To θέατρο Άλφα.Ιδέα ξεδιπλώνει την εκπαιδευτική του βεντάλια. Η ομάδα θεάτρου Ιδέα δημιουργεί 3 πλατφόρμες δημιουργικότητας στις οποίες θα μοιράζεται τον τρόπο δουλειάς της με ηθοποιούς και σπουδαστές. Τα σεμινάρια καλύπτουν όλο το φάσμα του σύγχρονου θεάτρου από τον Στανισλάφσκι, τον Βαχτάγκοφ ως το physical theater, το θέατρο της επινόησης, το θέατρο δρόμου, το μουσικό θέατρο, το documentary theater. Παράλληλα θα λειτουργήσει σεμινάριο δημιουργικής γραφής εστιασμένης στο θεατρικό έργο από τον βραβευμένο θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Ζουγκό.

Η επιλογή θα γίνει από τα βιογραφικά. Αποστολή των βιογραφικών στο alfaideasem@gmail.com


“ΝΗΣΟΣ ΙΚΑΡΙΑ, μια θεατρική καταγραφή”

Πρακτικό σεμινάριο documentary theatre και σωματικού θεάτρου

από τον Κώστα Γάκη και την ομάδα θεάτρου Ιδέα

Το σεμινάριο αυτό έχει ως στόχο την θεατρική αποτύπωση ενός τόπου και τη δημιουργία μιας παράστασης βασισμένης στις ιστορίες που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους αυτού του τόπου. Ο τόπος αυτός θα είναι το νησί της Ικαρίας. Η ομάδα που θα δημιουργηθεί θα ασχοληθεί με ιστορίες του νησιού και θα τις μεταπλάσει σε παράσταση η οποία θα δοθεί το καλοκαίρι σε νοηματοδοτημένα μέρη του νησιού. Το πλάνο δράσης περιλαμβάνει, εκτός των καθιερωμένων συναντήσεων της ομάδας κάθε Σάββατο, στο θέατρο Άλφα.Ιδέα μια εβδομαδιαία επίσκεψη στο νησί την περίοδο του Πάσχα και φυσικά μια ακόμα εβδομάδα παραμονής και τελικού στησίματος της παράστασης στην Ικαρία προς τα μέσα ή τέλη του καλοκαιριού του 2017. Η φιλοξενία της ομάδας και στις δύο αυτές περιόδους θα γίνει σε σπίτια Ικαριωτών, ώστε να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ζύμωση και βαθύτερη γνωριμία της ομάδας με την καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού. Η παράσταση θα παρουσιαστεί επίσης στις εαρινές και θερινές εκδηλώσεις του θεάτρου Άλφα.Ιδέα.

Συναντήσεις: κάθε Σάββατο 10:00-1:00

Διάρκεια: Νοέμβριος 2016 – Ιούνιος 2017

Τόπος συνάντησης: Θέατρο Άλφα.Ιδέα

Κόστος ανά μήνα: 50 ευρώ ανά μήνα


“ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΒΟΥΒΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ”

Δημιουργικό σεμινάριο μουσικού θεάτρου και non verbal theatre

από τον Κώστα Γάκη και την ομάδα θεάτρου Ιδέα

Το σεμινάριο αυτό έχει ως στόχο την εξάσκηση μιας ομάδας ηθοποιών και τη δημιουργία μιας παράστασης δομημένης πάνω σε δύο βασικούς άξονες θεατρικής δράσης:


Α. το μουσικό θέατρο

Θα δημιουργήσουμε πολυφωνίες, θα εξασκηθούμε στα σωματικά κρουστά και τη ρυθμική απαγγελία, θα δημιουργήσουμε μουσικούς  διαλόγους, θα τραγουδήσουμε μελοποιημένη ποίηση. Όλη αυτή η τριβή θα μας οδηγήσει στη δημιουργία δεκάλεπτων μουσικών σκηνών με αρχή, μέση και τέλος, δεκάλεπτων μικρών “μιούζικαλ”.


Β. το non verbal theatre

Θα αυτοσχεδιάσουμε πολύ και θα δημιουργήσουμε μια σειρά δράσεων οι οποίες θα είναι βουβές, λαμβάνοντας ως αξίωμα ότι το θέατρο είναι πρωτίστως δράση, κίνηση, χειρονομία, μίμηση και προσπαθώντας να απαντήσουμε στο ερώτημα:

τι συμβαίνει αν αφαιρέσουμε τη λεκτική επικοινωνία από τη σκηνή;

Όπως και στο πρώτο σκέλος έτσι και εδώ, σταδιακά θα προχωρήσουμε στη δημιουργία δεκάλεπτων βουβών σκηνών με αρχή, μέση και τέλος, δεκάλεπτα έργα “βωβού θεάτρου”.

Συνδυασμένα τα δύο σκέλη θα παρουσιαστούν τόσο στις εαρινές και θερινές εκδηλώσεις του θεάτρου της ομάδας μας, Άλφα.Ιδέα, αλλά και στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου ως μουσικό και non verbal θέατρο δρόμου!

Συναντήσεις: κάθε Κυριακή 15:00-18:00 

Διάρκεια: Νοέμβριος 2016 – Ιούνιος 2017

Τόπος συνάντησης: Θέατρο Άλφα-Ιδέα

Κόστος: 50 ευρώ ανά μήνα


“ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΣΚΑΛΕΣ ΓΙΑ ΑΛΗΘΙΝΑ ΡΟΔΑ”

Σεμινάριο βασισμένο στο σύστημα Στανισλάβσκι όπως εξελίχθηκε απο τον Βαχτάνγκοφ, τον Λι Στράσμπεργκ και την Στέλλα Άντλερ από τον Κωνσταντίνο Μπιμπή και την ομάδα Ιδέα μαζί με την Άρτεμη Γρύμπλα.

Εξερευνώντας τις λέξεις, τις δράσεις, τις αισθήσεις, το σώμα, την φωνή, τα παιχνίδια, τα γέλια και τα κλάματα, προσπαθούμε να δώσουμε μία και μόνη απάντηση στο μέγα ερώτημα του ηθοποιού, πώς να κάνει τις λέξεις άλλων, δικές του λέξεις.

Μέσα από ομαδικές ασκήσεις, εξερευνούμε την ατομική έκφραση, την ομαδικότητα, τον αυθορμητισμό, την ευαισθησία, την προσωπική εμπλοκή και την απόλυτη δέσμευση απέναντι στην ειλικρίνεια και την στιγμή, βρίσκουμε τους καλύτερους τρόπους να υπηρετούμε τις ιστορίες και τους χαρακτήρες πάνω στην σκηνή.

Ο Κωνσταντίνος και η Άρτεμις, δημιουργούν μία ομάδα που αυτοσαρκάζεται, παίζει, είναι σοβαρή, διαβάζει ποιήματα, διαβάζει φιλοσοφία και μεγάλα κείμενα, γίνεται μικρό παιδί και σοβαρός ενήλικας, εξερευνά μεγάλους ρόλους, φτάνει στα άκρα κι ύστερα ξαναγυρνά και μαθαίνει πώς φτιάχνεις μία φανταστική σκάλα για να κόψεις ένα ρόδο αληθινό.

Διάρκεια: Νοέμβριος 2016 – Ιούνιος 2017

Τόπος συνάντησης: Θέατρο Άλφα-Ιδέα

Κόστος: 50 ευρώ ανά μήνα

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου. Η μέρα και ώρα συνάντησης θα ανακοινωθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.


“ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗΣ’’

Εισηγητής : Δημήτρης Ζουγκός (συγγραφέας, διδάκτωρ αντισυγγραφής)

24 μαθήματα δίωρης διάρκειας χωρισμένα έκαστο σε τρία επίπεδα:

γραφή – ανάγνωση – έρευνα

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η κατανόηση σε βάθος της γραφής (θέατρο –ποίηση) μέσα από την μελέτη σπουδαίων αλλα όχι και τόσο γνωστών κειμένων. Κατανόηση σε βάθος του εργαλείου της ανάγνωσης καθώς και έρευνα πάνω στην δική μας ξεχωριστή φωνή.

Κατά την διάρκεια των μαθημάτων θα έχουμε την ευκαιρία να σφυρίξουμε παράφωνα κατά πώς το θέλει η ψυχή μας. Να ξεφύγουμε από τις επιταγές της «δημιουργικής γραφής» και αν είμαστε τυχεροί ίσως ανακαλύψουμε τον προσωπικό μας μοναδικό σκοπό.

Ένα ταξίδι για σπουδαστές δραματικών σχολών, ενεργούς ηθοποιούς και επίδοξους συγγραφείς που θέλουν να μάθουν να ταξιδεύουν με όλους τους ανέμους.

Τα τέσσερα τελευταία μαθήματα θα είναι αφιερωμένα αποκλειστικά στην συγγραφή δεκάλεπτων μονολόγων και θα παρασταθούν στα μέσα Ιουνίου στο θέατρο Άλφα.Ιδέα.

Διάρκεια: Δεκέμβριος 2016 – Μάιος 2017

Τόπος συνάντησης: Θέατρο Άλφα-Ιδέα

Κόστος: 22 ευρώ /μήνα