Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Αφεριμ!, του Ράντου Ζούντε

Αφεριμ!, του Ράντου Ζούντε

Η νέα ταινία Άφεριμ!, του Ράντου Ζούντε κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Weirdwave.


Σύνοψη:

 

Το 1835 ένας αστυνομικός και ο γιος του διασχίζουν τη ρουμανική ύπαιθρο, αναζητώντας έναν τσιγγάνο σκλάβο που κατηγορείται πως πλάνεψε τη γυναίκα του τοπικού άρχοντα. Αυτός ο δημόσιος υπάλληλος με υπερβολικό ζήλο, που θυμίζει σερίφη βγαλμένο από οπερέτα , οργώνει με το άλογό του τα άγρια Βαλκάνια και δεν χάνει ευκαιρία να μαθαίνει στο βλαστάρι του το νόημα της ζωής . Ακόμα και όταν βρίσκουν τον σκλάβο, η περιπέτεια τους απέχει πολύ από το τέλος της…

 

Η τρίτη ταινία του Ράντου Ζούντε έχει συγκριθεί με ταινίες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, όσο το THE SEARCHERS, THE LAST DETAIL και το PULP FICTION (η τελευταία λόγω των μεγάλων, χονδροειδών και ατελείωτα διασκεδαστικών διαλόγων), όμως η ταινία είναι τελικά μια αληθινά πρωτότυπη αλληγορία για το τέλος της φεουδαρχικής Ευρώπης βασισμένη σε ιστορικά αρχεία και τραγούδια: τις ιεραρχίες και τις δομές εξουσίας, τις αντιλήψεις των ανθρώπων για τον εαυτό τους και τους άλλους, την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις μειονότητες και τις συγκρούσεις μεταξύ τους. Το «Νέο Ρουμάνικο Κύμα» όπως δεν το έχουμε ξαναδεί, μια πολιτισμική καταγραφή του 19ου αιώνα μέσα από ένα βαλκανικό Γουέστερν γυρισμένο ασπρόμαυρο που φέρνει στη ζωή την κακοφωνία των καιρών. Ένα οδοιπορικό στη Μολδοβλαχία του 19ου αιώνα που εξερευνά ίχνη του παρελθόντος που η τροχιά τους φαίνεται να φτάνει μέχρι το ιστορικό παρόν. Το ΑΦΕΡΙΜ! είναι σε παραγωγή της Άντα Σόλομον, η οποία ήταν επίσης η παραγωγός του βραβευμένου με Χρυσή Άρκτο CHILD’S POSE (2013).

 

Βιογραφικό σκηνοθέτη:

 

Ο Ράντου Ζούντε ξεκινά την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη σε ρουμανικές ταινίες ή σε ταινίες που γυρίζονται στη χώρα του, όπως La Mort de Dante Lazarescu του Cristi Puiu ή Αμήν του Κώστα Γαβρά. Στη συνέχεια γυρίζει ταινίες μικρού μήκους: Wrestling το 2003, The Black See το 2004 και The Tube with a Hat. Το 2006, που κερδίζουν βραβεία σε πολλά φεστιβάλ. Η πρώτη του μεγάλου μήκους δουλειά, La Fille la plus heureuse du monde, προβλήθηκε το 2009. To 2015 σκηνοθετεί το Aferim

 

Δεν ξέρω ποιος ήταν ο ψυχολόγος που είπε πως ένας άνθρωπος είναι ψυχικά υγιής μόνο αν γνωρίζει από πού έρχεται, που βρίσκεται και πού θέλει να πάει. Πιστεύω πως το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνίες, όχι μόνο για τους ανθρώπους. Η κοινωνία της Ρουμανίας δεν θα είναι ποτέ υγιής αν δεν αντιμετωπίσει το παρελθόν της με ειλικρίνεια και σαφήνεια – τόσο το πρόσφατο, όσο και το απώτερο παρελθόν. Η ταινία Αφερίμ! αποτελεί μια προσπάθεια να συγκροτήσει μια οπτική για το παρελθόν και να εξερευνήσει τις νοοτροπίες των αρχών του 19ου αιώνα – με όλες τις επιστημολογικές αδυναμίες που βαραίνουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Είναι φανερό πως μια τέτοια προσπάθεια θα ήταν μάταιη αν δεν πιστεύαμε πως αυτό το ομιχλώδες παρελθόν φαίνεται να περιέχει εξηγήσεις για ζητήματα του παρόντος. «Ερευνούμε κάθε περίοδο κυρίως για τις υποσχέσεις που φέρουν για την επόμενη περίοδο», λέει ο ιστορικός Γιόχαν Χουίζινγκα. Περισσότερο από όλα, θα ήθελα αυτή η ταινία να αποτελέσει ένα κίνητρο που θα κάνει το κοινό να αναρωτηθεί με έναν πιο βαθύ και συστηματικό τρόπο για τα ζητήματα που κατάφερα να αναφέρω. 


Ράντου Ζούντε


Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Σκηνοθεσίας : 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου. Μεγάλο Βραβείο της πόλης της Λισαβόνας : Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου IndieLisboa. Επίσημη Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τραιμπέκα. Επιλογή της Ρουμανίας για το OSCAR Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016. 

 

Σκηνοθεσία: Ράντου Ζούντε

Σενάριο: Ράντου Ζούντε, Φλόριν Λαζαρέσκου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μάριους Παντούρου

Πρωταγωνιστούν: Τεντόρ Κορμπάν, Μιχάι Ρουμανέσκου, Τόμα Κουζίν

 

Διάρκεια:  106’ 

Σχετικές ειδήσεις
Πρόγραμμα Ταινιών και Εκδηλώσεων του Hellas Filmbox Berlin 2017
14.12.2016 13:23
To Hellas Filmbox Berlin, το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματικής του Βερολίνου, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου 2017. Για το φετινό πρόγραμμα είχαμε 190 αιτήσεις και συνολικά το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 56 ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ελληνικές και διεθνείς παραγωγές συμπαραγωγές.
To πρόγραμμα Νew Vision στο Hellas Filmbox Berlin
09.11.2016 13:15
To Hellas Filmbox Berlin ετοιμάζεται για την δεύτερη διοργάνωση, που θα γίνει 18 - 22 Ιανουαρίου 2017, στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon. Και στο ερχόμενο φεστιβάλ, θα υπάρξει Επίσημο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, με ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους, το πρόγραμμα New Vision, καθώς και αφιερώματα και special screenings. To φεστιβάλ θα πλαισιώσουν ανοιχτές συζητήσεις, masterclass, μουσικές εκδηλώσεις με συνέργειες και συνεργασίες που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Γράμμα από το Παρελθόν, με τον Κρίστοφερ Πλάμερ
09.05.2016 12:42
Η Spentzos Film παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 12 Μαΐου 2016 την ταινία Γράμμα από το Παρελθόν (REMEMBER) με τον Κρίστοφερ Πλάμερ.
6 ταινίες από την Seven Films στο 69ο Φεστιβάλ Καννών
18.04.2016 13:42
Στο Επίσημο Πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Καννών (11 – 22/05) θα συμμετέχουν 6 ταινίες σε διανομή Seven Films.
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ
23.03.2016 12:49
Οι ταινίες που προβάλλονται αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα, 24 με 30 Μαρτίου 2016, στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι οι εξής