Το 62ο κατά σειρά φεστιβάλ θα ανοίξει η ταινία UP, μια animation κωμική περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον 78χρονο Καρλ Φρέντρικσεν, που αποφασίζει να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής του!

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν 54 συνολικά ταινίες στα 5 τμήματά: Διαγωνιστικό (20 ταινίες) , Ενα Κάποιο Βλέμμα (20 ταινίες), Εκτός Συναγωνισμού (5 ταινίες), Μεταμεσονύκτιες Προβολές (3 ταινίες) και Ειδικές Προβολές (6 ταινίες), όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του, Τιερί Φρεμό.

Όπως επίσης ανακοινώθηκε φέτος στις Κάννες υποβλήθηκαν συνολικά 1670 ταινίες μεγάλου μήκους από 120 χώρες. Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των ταινιών μικρού μήκους, υποβλήθηκαν 4272 ταινίες.

Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τη Γαλλίδα ηθοποιό Ιζαμπέλ Ιπέρ, που θα κληθεί να κρίνει και να αποφασίσει σε ποια ταινία θα απονείμει τον φετινό Χρυσό Φοίνικα, θα έχει σίγουρα δύσκολο έργο καθώς ανάμεσα στους σκηνοθέτες που διαγωνίζονται με τις ταινίες τους περιλαμβάνονται μεγάλα ονόματα όπως ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, η Τζέιν Κάμπιον, ο Μίκαελ Χάνεκε, ο Ανγκ Λι, ο Κεν Λόουτς, ο Αλέν Ρενέ, ο Κουέντιν Ταραντίνο και ο Λαρς φον Τρίερ, ορισμένοι ήδη βραβευμένοι με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών.

Για πρώτη φορά, μετά το Χρυσό Φοίνικα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου το 1998 (Η Αιωνιότητα και μια Μέρα), μια ελληνική ταινία θα συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ και συγκεκριμένα ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου, που επελέγη να προβληθεί στο παράλληλο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις ταινίες www.festival-cannes.com