Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Σημειωματάρια: Φωτογραφική έκθεση του Αργύρη Λιαπόπουλου στην Θεσσαλονίκη

Σημειωματάρια: Φωτογραφική έκθεση του Αργύρη Λιαπόπουλου στην Θεσσαλονίκη

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση του Αργύρη Λιαπόπουλου, Σημειωματάρια, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στην Θεσσαλονίκη.

 

Η έκθεση αποτελεί μια μετα-φωτογραφική σπουδή πάνω στο διάλογο φωτογραφίας και λογοτεχνίας. Τρεις λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης επεμβαίνουν στις ήδη τυπωμένες φωτογραφίες, σχολιάζοντας και «παραποιώντας» το τελικό έργο .

 

Η έκθεση αρθρώνεται σε τρεις ενότητες:


Λόγος (Μάρκος Μέσκος)

Οι φωνές του φωτός (Δημήτρης Δημητριάδης)

Προβλήτες (Γιώργος Αλισάνογλου)

 

«Τα Σημειωματάρια είναι μία ενότητα εργασιών σε εξέλιξη. Πρόκειται για τον διάλογο μεταξύ ενός φωτογράφου και αριστοτεχνών του λόγου – ποιητών και πεζογράφων. Ξεκινά από την αντιστροφή του πασίγνωστου “μια φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις”. Τυπώνω φωτογραφίες μ' ένα συγκεκριμένο θέμα, με τέτοιον τρόπο ώστε το περιθώριο της εικόνας να είναι μεγαλύτερο απ' αυτήν: ένα πακέτο φύλλων, το οποίο θυμίζει περιποιημένο μπλοκ σημειώσεων σε μεγάλες διαστάσεις. Δίνω αυτό το μπλοκ στον λογοτέχνη με τον οποίο θα συνδιαλεχθώ για να “γράψει” στο περιθώριο της εικόνας. Δεν επιζητώ κριτική πάνω στις φωτογραφίες – ο “συνοδοιπόρος” μου είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία όπως αυτός κρίνει. Το τελικό έργο είναι αυτό που θα μου επιστραφεί. Μέχρι εκείνη τη στιγμή εγώ θα απουσιάζω από την εξέλιξή του. Δεν έχω παρά μόνο μια πρώτη εντύπωση, δεν γνωρίζω όμως το αποτέλεσμα. Κάποιος “άλλος”, ο λογοτέχνης, θα παρέμβει και θα καθορίσει αποφασιστικά την τελική μορφή. Σ' αυτή τη νέα ταυτότητα θέλω να ικανοποιείται η αρχική πρόθεση: ο λόγος να είναι κυρίαρχος με οποιοδήποτε τρόπο. Τα θέματα των φωτογραφιών επιλέγονται πάντα σε διάλογο με τον συνοδοιπόρο μου. Ο διάλογος αυτός κρατάει καιρό: από τις πρώτες συζητήσεις και συναντήσεις, μέχρι την παράδοση των τελικών έργων και μέχρι την ανάρτησή τους. Τότε κλείνει ο κύκλος (ή μήπως δεν κλείνει παρά συνεχίζεται;)»

Α.Λ.

 

Ο Αργύρης Λιαπόπουλος γεννήθηκε το 1959 στο Κλειδί Ημαθίας. Σπούδασε οικονομικά στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Με τη φωτογραφία ασχολείται συστηματικά από το 1988, όταν έγινε μέλος της Φωτογραφικής ομάδας Τριανδρίας. Ανέπτυξε πλούσια δράση με εκθέσεις, επιμέλειες εκθέσεων, happenings. Ιδρυτικό και ενεργό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Φωτογραφίες και εργασίες του αποτέλεσαν εξώφυλλα και υλικό βιβλίων, δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και περιλήφθηκαν σε αφιερώματα στον ημερήσιο τύπο και  στα ΜΜΕ. Έχει πάρει μέρος σε  ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Σχετικές ειδήσεις
Φωτογραφική έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο Σερβίας του Βελιγραδίου
03.01.2017 13:24
Στο Ιστορικό Μουσείο Σερβίας στο Βελιγράδι βρίσκεται η φωτογραφική περιοδική έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Γαλλοσερβικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο του 1ου Π.Π. στην Θέρμη / Σέδες. Τα αρχαιολογικά τεκμήρια».
Φως γειτονικό... Komsunun Isigi...: έκθεση στη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης
10.08.2016 17:22
Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης εγκαινιάζει στις 20 Αυγούστου 2016 την έκθεση Φως γειτονικό... Komsunun Isigi..., ένα φωτογραφικό πόνημα κοινό τεσσάρων ομάδων, τεσσάρων πόλεων, από Ελλάδα και Τουρκία...
stereosis on view 99 hours by the sea – 99 ώρες: Έκθεση στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης
27.06.2016 15:32
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με το φωτογραφικό κέντρο Stereosis, το οποίο διοργανώνει την υπαίθρια φωτογραφική έκθεση «stereosis on view 99 hours by the sea– 99 ώρες» από την Τρίτη 28 Ιουνίου έως το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, στον κήπο του απογευματινού ήλιου στη Νέα Παραλία.
Έκθεση φωτογραφίας του Istvan Kerekes στην Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης
09.06.2016 11:40
Η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης ΦΕΜ, παρουσιάζει από την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016, στο νέο εκθεσιακό της χώρο στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης, έκθεση φωτογραφίας του πολυβραβευμένου Ούγγρου φωτογράφου Istvan Kerekes.
Ομαδική φωτογραφική έκθεση στον
19.05.2016 15:03
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Art Brut – Outsider Art: Η ετερότητα ως καθρέφτης της ταυτότητας που οργανώνει η Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας (ΕΜΠΕ) και ο ΟΠΑΝΔΑ θα πραγματοποιηθεί Ομαδική φωτογραφική έκθεση στον "Ηώς Χώρος Τέχνης".