Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

"Τhere is nothing left to paint": Ατομική έκθεση της Ελένης Γκινοσάτη

“Ο σύγχρονος καλλιτέχνης πρέπει να εφεύρει ο ίδιος τη διαδοχή χειρονομιών και διαδικασιών που θα του επιτρέψει να παράγει (...). Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο.’ Νicolas Bourriaud, Formes de vie, éditions Denoë, Paris 1999

 

Η γκαλερί The Pulse Kolonaki παρουσιάζει την ατομική έκθεση της νέας πολυτάλαντης εικαστικού, Ελένης Γκινοσάτη με τίτλο ‘There is nothing left to paint’. Στους χειρονομιακούς, εντυπωσιακούς πίνακές της, ο συνδυασμός αφηρημένων, ατάκτων μορφών και χρωμάτων ορίζει μαγικά περιβάλλοντα φαντασίας για τον θεατή.

 

Μέσα από το έργο της η Ελένη Γκινοσάτη, διερευνά την πορεία της ζωγραφικής μέσα στην ιστορία της τέχνης και αμφισβητεί τη δύναμη της αναπαράστασης, δηλώνοντας ΄δεν έχει μείνει κάτι να ζωγραφιστεί‘(There is nothing left to paint). Οι αχανείς ζωγραφικές ΄περιοχές΄ και τα χειρονομιακά ίχνη, μαρτυρούν την προσπάθεια ανακατασκευής αναφορών στο ΄τώρα’ και την ανάδειξη του κόσμου των αναμνήσεων που έχει λησμονηθεί ή απωθηθεί. Θραύσματα και υποκειμενικοί κώδικες χρωμάτων και μοτίβων συνυφαίνουν τη σύζευξη παρελθόντος - παρόντος.

 

Ο καμβάς γίνεται μια αχαρτογράφητη ζώνη, στην οποία κατοικεί η ίδια η καλλιτέχνης μέσα από την κίνησή της· χωρίς όμως να δηλώνει η ίδια παρούσα, αλλά αφήνοντας το κάθε έργο να γεννήσει τη δική του διαλεκτική. Το να χειρονομείς με μέσο τη ζωγραφική σήμερα, είναι από μόνο του μια μοναδική πρόκληση για την ιστορική αμνησία και την νέα ‘γλώσσα΄ που ορίζεται μέσω της ψηφιακής εικονογραφίας. Η Γκινοσάτη αναλογιζόμενη πάντα την κληρονομιά της αφηρημένης ζωγραφικής, προσδίδει ψευδαισθησιακή λάμψη αλλά και μια μορφή επιθετικότητας στα έργα της, πάντα με μέσο τις αυθόρμητες πινελιές, τις δραματικές σταγονές χρώματος, τα μεγέθη και τα όρια των επιφανειών.

Σχετικές ειδήσεις
Χασμωδίες, έκθεση του Βασίλη Γεροδήμου στην  Eleftheria Tseliou gallery
23.01.2017 13:24
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Βασίλη Γεροδήμου με τίτλο "Χασμωδίες". Η έκθεση ξεκινά την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου και διαρκεί μέχρι τις 5 Μαρτίου 2017.
«περιοδικός», ατομική έκθεση του Julien Cadoret στο Beton 7
20.01.2017 14:13
To Beton7 Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Julien Cadoret με τον τίτλο “περιοδικός”. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα, γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία, περφόρμανς, εγκατάσταση in situ, σχολιάζοντας και διερευνώντας την κοινωνία και τις τρέχουσες πολιτιστικές πρακτικές.
Unbound: Ατομική έκθεση της Λίλιας Ζιάμου στην Gallery
07.12.2016 16:42
Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου η γκαλερί «7» παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα με την καινούργια δουλεία της Λίλιας Ζιάμου, με τίτλο “Unbound”.
Αυτόπτες: έκθεση της Ελεάννας Μαρτίνου στην Eleftheria Tseliou gallery
21.11.2016 14:44
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ελεάννας Μαρτίνου με τίτλο "Αυτόπτες". Η έκθεση ξεκινά τη Τρίτη 22 Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2016.
Μικρός Κύκλος: έκθεση του Νίκου Παπαλουκά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
02.03.2016 12:59
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξένει την ατομική έκθεση "Μικρός Κύκλος" του Κύπριου Εικαστικού Νίκου Παπαλουκά.