H θεατρική ομάδα ”H Πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο” συμπληρώνει φέτος  12 χρόνια παρουσίας στο θεατρικό χάρτη της Αθήνας με 16 παραστάσεις και από τις 4 Νοεμβρίου 2016 και κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00, στο Θέατρο ΑΒΑΤΟΝ παρουσιάζει το έργο «Κομφούζιο Νο.2- Τhe Clowns», μια Σουρεαλιστική κωμωδία – φάρσα του Παναγιώτη Κακατσίδη.

Μια πρόβα παράσταση. Mια σουρεαλιστική κωμωδία, με στοιχεία του θεάτρου του παραλόγου και της αποδόμησης, όσον αφορά το πολιτικό και κοινωνικό   γίγνεσθαι της εποχής που ζούμε.

Πολιτικό γίγνεσθαι: Ένας αποτυχημένος, ταλαιπωρημένος φουκαριάρης και βετεράνος ηθοποιός, έχει ονειρική φαντασίωση και αποδεικνύει επί σκηνής τη θεωρία του Καρλ Γιουνγκ που πίστευε ότι το όνειρο είναι δημιουργία.

Είναι θέατρο, όπου ο ονειρευόμενος είναι μια παράσταση ο ίδιος. Είναι μια σκηνή. Είναι ο ίδιος ηθοποιός. Είναι και ο σκηνοθέτης. Και ο υποβολέας. Και ο κριτικός. Μίλαγε καθαρά ότι το όνειρο του καθενός ήτανε μια υποκειμενική ερμηνεία. Και μέσα από αυτή την ερμηνεία έβλεπες το πραγματικό πρόσωπο ή χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου.


Υπόθεση του έργου:

1) Πολιτικό γίγνεσθαι: Τέσσερις ηθοποιοί και ένας τραγουδιστής, κάνουνε ενίοτε τους Κλόουν, σε ρυθμό πρόβας-παράστασης. Υποδύονται τους πολιτικούς, βγάζουνε λόγους, υποδύονται διαφορετικούς ρόλους ο καθένας κατά τη διάρκεια του έργου, σε μια φανταστική εποχή, σε έναν άλλο πλανήτη κάνοντας αναδρομές σε κείμενα των: Μπάρακ Ομπάμα, Χίτλερ, Τσώρτσιλ, Ρούσβελτ, Ντόναλντ Τραμπ, Αλέξη Τσίπρα, Αντώνη Σαμαρά κ.α. Αναφορές στην σημερινή πολιτική κατάσταση της Ελλάδας (Βλέπε μνημόνιο…), στη Παγκοσμιοποίηση, Αμερικανών συγγραφέων της νέας τάξης πραγμάτων,πολιτικών της σύγχρονης πολιτικής σκηνής του 20ου και 21ου αι. , Αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων κ.α. Σχολιάζουν τη σημερινή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, με έναν δικό τους πρωτότυπο τρόπο.

2) Κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι: Ένας απατεώνας σκηνοθέτης-Γκουρού, που πιστεύει ότι υπνωτίζει! Εκμαυλίζει υπνωτίζοντας μια νεαρά αριβίστρια ενζενοειδές. Γυναίκα ενζενί μαζικής παραγωγής. Έναμεροκαματιάρης ηθοποιός,που εργάζεται χρόνια στο Ελληνικό θέατρο προσπαθεί κατά τη διάρκεια της πρόβας αυτής, να σώσει την αξιοπρέπεια του και κυρίως να μην απολυθεί ελέω οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια σουρεαλιστική πρόβα-παράσταση ηθοποιών, όπου συμβαίνουν πολλά ευτράπελα. Θέση πολιτική, ο σκηνοθέτης. Θέση θύμα, ο ηθοποιός. Εξουσία πολιτική στα χέρια του Σκηνοθετη. Σκηνοθέτης-πολιτικός. Ηθοποιοί-Πολίτες, εξουσιαζόμενοι σκηνοθετικά και πολιτικά από έναν σκηνοθέτη-εξουσιαστή που ασκεί έμμεση, βίαιη, εκβιαστική, πολιτική δράση εναντίον τους. Βασισμένο στο ΑΝΙΜΟΥΣ-ΑΝΙΜΑ του μεγάλου ψυχαναλυτή Καρλ Γκουστάβ  Γιουνγκ, προσαρμοσμένο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.


Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακατσίδης

Συγγραφή-Αναδημιουργία: Παναγιώτης Κακατσίδης

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Σκηνικά / Ενδυματολογία: Παναγιώτης Κακατσίδης

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ευαγγελίου, Μάριος Αντωνίου

Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Κακατσίδης, Μαρίνα Μπασέτα, Δημήτρης Πάσιος