Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη μας προσκαλεί σε μία συναυλία με τη τίτλο Fragile, Μορφή: Γυναίκα, με τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και τη Ζωή Ζενιώδη στο πιάνο.

Gretchen, Mignon, Suleika, Ophelia: Σύμβολα τέχνης, γυναικείες μορφές πλασμένες και σμιλεμένες για να αντικατοπτρίσουν έρωτα, ευαισθησία, ομορφιά, αισθαντικότητα. Ευάλωτες μέσα στην ιστορία τους, αναλλοίωτες, όμως, από το χρόνο και το πέρασμα των καιρών.

Ο Goethe, ο Shakespeare, o Schubert, o Schumann, o Wolf και ο Strauss σε κοινό τόπο, βαθιά μέσα στις ψυχές των νεαρών γυναικών, εκφράζουν την ανησυχία, τη νοσταλγία και τον πόθο, με έναν τρόπο μοναδικό, έναν τρόπο που μόνο η ευάλωτη ιδιοσυγκρασία των συγκεκριμένων συμβόλων θα τους επέτρεπε. Η Gretchen και η Suleika τραγουδούν τον πόθο με τελείως διαφορετικό χρώμα. Η Mignon, πάντα έφηβη και πάντα μόνη, δεμένη με τη νοσταλγία της, μέσα από τρεις διαφορετικούς συνθέτες που την αγάπησαν. Η εκπληκτική σκηνή της τρέλας της Οφηλίας, δοσμένη από τον Strauss με έναν μοναδικό τρόπο και τέλος, τα Mädchenblumen, τα νεαρά λουλούδια, ένας υπέροχος κύκλος τραγουδιών του Strauss που σπάνια παρουσιάζεται ζωντανά. Όλες τους ζώντας στο τώρα και το χθες, χαμένες σε μνήμες και φαντασίες. Μια περιπλάνηση στο πιο αγνό ρομαντικό κομμάτι της τέχνης του γερμανικού τραγουδιού.

Σε ένα ταξίδι που το ασυνείδητο πάλλεται, η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και η πιανίστα και μαέστρος Ζωή Ζενιώδη, θα μας συνδέουν με τις εσώτερες δομές τους και εκείνα τα κορίτσια που ενέπνευσαν δημιουργούς και τέχνες.

Μυρσίνη Μαργαρίτη, σοπράνο

Γεννημένη στη Λάρισα, σπούδασε τραγούδι, βιολί και μουσικολογία στην Αθήνα και ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά (Λιντ-Ορατόριο και ‘Οπερα) στο Mozarteum Salzburg, με υποτροφίες των Ιδρυμάτων Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και Jurgen Ponto. Ως νεαρή ανερχόμενη υψίφωνος εμφανίστηκε ως Serpetta (La finta Giardiniera) στο Landestheater Salzburg (συμπαραγωγή με το Διεθνές Φεστιβάλ Salzburg), ως Zerlina (Don Giovanni) στο Republic Theater Salzburg καθώς και σε πλήθος συναυλιών. Στη συνέχεια ως μόνιμη σολίστ της Όπερας του Halle (Γερμανία), ερμήνευσε τους ρόλους της Pamina (Zauberfloete) , Gretel (Haensel & Grete) , Zerlina, Suor Genovieffa (Suor Angelica) , Margeurite (Jean d’ Arc au bucher), Voce dal cielo – Tebaldo (Don Carlo) , Xenia (Boris Godunow), Wellgunde (Rheingold), Euridice κ.ά. Έχει τραγουδήσει, επίσης, στις Όπερες του Darmstadt, Erfurt, Furth (Γερμανία), Coburg, Gotha, Winterthur (Ελβετία), στο Bozar – Palais des beaux arts (Βρυξέλλες, ανάληψη της ελληνικής προεδρίας), στο Φεστιβάλ Proms του BBC (Αγγλία), στο Φεστιβάλ Embassy, στο Φεστιβάλ Όπερας της Αρχαίας Κορίνθου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αιγαίου, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών σε ρόλους όπως Micaela (Carmen), Laodice (Siroe), Lola (Pic Nic), Valencienne (Ευθυμη Χήρα), Salome, Despina (Cosi fan Tutte), Sylvia (L’ isola disabitata), ‘Αλκηστη, Clorinda (Cenerentola), Drusilla – Virtu (Στεψη της Ποππαίας) κ.α. καθώς και σε πολυαριθμες συναυλίες σε Μεξικό, Τουρκία, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Αγγλία, Ελβετία, Ολλανδία λαμβάνοντας πάντα θερμές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή τύπο. Το ρεπερτόριο της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εποχών και στυλ ξεκινώντας από το μπαρόκ ως και την σύγχρονη μουσική. Συμμετείχε στις δισκογραφικές παραγωγές Απόλλων & Δάφνη του Χέντελ (Ορχήστρα Διεθνούς Φεστιβάλ Χέντελ, Β.Forck), Η Τέχνη της Μελαγχολίας (μουσική Γ.Ψυχογιού), CLAUDE DEBUSSY la musique a moi (Utopia Records/Μικρή Άρκτος), Μέρες Επιταφίου και Μύθοι του Αισώπου του Δ. Παπαδημητρίου, ενώ την Ανοιξη του 2017 πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο της CD “Baroque Road Trip” με την ορχηστρα New Dutch Academy υπό τον Simon Murphy.

Ζωή Ζενιώδη, μαέστρος, πιανίστα

Πρώτη γυναίκα με διδακτορικό στη διεύθυνση ορχήστρας στην Ελλάδα, επιλέχθηκε από την Όπερα του Ντάλας ως μέλος του Institute of Women Conductors 2016. Eίναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Μαέστρος της Broward Symphony Orchestra, Συνεργάτης Μαέστρος του Φεστιβάλ Αιγαίου, καθώς και Καλλιτεχνική Σύμβουλος της Alhambra Orchestra. Έχει διευθύνει παραγωγές όπερας και μπαλέτου στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στη Florida Grand Opera, στο Φεστιβάλ Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο του Miami. Επίσης, μεταξύ άλλων, έχει διευθύνει τις Brno Philharmonic, Tatarstan National Symphony Orchestra, Vietnam National Symphony Orchestra, Pan-European Philharmonia, Palm Beach Symphony, New Florida Philharmonic, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ, Καμεράτα και την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει Αρχιμουσικός της MOYSA, Καλλιτεχνική Διευθύντρια και της Alhambra Orchestra και Συνεργάτις Μαέστρος της Frost Symphony Orchestra. Είναι Διδάκτωρ Διεύθυνσης Ορχήστρας από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι. Έχει ηχογραφήσει 5 CD για την Albany Records, την Puzzlemusik και την Uroboros Music. Ως πιανίστα, έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους και διεθνή Φεστιβάλ στην Ελλάδα, Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρωσία, Βενεζουέλα, Βιετνάμ και Μαυρίκιο. Έχει υπάρξει υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, του Συλλόγου ‘Οι Φίλοι της Μουσικής’, του Ιδρύματος Προποντίς, του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και του Royal College of Music, στο οποίο εργάστηκε ως Junior Fellow κατά τα έτη 2003-2005.