Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Θάνος Νίκας: Το όριο του βλέμματος

Θάνος Νίκας: Το όριο του βλέμματος

Ο Θάνος Νίκας γράφει για το όριο του βλέμματος με αφορμή την παράσταση «Το Αριστούργημα», που παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
_________

 

Στις 11/9,  ο Μωχάμεντ Αττά ρίχνει ένα Μπόινγκ 747  πάνω στο παγκόσμιο κέντρο εμπορίου, στην καρδία της Νέας Υόρκης. Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη επίθεση εντός αμερικανικού εδάφους. Είναι όμως και η έναρξη των σταυροφοριών του 21 αιώνα. Η φράση “σοκ και δέος” γίνεται το λάβαρο αυτής της επιδρομής. Η βαριά βιομηχανία της Αμερικής, όπλα και Χόλλυγουντ  συνεργάζονται σε αρμονία , ώστε να έχουμε υψηλής ευκρίνειας τρόμο στις οθόνες μας. Οι λέξεις τρομοκρατία και ασφάλεια αποκτούν βιβλική σημασία και γίνονται το λάβαρο που δικαιολογεί όλων των ειδών τις φρικαλεότητες. Αυτή η σκηνή δεν απεικονίζει τον κόσμο αλλά είναι μέρος του, είχε πει  κάποτε ο Peter Handke.

 

Πάνω σε αυτή την αρχή, ο Λόλλικε το 2005  χτίζει ένα θραυσματικό κείμενο για την σύνδεση της πίστης με την τρομοκρατία, μέσα όμως από τα μάτια  του θεατή. Το βλέμμα γίνεται το μόνο μέτρο αντίληψης της εικόνας .Παρατηρεί τον ανθρώπινο πόνο με αισθητικά κριτήρια αποφεύγοντας κάθε είδους συναισθηματισμό. Κάνει το θάνατο τέχνη στήνοντας μια γκαλερί όπου δημοπρατεί ανθρώπινες τραγωδίες. Ο Λόλλικε κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση της Δανίας ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Ο ίδιος λέει πως τον ενδιαφέρει αυτό που γεννά τον τρομοκράτη και πετάει το μπαλάκι στον θεατή. Σε αυτόν που τολμά να το βλέπει αυτό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μέσα στο Αριστούργημα. Δεν προσφέρει απαντήσεις, μόνο τα γεγονότα και τις κατάλληλες ερωτήσεις. Αυτός ο αιρετικός Δανός, παρόλο που βρίσκεται έξω από το μάτι του κυκλώνα, ξέρει ότι το μίσος ενώνει περισσότερο απ’ ότι η ελπίδα. Σήμερα 11/9 ο Ντόναλντ Τράμπ γίνεται ο νέος πρόεδρος της Αμερικής.


Info: Ο Θάνος Νίκας γεννήθηκε στον Βόλο. Είναι ιδρυτικό μέλος και σκηνοθέτης της Ομάδας Θεάτρου Ars Moriendi. Έχει σκηνοθετήσει αρκετές παραστάσεις. Αυτήν την περίοδο παρουσιάζει «Το Αριστούργημα» του Christian Lollike στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Σχετικές ειδήσεις
Σοφία Κορώνη: «Δεν έχω ιδέα»
27.01.2017 11:24
Η Σοφία Κορώνη μοιράζεται μαζί μας αγαπημένες φράσεις και σκέψεις για την παράσταση «Και θα σφάξουμε το κουνέλι. Η ζωή είναι ωραία. Η ζωή είναι καλή. Θα σφάξουμε το κουνέλι», η οποία παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Bios έως τις 14 Φεβρουαρίου 2017.
Γιάννης Σοφολόγης: Φυγείν αδύνατον…
20.01.2017 12:43
Ο Γιάννης Σοφολόγης γράφει τις σκέψεις του για την νικήτρια παράσταση του Scratch Night του Bob Theater Festival 2016, «Το Πεπρωμένο Ονομάζεται Κλοτίλδη», η οποία παρουσιάζεται από τις 26 Ιανουαρίου στην ολοκληρωμένη για πρώτη φορά θεατρική εκδοχή της στο Βios.
Καίτη Κωνσταντίνου: Τώρα είμαι ο Ριχάρδος ο Γ΄ και μ’ αρέσει πολύ!
25.11.2016 17:20
Η Καίτη Κωνσταντίνου γράφει για τον σαιξπηρικό Ριχάρδο με αφορμή την παράσταση “Ριχάρδος o Γ” η οποία παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά
Ομάδα Θεάτρου τ ρ ι ς: Μίχαελ Κόλχαας  - Μια ιστορία που αξίζει να πεις σήμερα
08.11.2016 17:33
H Ομάδα Θεάτρου τ ρ ι ς γράφει για την παράσταση «Μίχαελ Κόλχαας, Η ιστορία ενός δίκαιου ανθρώπου» η οποία παρουσιάζεται στο BIOS.
Βασίλης Μαυρογεωργίου: Τι προσπαθεί να μας πει ο «Μικρός Πρίγκιπας»;
20.10.2016 10:14
Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, με αφορμή την παράσταση "Mon petit prince" που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, γράφει για ένα ξανθό πλάσμα από άλλο πλανήτη που αγαπά ένα τριαντάφυλλο…