Ένας υπέροχος Νοέμβριος ξεκινά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), με τις γυναικείες φωνές του τζαζ ελληνικού πενταγράμμου και της indie μουσικής σκηνής να μας ταξιδεύουν στον μουσικό τους κόσμο.

Ορισμένες από τις πιο δυναμικές vocalists της εγχώριας σκηνής, συναντιούνται στα Πανοραμικά Σκαλιά και την Αγορά του ΚΠΙΣΝ, και μοιράζονται μαζί μας τις μουσικές αφηγήσεις τους, μέσα από τις σειρές συναυλιών Τζαζ Διαχρονίες και Music Escapades.

Κάθε Παρασκευή του μήνα οι Τζαζ Διαχρονίες ‘γεμίζουν’ το ΚΠΙΣΝ με αυτοσχεδιασμούς και τζαζ μελωδίες από όλο τον κόσμο. Οι Eva & The Apples (4/11) μας επιφυλάσσουν μουσικές εκπλήξεις με swing, latin και τζαζ επιρροές παρουσιάζοντας ένα χορευτικό σύμπαν γαλλικών, πορτογαλικών και αγγλο-αμερικάνικων ρυθμών. Η εκφραστική Sugahspank! μαζί με τους Swing Shoes (11/11) υπόσχονται μία μοναδική συναυλία με δυναμική διάθεση και ασυνήθιστους blues και gospel ήχους. Το πολυδιάστατο Sera Bellos Quintet μαζί με την Ελληνοτζαμαϊκανή Ξένια Ντάνια (18/11) θα ερμηνεύσει με το δικό του μοναδικό τρόπο jazz standards, προσθέτοντας bossa, reggae, latin, jazz και soul πινελιές, ενώ με την ιδιαίτερη φωνή  της η Penny Baltatzi (25/11) θα ξεδιπλώσει στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ ένα μουσικό χαλί με στάσεις σε γνωστές ελληνικές και ξένες διασκευές, από τη δεκαετία του ’40 μέχρι σήμερα.

Η βραδινή βόλτα του Σαββάτου ξεκινά με τις μουσικές εξορμήσεις των Music Escapades που κατακλύζουν με τους εξωτικούς και ονειρικούς ήχους τους τα Πανοραμικά Σκαλιά στο ΚΠΙΣΝ. Τη σειρά συναυλιών αυτού του μήνα ανοίγει η πολυπράγμων Angelika Dusk (5/11) που με τις pop, indie και rock μουσικές περιηγήσεις της φλερτάρει με τα άκρα και ωθεί το κοινό της να πάρει τα δικά του ρίσκα. Η πολυτάλαντη και διεθνώς αναγνωρισμένη Σtella (19/11) ερμηνεύει κομμάτια με pop και dance στοιχεία, ενώ οι Daphne and the Fuzz (26/11) διηγούνται ιστορίες για τον έρωτα και τις κρυφές προσδοκίες, μέσω vintage pop μελωδιών και ονειρικών Mellotron ενορχηστρώσεων.

Το μουσικό πρόγραμμα του μήνα συμπληρώνουν δύο ξεχωριστές συναυλίες αγαπημένων σχημάτων. Οι Gadjo Dilo (3/11) μεταφέρουν τη μαγεία της τσιγγάνικης τζαζ παράδοσης, δίνοντας ένα έντονο ελληνικό στοιχείο μέσα από το δικό τους μουσικό ιδίωμα το ‘Manouche De Grec’, ενώ οι The Jaguar Bombs (5/11)* μας υπόσχονται τις πιο άψογες μελωδίες για το καλύτερο υπαίθριο πάρτυ της πόλης με την Rockabilly, Surf και Garage Rock αισθητική τους να αναμειγνύεται με ορισμένους από τους πιο αγαπημένους εφηβικούς pop ύμνους.

*Την ίδια ημέρα, στις 11.30, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη οργανωμένη ποδηλατική βόλτα (η οποία είχε αναβληθεί λόγω των καιρικών συνθηκών) με σημείο εκκίνησης τη Γέφυρα Πουλόπουλου, στο Θησείο και τελικό προορισμό το ΚΠΙΣΝ, όπου οι ποδηλάτες θα μπορούν να αφήσουν τα ποδήλατά τους και να απολαύσουν την συναυλία στο Ξέφωτο. Η εκδήλωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το MBike.  

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στο ΚΠΙΣΝ, είναι ελεύθερη.

Αναλυτικές πληροφορίες για το συνολικό προγραμματισμό του ΚΠΙΣΝ, μπορείτε να βρείτεστο έντυπο πρόγραμμα εκδηλώσεων και στην ιστοσελίδα www.SNFCC.org/events.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραδώσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Ελληνικό Δημόσιο στις αρχές του 2017. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παράδοσης, το Ίδρυμα με την επιθυμία να καταστήσει το έργο προσιτό στο ευρύ κοινό υποστηρίζει τη διοργάνωση καθημερινών δωρεάν εκδηλώσεων, που δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν το ΚΠΙΣΝ ως νέο προορισμό, να γνωρίσουν τις προγραμματικές του δυνατότητες και τον ρόλο του στην πόλη. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο την τρέχουσα περίοδο έχει τη διαχείριση του έργου, έως ότου ολοκληρωθεί η παράδοσή του στο Ελληνικό Δημόσιο. Μέσα από τον προγραμματισμό αυτό, ο οποίος περιλαμβάνει αθλητικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, το Ίδρυμα φιλοδοξεί να ενισχύσει τον ανοιχτό διάλογο γύρω από το ΚΠΙΣΝ και να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων, οι οποίες θα συντροφεύσουν το έργο κατά την επίσημη λειτουργία του από το Ελληνικό Δημόσιο, τον νόμιμο ιδιοκτήτη του.

Το πρόγραμμα:

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, 20.00, Πανοραμικά Σκαλιά
Gadjo Dilo

Οι Gadjo Dilo κατόρθωσαν να συνδυάσουν τη μουσική ιδιοφυΐα του θρυλικού κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt και την ελληνική μουσική σκηνή του ’50 και του ’60, δημιουργώντας το δικό τους μουσικό στυλ, το ‘Manouche De Grec’. Επί σκηνής το συγκρότημα μεταφέρει τη μαγεία της τσιγγάνικης jazz παράδοσης, δίνοντας ταυτόχρονα ένα έντονα ελληνικό στοιχείο, παρασύροντας το κοινό να λικνιστεί και να σιγοτραγουδήσει μαζί τους. Δεν παραλείπουν, επίσης, να κάνουν ένα ‘πέρασμα’ από τα αμερικανικά jazz standards και τα γαλλικά τραγούδια του Μεσοπολέμου. Αυτή την περίοδο οι Gadjo Dilo εργάζονται πυρετωδώς στη δεύτερη δισκογραφική δουλειά τους, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου, 13.00, Ξέφωτο
The Jaguar Bombs

Στον τερματισμό της ποδηλατικής βόλτας, οι The Jaguar Bombs, θα μας περιμένουν στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ για να αναμείξουν την Rockabilly, Surf και Garage Rock αισθητική με ορισμένους από τους πιο αγαπημένους pop ύμνους, καθώς επίσης και οι Dimitris Lilis και Mr.Z στα decks θα μοιραστούν μαζί μας dub και electronica ρυθμούς. Το καλύτερο απογευματινό υπαίθριο πάρτι της πόλης θα είναι εδώ. Το μόνο που δεν πρέπει να ξεχάσετε είναι το καλαθάκι του πικ νικ και το κέφι σας!

Τζαζ Διαχρονίες
Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, 20.30, Πανοραμικά Σκαλιά
Eva & the Apples

Όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις μουσικές σκηνές, οι Eva & the Apples έφεραν στην Αθήνα ένα μοναδικό πακέτο απόδρασης από την καθημερινότητα. Σήμερα έχουν πλέον καθιερωθεί στη μουσική σκηνή της πόλης ως ένα σχήμα που κρατά αναλλοίωτη την υπόσχεσή του για ταξίδια μέσα από swing, latin και χορευτική jazz. Με νέο ήχο και νέα σύνθεση, έτοιμοι για εκπλήξεις, τόσο στις διασκευές όσο και στις συνεργασίες, οι Eva & the Apples αποφάσισαν φέτος να μας υποδεχτούν στο περιπλανώμενο καμπαρέ τους, με τραγούδια που συνέλεξαν προσεκτικά από διάφορες γωνιές του πλανήτη. Μέσα από την αισθαντική ματιά του γκρουπ και τη θεατρική ερμηνεία της Εύας, θα απογειωθούμε χορευτικά σ’ ένα σύμπαν γαλλικών, πορτογαλικών και αγγλο-αμερικάνικων ρυθμών.

Συμμετέχουν οι: Εύα Κοτανίδη: φωνή, Χρήστος Κεχρής: μπάσο, Μάριος Λαζ Ιωαννίδης: κιθάρα, Παντελής Μπενετάτος: πλήκτρα, Κωστής Βαζούρας: σαξόφωνο, Μάριος Ιωάννου: ντραμς

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, 20.30, Πανοραμικά Σκαλιά
Swing Shoes ft. Sugahspank!

H ‘μαύρη Πειραιώτισσα’ Sugahspank!, με τη βαθιά φωνή και τη μεγάλη εκφραστικότητα, είναι παρουσία ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα. Έχει κάνει το δισκογραφικό ντεμπούτο της με το σόλο άλμπουμ The incredible, the invisible (2008) κερδίζοντας το ελληνικό και το διεθνές κοινό. Οι Swing Shoes καθιερώθηκαν μετά τον πρώτο τους δίσκο Ladies and Gents…Here’s The Swing Shoes (2010) παίζοντας ένα κράμα gypsy swing και παραδοσιακής μουσικής που άνοιξε δρόμους και δημιούργησε ρεύμα. Μετρούν ήδη εννιά χρόνια πορείας και σε όλη τη διαδρομή διατήρησαν την παρεΐστικη ενέργεια και τη διάθεση για νέους ήχους. Τα τελευταία πέντε χρόνια καταπιάνονται από κοινού με τη Sugahspank! με τα blues και τα gospel, ενώ μαζί συνθέτουν original υλικό. Το 2014 ηχογραφούν ζωντανά το άλμπουμ A Holy Show, που γίνεται δεκτό πολύ θερμά από μουσικοκριτικούς και κοινό. Τo ταξίδι μετρά πολλά live, ατέλειωτα χιλιόμετρα και συνεχίζει χωρίς εκπτώσεις προς το άγνωστο. Mε κοινό τόπο τον αυθορμητισμό και τον πειραματισμό έχουν δημιουργήσει ένα τοπίο αβίαστο και αυθεντικό.

Συμμετέχουν οι: Sugahspank!: τραγούδι, Γιώργος Κούτρας: κιθάρες, κλαρινέτο, Άδωνις Γουλιέλμος: κιθάρα, Βαγγέλης Κασβίκης: ντραμς, Πάνος Τομαράς: μπάσο, Ιάκωβος Κρόκος: φυσαρμόνικα

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, 20.30, Αγορά
Sera Bellos Quintet

Ο πολυπράγμων ντράμερ Σεραφείμ Μπέλλος με πορεία χρόνων στην τζαζ σκηνή έχει παίξει πολλά είδη σε κορυφαίο επίπεδο. Το σχήμα του αποτελείται από πολύ ταλαντούχους μουσικούς με σημαντική παρουσία στην εγχώρια σκηνή. Για frontwoman επέλεξαν τη νεότερη Eλληνοτζαμαϊκανή Ξένια Ντάνια, που στα πρώτα της βήματα γοητεύει με τη φωνή της και εντυπωσιάζει με τη σκηνική παρουσία της. Με αγάπη για την τζαζ προσεγγίζουν αγαπημένα κλασικά τραγούδια με μια σημερινή πινελιά. Το ρεπερτόριό τους συχνά ξαφνιάζει με επιλογές από bossa, reggae, latin, jazz και soul. To Sera Bellos Quintet έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ και έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και της περιφέρειας.

Συμμετέχουν οι: Σεραφείμ Μπέλλος: ντραμς, Ξένια Ντάνια: φωνή, Παντελής Μπενετάτος: πλήκτρα,
Κυριακή Βιδάλη: κιθάρα, Γιώργος Ρούλος: κοντραμπάσο

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, 20.30, Αγορά
Penny Baltatzi

Η Πέννυ Μπαλτατζή, η τραγουδοποιός που ηγήθηκε των Penny and the Swingin’ Cats, μας συστήνεται μέσα από καινούργια και παλιότερα τραγούδια που αναδεικνύουν την τζαζ, swinging, πλευρά του ταλέντου της. Για μία μοναδική βραδιά στο ΚΠΙΣΝ η Πέννυ και η πενταμελής μπάντα της, που μοιάζει να ξεπήδησε από ταινία της δεκαετίας του ’40, θα ξεδιπλώσουν ένα μουσικό ‘μαγικό χαλί’ ταξιδεύοντας στον κόσμο του τραγουδιού με στάσεις σε γνωστές ξένες και ελληνικές διασκευές.

Συμμετέχουν οι: Πέννυ Μπαλτατζή: φωνή, Μένιος Γούναρης: πιάνο, Γιώργος Δάφνος: κιθάρα, Κώστας Βαζούρας: σαξόφωνο, Πέτρος Σταμέλος: μπάσο, Καλλίστρατος Δρακόπουλος: ντραμς

Music Escapades
Σάββατο 5 Νοεμβρίου, 21.00, Πανοραμικά Σκαλιά
Angelika Dusk

Η Angelika Dusk επιστρέφει δυναμικά στη σκηνή για να ξεδιπλώσει τις καινούριες πτυχές της προσωπικότητάς της εξερευνώντας νέα καλλιτεχνικά μονοπάτια. Μέσα από τους στίχους και τη μουσική της περιγράφει ρεαλιστικές και οριακές καταστάσεις ‘φλερτάροντας’ με τα άκρα γιατί κάπου εκεί βρίσκεται η αλήθεια της. Μας προκαλεί να εξερευνήσουμε το άγνωστο, να ξεπεράσουμε τα όρια, να κάνουμε επιλογές έξω από αυτό που έχουμε συνηθίσει και να πάρουμε ρίσκα. Μία δημιουργική πάλη, άλλοτε εσωτερική και άλλοτε εξωτερική, που μας φέρνει ολοένα πιο κοντά στην ουσία που κρύβουμε μέσα μας. Με μουσική και ερμηνεία που ηλεκτρίζει, η Angelika Dusk, παρουσιάζει κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο της, αλλά και επιλογές από την pop, rock και indie μουσική σκηνή.

Συμμετέχουν οι: Angelika Dusk: φωνή, πλήκτρα, Φώτης Βαγενάς: κιθάρα, Πέτρος Βασιλιάδης: μπάσο,
Γιώργος Κουρέλης: πλήκτρα, Φωτεινή Κωστοπούλου: φωνητικά, Ντένης Παναγιωτίδης: τύμπανα

Σάββατο 19 Νοεμβρίου, 21.00, Πανοραμικά Σκαλιά
Σtella

Η Σtella (Στέλλα Χρονοπούλου) είναι συνθέτρια, τραγουδίστρια, μουσικός και ζωγράφος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να γράφει μουσική παράλληλα με τις σπουδές της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Στις αρχές του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της ομώνυμο άλμπουμ από την Inner Ear Records, ένα από τα πιο επιτυχημένα ελληνικά indie pop άλμπουμ της χρονιάς, με τα κομμάτια Detox και Picking Words να έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από το ραδιόφωνο. Πέρα από την προσωπική της δουλειά, από το 2014 συνεργάζεται με τον NTEiBINT, με τρεις κυκλοφορίες στη βελγική Eksimo Recordings. Τον Μάιο του 2015 έγραψαν μαζί τη μουσική για την παρέλαση των αθλητών της Τελετής Έναρξης των πρώτων Ευρωπαϊκών Αγώνων (Μπακού, Αζερμπαϊτζάν).  Η μουσική ολόκληρης της Τελετής ήταν υποψήφια για βραβείο Daytime Emmy το 2016. Στις αρχές του 2016 η Σtella κυκλοφόρησε το Works For You, το πρώτο single από το επερχόμενο δεύτερο άλμπουμ της, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του χρόνου.

Συμμετέχουν οι: Σtella: φωνή, κιθάρα, Ορέστης Μπενέκας: πλήκτρα, Βελισσάριος Πράσσας: μπάσο,
Ηλίας Αρωνίδης: τύμπανα

Σάββατο 26 Νοεμβρίου, 21.00, Πανοραμικά Σκαλιά
Daphne and the Fuzz

Οι Daphne and the Fuzz δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2012 στην Αθήνα, δίνοντας μορφή και αισθητική στα κομμάτια που έγραφε στο πιάνο έως τότε μόνη της η Δάφνη. Την άνοιξη του 2016 βγήκε ο πρώτος τους ομώνυμος δίσκος από την Inner Ear. Vintage pop μελωδίες που φλερτάρουν με τη soul και τα blues, groovy μπασογραμμές και ονειρικές Mellotron ενορχηστρώσεις, συνοδεύονται από στίχους που διηγούνται ιστορίες για τον έρωτα, την ενηλικίωση, τις προσδοκίες και τα μεγάλα όνειρα. Έχουν εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ και μουσικές σκηνές της Αθήνας.

Συμμετέχουν οι: Δάφνη Λάζου: φωνή, Γιάννης Ράλλης: κιθάρα, φωνητικά, Ορέστης Μπενέκας: πλήκτρα, φωνητικά, Βασίλης Νησσόπουλος: μπάσο, φωνητικά, Δημήτρης Δουμουλιάκας: τύμπανα