Μπορεί η εικαστική δημιουργία να εκτεθεί σε ένα χώρο όπου δοκιμάζεται το ανθρώπινο σώμα; Μπορεί η παρουσία ενός έργου τέχνης να δώσει έμπνευση και ελπίδα σε μια ανθρώπινη ψυχή που αγωνίζεται να αναρρώσει; Μπορεί η καλλιτεχνική έκφραση να «παντρευτεί» αρμονικά με την ασθένεια, για να στηρίξει τελικά τη μάχη για την ίδια τη ζωή; Για 3η φορά -μετά το 2001 και το 2008-, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση θα ενώσει τον Πολιτισμό με την Υγεία, μέσα από την έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ», μια εικαστική έκθεση ελπίδας, δύναμης και ευαισθησίας.

Από τις 23 Νοεμβρίου 2016 έως και τις 22 Ιανουαρίου 2017, 29 εικαστικοί -μέλη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση-, εκθέτουν έργα τους στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, παραθέτοντας την καλλιτεχνική έμπνευση ως αντίδοτο στην αγωνία και το φόβο που γεννά η ασθένεια. Η προσέγγιση του ανθρώπου μέσα από τις εικαστικές τέχνες, αλλά και η προσέγγιση της τέχνης από τον ίδιο τον άνθρωπο, μπορούν να επιτευχθούν και σε χώρους που ξεπερνούν το παραδοσιακό μουσειακό ή εκθεσιακό περιβάλλον. Έργα αναγνωρισμένων καλλιτεχνών που ξεχωρίζουν σε Ελλάδα και εξωτερικό έρχονται να σμίξουν και να αποτελέσουν μέρος της καθημερινής ανθρώπινης ιστορίας ασθενών και επισκεπτών του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Η τέχνη της ασθένειας. Η ασθένεια της τέχνης.

Οι 29 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην Έκθεση: Ελένη Γραφάκου, Ελένη Γώγου, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Άγγελος Καλογερίας, Διονύσης Καμπόλης, Μαρία Άννα Κολλύρη, Κλημανθία Κονταξάκη, Πηνελόπη Κουβαρά, Έλλη Κουτσουκέλη, Κωστής, Ελένη Λακκιώτη, Εσθήρ Λέμη, Ισαάκ Μαυρίδης, Χριστίνα Μήτρεντσε, Ιωάννης Μιχαλούδης, Ελένη Μουζακίτη, Πάνος Μπαλωμένος, Ράνια Μπέλλου, Εντύτα Μώνσιορ, Χριστίνα Παπαγεωργίου, Βιβή Παπαδημητρίου, Λάμπρος Παπανικολάτος, Ηώ Πάσχου, Λία Πέτρου, Νικόλαος Ποδιάς, Λουκία Ρίτσαρντς, Αγγελική Σβορώνου, Ζωή Σουλιώτου, Νίκος Τσιαπάρας.

Η έκθεση, ωστόσο, δεν αποτελεί μόνο μια δυναμική εκδήλωση του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, αλλά και έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον εμπνευστή τής αρχικής ιδέας, τον αείμνηστο Γιάννη Ρούσσο. Aρχιτέκτονας – μουσειολόγος, αλλά και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, ο Γιάννης Ρούσσος είχε συλλάβει την ιδέα αυτής της σπάνιας, αλλά και σημαντικής για την ανθρώπινη φύση, συνύπαρξης και είχε επιμεληθεί τις δύο πρώτες εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2001 και το 2008 στο αίθριο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Τα λόγια του, από την τελευταία έκθεση, σκιαγραφούν με τον πιο εύστοχο τρόπο τον σκοπό και το νόημα αυτής της ιδέας: «Πιστεύουμε ότι εδώ τα έργα τέχνης μπορούν να στηρίζουν τη ζωή, να προσφέρουν ομορφιά και αισθητική απόλαυση, να κάνουν πράξη την παρηγορητική δύναμη της τέχνης και να υπενθυμίζουν αξίες που ίσως ξεχνιούνται στον δύσκολο χώρο του νοσοκομείου. Η τέχνη εκδηλώνει ιδιαίτερες ευαισθησίες, αγωνία, αλλά και πάθος για αυτό που είναι ζωή και, παρ’ όλη την αντιφατικότητα και την πολλαπλότητά της, παραμένει ένας δυνατός κρίκος που ενώνει τους ανθρώπους».

Εθελοντική Αιμοδοσία

Την έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙΙ» δεν συνθέτουν μόνο τα έργα των καλλιτεχνών, αλλά και μια σημαντική δράση που συνδράμει ουσιαστικά στο πνεύμα και το στόχο της όλης εκδήλωσης: την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 10:00 – 14:00 στο χώρο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων».

Λίγα λόγια για τον Σύνδεσμο Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση

Ο Σύνδεσμος Yποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση συστάθηκε το 1986 στην Αθήνα, ως πρωτοβουλία των πρώτων υποτρόφων. Κεντρικός σκοπός του Συνδέσμου είναι να ενταχθούν σε αυτόν οι απόφοιτοι που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους με χορηγία υποτροφίας από το Κοινωφελές Ίδρυμα με απώτερο στόχο την προώθηση της γνώσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του πολιτισμού μέσα από τις δράσεις τους.

Από την ίδρυσή του έως σήμερα, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων έχει να επιδείξει μία πλούσια δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει την οργάνωση εκδηλώσεων, την πρωτοβουλία δράσεων και την ανάδειξη των επιτευγμάτων των Υποτρόφων του σε όλους τους τομείς των επιστημών και της τέχνης.

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων αριθμεί πλέον περισσότερους από 2000 υποτρόφους, Έλληνες και αλλοδαπούς που έχουν τιμηθεί με ερευνητικές χορηγίες και εκπαιδευτικές υποτροφίες. Ανάμεσα στα μέλη του Συνδέσμου συγκαταλέγονται αξιόλογες προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, οι οποίοι ζουν, εργάζονται και διαπρέπουν εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι μία ισχυρή και δυναμική κοινότητα αριστούχων ακαδημαϊκών και ενεργών επαγγελματιών.