Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη - Judith Kerr

Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη - Judith Kerr

Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο, Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη, της Judith Kerr.

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το κλασικό παιδικό βιβλίο της Judith Kerr που έχει ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε πωλήσεις παγκοσμίως!

Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1968. Έχει εκδοθεί σε περισσότερες από 15 χώρες και είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία όλων των εποχών. Η ιστορία, που έχει γράψει και εικονογραφήσει η Judith Kerr, ξεκινά με την απρόσμενη επίσκεψη μιας τίγρης στο σπίτι της μικρής Σοφίας τη στιγμή που ετοιμάζεται να πάρει τσάι με τη μαμά της. Η Σοφία προσκαλεί την τίγρη αλλά σύντομα ανακαλύπτει πως η όρεξη της είναι τόσο μεγάλη που κατορθώνει να καταναλώσει ό,τι φαγώσιμο υπάρχει στο σπίτι και όχι μόνο... Τί θα γίνει όταν ο μπαμπάς επιστρέψει στο σπίτι από τη δουλειά και δεν υπάρχει φαγητό για το δείπνο; Άραγε η τίγρη θα ξανάρθει για επίσκεψη;

Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη δεν αποτελεί τυχαία ένα εκδοτικό φαινόμενο: συγκαταλέγεται μόνιμα στις λίστες με τα καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών, επανεκδίδεται πάντα βάση της αυθεντικής έκδοσης του 1968 ενώ αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές των παιδιών ηλικίας 2-6 ετών αλλά και των γονέων τους. Η επιτυχία του συγκεκριμένου παιδικού βιβλίου βασίζεται στην εύληπτη ιστορία του που εξάπτει τη φαντασία των παιδιών, στην εικονογράφηση του που είναι κλασική με καθαρά σχήματα και ζωηρά χρώματα και στην απλή ιστορία του η οποία αφήνει χώρο στον μικρό αναγνώστη να τη συμπληρώσει με τη φαντασία του.

Το πιο σημαντικό όμως με αυτό το βιβλίο είναι πως έχει προσφέρει σε χιλιάδες μικρά παιδιά συναισθηματικό καταφύγιο από την ανησυχία σε δύσκολους καιρούς. Αξίζει να αναφερθεί πως η Judith Kerr μεγάλωσε στο Βερολίνο και κατόρθωσε να δραπετεύσει με την οικογένεια της στην Ελβετία λίγο πριν την άνοδο των Ναζί στην εξουσία. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν συνδέσει την Τίγρη με τον φόβο της ξαφνικής εφόδου που βίωσε η συγγραφέας στην παιδική της ηλικία παρόλο που η ίδια δεν το έχει παραδεχτεί ποτέ.

Εντέλει, η Τίγρη παραμένει ένας μυστηριώδης, χαριτωμένος, αχόρταγος και σκανταλιάρης χαρακτήρας που αναστατώνει με ευχάριστο τρόπο την καθημερινότητα μιας οικογένειας και μέσα από τη φιλική της διάθεση μειώνει το φόβο της απειλής.


Η Judith Kerr γεννήθηκε στο Βερολίνο, όμως η οικογένειά της έφυγε από τη Γερμανία το 1933 για να αποφύγει την άνοδο του Ναζιστικού κόμματος και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία. Σπούδασε στο Central School of Art ενώ μετά εργάστηκε ως κειμενογράφος στο BBC. Παντρεύτηκε τον γνωστό σεναριογράφο Nigel Kneale το 1954. Σταμάτησε να εργάζεται για να αφοσιωθεί στην φροντίδα των δύο παιδιών της που την ενέπνευσαν μεταξύ άλλων και για τη δημιουργία του πρώτου της βιβλίου The Tiger Who Came to Tea (Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη). Το βιβλίο εκδόθηκε το 1968 και κυκλοφορεί από τότε συνεχώς. Έχει γράψει και εικονογραφήσει πάνω από 20 παιδικά βιβλία. Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από την Βασίλισσα της Αγγλίας.

Σχετικές ειδήσεις
CineDoc Kids στον Κινηματογράφο Δαναό!
13.02.2017 14:25
Ξεκινούν οι προβολές του Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου CineDoc Kids στον κινηματογράφο Δαναό που μέχρι τον Μάρτιο θα γεμίζουν τα απογεύματα των Σαββατοκύριακων μας με ντοκιμαντέρ και ταινίες μυθοπλασίας που απεικονίζουν τη ζωή μέσα από τα μάτια παιδιών και εφήβων σε διαφορετικά μέρη της γης.
Γιορτή για την έκδοση του  ​παιδικού​ βιβλίου
13.12.2016 11:20
Η Μικρή Άρκτος σας προσκαλεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, στη Στοά Σπύρου Μήλιου- City Link, όπου γιορτάζουμε την κυκλοφορία του παιδικού μυθιστορήματος του Αντώνη Μυλωνάκη, με τίτλο «Ο Καθρέφτης & η προφητεία του Γκρέινορθ».
8ο Παιδικό Φεστιβάλ Τέχνης του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου στο Θέατρο Σοφούλη
17.06.2016 12:21
Το Θέατρο Σοφούλη έχει πρωταρχικό στόχο τα παιδικά χαμόγελα. Για το λόγο αυτό με μεγάλη χαρά και συγκίνηση θα φιλοξενήσει το 8ο Παιδικό Φεστιβάλ Τέχνης του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου την Κυριακή 19 Ιουνίου 2016.
Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας
24.05.2016 13:55
Το αγαπημένο παραμύθι παιδιών «Η Πριγκίπισσα και ο Βάτραχος» γραμμένο από τους Αδελφούς Γκριμ παρουσιάζει η παιδική σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας.
29.03.2016 13:04
Το «Σπίτι των Παραμυθιών-Το Μουσείο Αλλιώς» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου οργανώνοντας έναν περίπατο στη γειτονιά του