Στο πλαίσιο του κύκλου «Σύγχρονη σκέψη», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει το λόγο σε έναν κορυφαίο Γάλλο επιστήμονα, σε ένα ελεύθερο πνεύμα που εξετάζει αντικειμενικά και απαρεγκλίτως τη θέση της ηθικής στο σύγχρονο κόσμο και, ειδικότερα στον χώρο της διανόησης και της επιστήμης.

Ο Henri Atlan μας προσκαλεί να μοιραστούμε τις σκέψεις του και την οργή του αναφορικά με τον τρόπο διάδοσης της επιστήμης την εποχή της γενικευμένης επικοινωνίας, ή, όπως αναφέρει, της «βιομηχανίας του ψέματος».

Τον Henri Atlan θα προλογίσει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ο οποίος θα συντονίσει τη συζήτηση με το κοινό που θα ακολουθήσει.

Οι ερευνητές δεν μπορούν πλέον να παραμένουν κλεισμένοι στον εαυτό τους, όπως συνέβαινε άλλοτε. Η μετάδοση της επιστημονικής πληροφορίας σχετικά με τα ερευνητικά προγράμματά τους και με τα αποτελέσματά τους έχει γίνει αναγκαία, δεδομένου, μάλιστα, του αντίκτυπού τους στην κοινωνία. Πέρα από τις εγγενείς δυσκολίες αυτής της μετάδοσης στο μη εξειδικευμένο κοινό, η κοινωνία της πληροφορίας εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε μια κοινωνία της επικοινωνίας. Ο Henri Atlan θα δείξει μέσα από διάφορα παραδείγματα πώς η επιστημονική έρευνα έχει μολυνθεί από τις τεχνικές της επικοινωνίας.

Βιολόγος γιατρός, ερευνητής κυτταρικής βιολογίας και ανοσολογίας, στρατευμένος στον αγώνα κατά του AIDS, πρωτοπόρος των θεωριών της πολυπλοκότητας και της αυτό-οργάνωσης του έμβιου όντος, ο Henri Atlan είναι ένα ελεύθερο πνεύμα, επίγονος των μεγάλων ουμανιστών επιστημόνων που αντιτίθενται στα δόγματα και τις ιδεολογίες. Ως επιστήμονας και φιλόσοφος υπήρξε μέλος της γαλλικής Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ηθικής για τις επιστήμες της ζωής και της υγείας από το 1983 έως το 2000, ομότιμος καθηγητής βιοφυσικής, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Βιολογίας του Ανθρώπου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο  Hadassah της Ιερουσαλήμ, διευθυντής σπουδών στη Σχολή Ανώτατων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών (EHESS) του Παρισιού. Είναι ένας από εκείνους τους στοχαστές-«φάρους» της διεπιστημονικής γνώσης που φώτισαν τον αιώνα τους.

Ο Henri Atlan είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό καθώς 3 από τα πολυάριθμα έργα του έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά: Το τέλος της παντοκρατορίας των γονιδίων; (Leader Books), Η τεχνητή μήτρα (Βιβλιοπωλείον της Εστίας) και Η αντίληψη για τη ζωή στη μεταγενομική εποχή (Δίαυλος).

Ταυτόχρονη μετάφραση
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές