Στο νέο χώρο τέχνης και φιλοξενίας ApArt πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα έκθεση πολύτιμων και σπάνιων κοσμημάτων από οίκους μόδας υψηλής ραπτικής σε συνεργασία με τη διεθνούς φήμης Γαλλίδα γκαλερίστ Soraya Bouvier Feder από τις 11 έως τις 13 Νοεμβρίου 2016.

Στην πριβέ έκθεση στο ApArt της Αθήνας παρουσιάζονται κοσμήματα των οίκων Chanel, Yves Saint Laurent, Dior, Lanvin, Loewe και Scherrer.

Το παριζιάνικο στιλ και ο γαλλικός μοντερνισμό, που έχουν υπάρξει σημαντική έμπνευση για τις τάσεις της σύγχρονης μόδας, αποτελούν τη συναρπαστική θεματική της συλλογής σπάνιων αλλά διαθέσιμων κοσμημάτων της Soraya Bouvier Feder.

SORAYA’S BIO
 
Η Soraya, μετά τις σπουδές της στη γεμολογία και τις διακοσμητικές τέχνες, ξεκίνησε να εργάζεται ως έμπορος έργων τέχνης στο Παρίσι το 1989. Το 1995 ίδρυσε την γκαλερί “Via Antica” στην οδό Jacob in Saint-Germain des Prés 11 στο Παρίσι και άρχισε να εργάζεται ως εμπειρογνώμονας vintage τέχνης. Η γκαλερί της έγινε γνωστή σε διάσημες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και συνεργάστηκε σε ταινίες, όπως η “Μαρία Αντουανέτα” της Sofia Coppola, όπου παρουσιάζονται αντικείμενα προσωπικής φροντίδας από την boutique της Soraya.

Εξειδικεύεται στα αρώματα και είναι η πρώτη που ξεκινήσει να πωλεί στη boutique της αρώματα μινιατούρες και αποκλειστικά συλλεκτικά αντικείμενα.

Κατά τη διάρκεια των καλλιτεχνικών της αναζητήσεων, συναντά πολλούς Γάλλους σχεδιαστές κοσμημάτων στα πρώτα βήματα της καριέρας τους και αναπτύσσει μαζί τους δυνατές φιλίες. Για να προωθήσει τη δουλειά τους στο εξωτερικό και κυρίως στις ΗΠΑ αποφασίζει να τους εκπροσωπήσει ως ατζέντης.

Έχει ενεργή παρουσία στους κύκλους των διεθνών εκθέσεων του Παρισιού και της Νέας Υόρκης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Έχει εκδώσει τρία βιβλία: “Le Collier” (2000), “De toute Beauté” (2001), “Formules Secrètes d’un Parfumeur” (2013) και συμμετέχει συχνά ως επίσημη ομιλήτρια σε συνέδρια αρωματοποιίας και μόδας.

Η Soraya Bouvier Feder λανσάρει το 2012 ένα online κατάστημα αφιερωμένο στον κόσμο των Yves Saint Laurent, Hermes, Dior, Chanel, Isabel Canovas, Lanvin και τη νέα γενιά Γάλλων σχεδιαστών, όπως οι Les Paruriers, Ella, Isa Di Cursi.

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ «ΥΨΗΛΗΣ ΡΑΠΤΙΚΗΣ»

Για πρώτη φορά στην Αθήνα, έχουμε την ευχαρίστηση να παρουσιάζουμε μια σημαντική ιδιωτική συλλογή πολύτιμων και σπάνιων κοσμημάτων couture, δημιουργημένων και υπογεγραμμένων από τους μεγαλύτερους μόδιστρους.

CHANEL, YVES SAINT LAURENT , DIOR, LANVIN, LOEWE, SCHERRER και άλλες μαγικές υπογραφές αποτελούν το συναρπαστικό περιεχόμενο της σπάνιας αυτής συλλογής.

Αφετηρία της δημιουργίας και της συναρπαστικής πορείας των πολύτιμων κοσμημάτων υψηλής ραπτικής ήταν φυσικά το Παρίσι και συγκεκριμένα το 1931, με την ευκαιρία μιας μοναδικής βραδιάς couture οργανωμένης στην Όπερα, κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας έκθεσης.

Κατά τη διάρκεια ενός σπονδυλωτού θεάματος με “tableau vivants”, που συνδύαζε τις δημιουργίες του Οίκου JEANNE LANVIN με τα πολύτιμα κοσμήματα του Οίκου BOUCHEROΝ, οι μεγάλοι μόδιστροι που ήταν παρόντες, συνειδητοποίησαν τη σημαντική θέση που θα μπορoύσε να έχει ένα νέο είδος κοσμήματος couture στις δημιουργίες της υψηλής ραπτικής. Αποφάσισαν έτσι, οι σημαντικότεροι από αυτούς, να εγκαινιάσουν τις δικές τους συλλογές κοσμημάτων couture, προτείνοντάς τις ως αναπόσπαστο μέρος του Οίκου που ο καθένας εκπροσωπούσε.

Έτσι τα μαργαριτάρια και οι πέτρες από κρύσταλλο Swarovski, αρχίζουν να εμφανίζονται σε περίτεχνα σχεδιασμένα και εκτελεσμένα περιδέραια, βραχιόλια, sautoirs, σκουλαρίκια clips και δαχτυλίδια.

H Coco Chanel, αγκαλιάζοντας γρήγορα με τη σειρά της αυτή την ιδέα της απόλυτα σικ πολυτέλειας, δηλώνει το περίφημο «Το ψεύτικο είναι πιο ωραίο από το αληθινό»!

Η ίδια καλεί σύντομα σε συνεργασία τον Robert Goossens, ονομαστό maître μεταλλοτεχνίας και ενδύματος, προκειμένου να δημιουργήσιε αποκλειστικά για εκείνην μια σειρά κοσμημάτων με «βαρβαρική» έθνικ έμπνευση.

Ξεκινά έτσι μια πιστή και πολυετής συνεργασία με διάρκεια από το 1954 ως το 1971.
Πέρλες baroque, πυριτόλιθοι, πέτρες από ορεία κρύσταλλο, τυρκουάζ και κοράλλια
συναντιούνται και ανακατεύονται με τρόπο συναρπαστικό, γαι να συνδυαστούν στη συνέχεια με βαρύτιμα δεσίματα από επιχρυσωμένο ή επαργυρωμένο μπρούτζο.

Λίγο αργότερα, το 1974, η συνάντηση του Robert Goossens με ένα άλλο μεγάλο όνομα της Υψηλής Ραπτικής, τον Yves Saint Laurent, καθορίζει την ταυτότητα των «Bijoux Couture» του Οίκου. H Αφρική, οι σταυροί, οι καρδιές, θα αποτελέσουν τα κυρίαρχα έμπνευσης θέματα του δημιουργού, χωρίς να ξεχνάμε τη Loulou de la Falaise, που εμφυσά μια διάσταση πιο καλλιτεχνική στις επόμενες δημιουργίες του.

Τα Ατελιέ GOOSSENS δημιούργησαν έκτοτε και επί σειρά δεκαετιών κοσμήματα «‘Υψηλής Φαντασίας» για τους περισσότερους μεγάλους μόδιστρους: DIOR, BALMAIN, GRÈS, ROCHAS, BALENCIAGA, SCHIAPARELLI, αλλά και για τις προσωπικές συλλογές με την υπογραφή GOOSSENS αποκλειστικά για τη δική του BOUTIQUE, που βρίσκεται ως σήμερα στην περίφημη Avenue GEORGES V στο Παρίσι.

Το 2005 γεννιούνται οι «PARURIERS»: ένα σπουδαίο ατελιέ δημιουργίας με νονό τον Robert Goossens, με στόχο να κερδίσει επάξια μια θέση στην παράδοση των μεγάλων δημιουργών της γαλλικής μεταλλοτεχνίας.

Αυτή η έκθεση των πολύτιμων και σπάνιων ιστορικών bijoux couture που μπορούν για πορώτη φορά στην Ελλάδα να αποκτηθούν από τις θαυμάστριές τους , αποτελεί ένα τρυφερό αφιέρωμα στο παρισινό chic και τον γαλλικό μοντερνισμό που εξακολουθεί να εμπνέει πολλές σύγχρονες τάσεις της μόδας.

Το bijoux fantaisie της υψηλής ραπτικής, είναι κάτι σαν το άρωμα που επιλέγουμε να φορέσουμε: ένα άγγιγμα κομψότητας και ελευθερίας που επιθυμούμε να εκφράσουμε…

SORAYA BOUVIER FEDER, FASHION LUXURY VINTAGE

(επιμέλεια-απόδοση: Ίρις Κρητικού)

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Διοργάνωση: Άννα Κοντολέων

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ