To Εθνικό Ωδείο γιορτάζει τα 90 Χρόνια προσφοράς του στη μουσική εκπαιδευτική και καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας. Ιδρύθηκε το 1926 από τον μεγάλο μας εθνικό συνθέτη και μουσουργό Μανώλη Καλομοίρη με όραμα την παροχή ολοκληρωμένης μουσικής παιδείας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και την ενθάρρυνση – προβολή της ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

Ανάμεσα στις φετινές εορταστικές μουσικές εκδηλώσεις του Ωδείου ξεχωρίζει η μεγάλη επετειακή συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς 138), στις 8  το βράδυ, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών διακεκριμένων καλλιτεχνών-αποφοίτων του Εθνικού Ωδείου, ταλαντούχων σπουδαστών καθώς και χορωδιακών & μουσικών συνόλων του Ωδείου που θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα  με γνωστά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Την επετειακή εκδήλωση θα χαιρετήσουν η κα Χαρά Καλομοίρη, γενική διευθύντρια και πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Ωδείου ο κ. Περικλής Κούκος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Ωδείου και διακεκριμένος συνθέτης και η κα Στέλλα Μακρυγιάννη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων Εθνικού Ωδείου.

«Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τον εορτασμό του Εθνικού Ωδείου για τα ενενήντα του χρόνια. Αυτή η επέτειος αποτελεί έναν  πραγματικά σημαντικό σταθμό στην πορεία του Ωδείου μας, καθώς σηματοδοτεί όχι μόνο την αντοχή της προσπάθειας που καταβάλλουμε επί χρόνια, αλλά μας φέρνει και αντιμέτωπους με τις προκλήσεις του μέλλοντος. Μας αναγκάζει να αναλογιστούμε την ιστορία μας και να ψηλαφίσουμε τα όνειρά μας για το αύριο» επισημαίνει η κα Χαρά Καλομοίρη.

Στη μουσική αυτή εκδήλωση συμμετέχουν οι διακεκριμένοι σολίστ του πιάνου: Έλενα Μουζάλα, Μίλτος Λογιάδης, Δημήτρης Κούκος, Σοφία Ταμβακοπούλου, Ελένη Νικολαϊδου, οι λυρικοί καλλιτέχνες: Λυδία Αγγελοπούλου, Τζούλια Σουγλάκου, Σταμάτης Μπερής, Γωγώ Ηλιοπούλου, το Magic Guitar Trio και η Γεωργία Κωνσταντοπούλου, όμποε. Συμπράττουν επίσης βραβευμένοι και υπότροφοι σπουδαστές του Εθνικού Ωδείου καθώς και τα σύνολα: Παιδική Χορωδία Εθνικού Ωδείου υπό τη διεύθυνση της Ελπίδας Παουλίνο, Μικτή Χορωδία Εθνικού Ωδείου υπό τη διεύθυνση του Σπύρου Κλάψη, Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα Εθνικού Ωδείου υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Μακρή, Ορχήστρα Δωματίου Εθνικού Ωδείου υπό τη διεύθυνση της Λουντμίλας Λιμόροβα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα: Μ. Καλομοίρη, Δ. Δραγατάκη, Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Θ. Αντωνίου, Β. Μπουντούνη, Π. Κούκου, Ν. Ξανθούλη, Θ. Σακελλαρίδη, Ι. Χαλιάσα, Verdi, Bartok, Liszt, Bach, Barrios, Morricone, Strauss, αποσπάσματα από όπερες, παραδοσιακά τραγούδια Ελλάδας, Αφρικής και Ιαπωνίας, τραγούδια των Beetles κ.ά.

Παρουσίαση: Μάγδα Μαυρογιάννη, ηθοποιός.