένωση λογοτεχνών και το 1941 για  ντεφετιστική προπαγάνδα. Τον Φεβρουάριο του 1942 θ’ αφήσει την τελευταία του πνοή, μάλλον από ασιτία, στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών του Λένινγκραντ.

Ένας σκονισμένος χορός βγαίνει από το ντουλάπι του μυαλού του ρώσου συγγραφέα Δανιήλ Χάρμς. Ξεδιπλώνει όνειρα, φόβους, μελωδίες, γελοία περιστατικά που τρομάζουν, ξεκαρδίζεται, δολοφονεί, ελπίζει σε ένα θαύμα που δε λέει να συμβεί. Η πείνα προκαλεί εφιάλτες, αλλοιώνει την πραγματικότητα και τη συγχέει με την παραίσθηση, το όνειρο. Αποκαλύπτεται έτσι η τερατώδης διάσταση μιας ταραγμένης πραγματικότητας. Μιας ελεγχόμενης, ακραίας εποχής, γεμάτης φόβο για την παρέκκλιση.

Και η ζωή τρέχει προς το τέλος, ο χρόνος συνεχίζει να μετρά προς το θάνατο. Υπάρχει ακόμα χρόνος;  Για να ξεφύγουμε από τη μέτρια ζωή μας που φθίνει; Υπάρχει χρόνος για το θαύμα; Το εξαιρετικό; Και ποιο είναι αυτό το «σημαντικό» που θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των γεγονότων, να ανατρέψει τις φυσικές δομές αυτού του κόσμου;

Με υλικό σύντομα, ημερολογιακά και εκτενέστερα κείμενα από το Γαλάζιο Τετράδιο του Δανιήλ Χάρμς (μτφ. Ροδούλα Παπά, εκδόσεις Νεφέλη) η ομάδα Roswitha ανάβει τον φακό της εποχής της Ρωσίας του ’30-’40 για να φωτίσει τους δικούς μας καιρούς. Φανερώνεται ένας κόσμος γελοίος, σκοτεινός, παράλογος, βίαιος.

Ας γελάσουμε να φανερώσουμε το κακό! Ας φτιάξουμε ένα θαύμα!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δραματουργική επεξεργασία: Θεατρική ομάδα Roswitha
Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη, Θοδωρής Σκυφτούλης
Σχεδιασμός φωτισμών – Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Σάκης Μπιρμπίλης
Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική σύνθεση: Νάνσυ Σιδέρη

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Αλεβιζάκης, Μαντώ Κεραμυδά, Μαρία Μοσχούρη, Νάνσυ Σιδέρη, Θοδωρής Σκυφτούλης