Ένα διαφορετικό γραφείο θα στηθεί τις επόμενες μέσες στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης για το κοινό, με κύριο θέμα την αποφόρτισή του! Πρόκειται για την περφόρμανς διαρκείας της Ευγενίας Τσανανά, με τίτλο «Γραφείο Αποφόρτισης Κοινού», η οποία θα φιλοξενηθεί στο ΚΣΤΘ από τις 5 έως τις 13 Νοεμβρίου 2016. Η συμμετοχή για το κοινό είναι ανοιχτή.

Σε περιόδους προσωπικών ή κοινωνικών κρίσεων οι άνθρωποι τείνουν να απομονωθούν, καθηλωμένοι στην απογοήτευση και την δυστυχία τους. Ο πόνος όμως μπορεί να λιγοστεύει εάν μοιράζεται με άλλους. Η Ευγενία Τσανανά δημιουργεί με το Γραφείο Αποφόρτισης Κοινού ένα συμμετοχικό έργο με το οποίο επιχειρεί να προσφέρει άμεση συναισθηματική ανακούφιση στους επισκέπτες του ακούγοντας τους εφιάλτες τους, καταγράφοντάς τους και στη συνέχεια σβήνοντας τις καταγραφές και αποθηκεύοντας τα τρίμματα της σβηστήρας. Την τελευταία μέρα η καλλιτέχνης θα ρίξει τα τρίμματα στη θάλασσα. Μέσω της επανάληψης αυτής της διαδικασίας επί οκτώ μέρες, το Γραφείο σκοπεύει να ελαττώσει συμβολικά το βάρος της συσσωρευμένης δυστυχίας που βαραίνει την πόλη, σε μία κοινή προσπάθεια με τους επισκέπτες του, με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Η αρχική ανάθεση και παραγωγή έγινε από το NEON + MAI με την ευκαιρία του προγράμματος AS ONE στο Μουσείο Μπενάκη (10.03- 24.04.2016).

Η περφόρμανς εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα δράσεων της έκθεσης «Ψίθυροι», παραγωγή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, σε συνδιοργάνωση με το ΚΣΤΘ, και ενταγμένη στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.