Μετά από sold out εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό η παράσταση «Συνάντηση» έρχεται στην μουσική σκηνή του ΙΑΝΟΥ για δύο μοναδικές βραδιές.

Μία μουσική διαδρομή, από όλο το φάσμα της μουσικής του οικουμενικού μας μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη. Κλασικά έργα για πιάνο, άγνωστα (προδομένα) έργα, τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε, μεταγραφές συμφωνικών έργων για πιάνο με αιχμή το Μαουτχάουζεν σε μεταγραφή για πιάνο και φωνή από τον Στέφανο Κορκολή σε συνεργασία με τον ίδιο το συνθέτη και πολλές όμορφες εκπλήξεις.

Συμμετέχουν οι:

Στέφανος Κορκολής (πιάνο)
Σοφία Μανουσάκη (τραγούδι)
Μαριλίζα Παπαδούρη (βιολοντσέλο)
Θεόδωρος Ζήσης (λατέρνα)
Βασίλης Δεφίγγος (ξύλινα πνευστά)

Λίγα λόγια τη « Συνάντηση»

Βασισμένη στο ομώνυμο CD, η συναυλία είναι μία μουσική «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» σε ερμηνεία της ταλαντούχας ερμηνεύτριας Σοφίας Μανουσάκη.

Η σχέση, που δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ του Μίκη Θεοδωράκη και του Στέφανου Κορκολή, όπως και η καταλυτική φράση στην επιστολή του συνθέτη προς τον διεθνούς φήμης πιανίστα, όπου αναφέρεται στον Στέφανο Κορκολή ως «ιδανικό ερμηνευτή και πρεσβευτή της μουσικής του προς το ελληνικό και το διεθνές κοινό», δημιούργησε στον Στέφανο την επιθυμία να μπει στο στούντιο και να αρχίσει να ηχογραφεί έργα του συνθέτη μαζί με την Σοφία Μανουσάκη – μια νεότατη ερμηνεύτρια– αποκάλυψη μεγατόνων, κατ‘ ομολογία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη.

Μάλιστα μετά το τέλος της απονομής του χρυσού δίσκου για το άλμπουμ «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» και της συναυλίας, που ακολούθησε, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία και του ίδιου του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο τελευταίος, με όρθιο όλο τον κόσμο να χειροκροτεί, δήλωσε: «Αυτό το σημερινό, για τη μουσική μου, το θεωρώ ένα νέο ξεκίνημα. Είναι, λοιπόν, ένα καινούριο ξεκίνημα και το οφείλω στον (Στέφανο) Κορκολή. Γιατί ο  (Στέφανος) Κορκολής είναι ένας σημαντικός, μεγάλος συνθέτης, κατ’ αρχήν, και είναι μεγάλο βάρος ένας συνθέτης ν’ αναγνωρίζει έναν άλλον συνθέτη. Αυτό δεν γίνεται ποτέ! Μόνον ο Λίστ το έκανε αυτό. Ήταν ο μόνος. Αυτή η αγάπη και η αφοσίωση του Κορκολή δεν είναι λόγια, είναι έργα… Στο παίξιμό του συνδυάζει τον Απόλλωνα με τον Διόνυσο. Μπορεί να γίνεται, από τη μια στιγμή στην άλλη, Απόλλων ή Διόνυσος. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Σε κάνει να αισθάνεσαι φως!»

Τα έργα αυτά παρουσιάζονται και στις συναυλίες, μαζί με την επανεκτέλεση τραγουδιών από τη λίστα των «προδομένων» έργων του Μίκη Θεοδωράκη της περιόδου 1980-2000, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Η προσέγγιση του αριστουργηματικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, γίνεται με τον πιο λιτό και ανθρώπινο τρόπο, δηλαδή μέσα από ένα πιάνο και μία φωνή, με σκοπό την ανάδειξη του μεγαλείου των μελωδιών του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.

Ήδη η «Συνάντηση» έχει ταξιδέψει σε 20 πόλεις ανά την Ελλάδα σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Όλες οι συναυλίες ήταν sold out και σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν και επαναληπτικές λόγω της υπερβολικής προσέλευσης του κόσμου. Οι κριτικές παντού ήταν διθυραμβικές. Από πολλούς η «Συνάντηση» του Μίκη Θεοδωράκη, του Στεφάνου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη θεωρείται ως η επιτυχία του χειμώνα.

Σε όλες τις συναυλίες συμμετέχουν  τοπικές χορωδίες ή μουσικά σχολεία, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του  Μίκη Θεοδωράκη και του Στέφανου Κορκολή. Μάλιστα, όποτε είναι δυνατόν,  ο Στέφανος Κορκολής παραδίδει σεμινάρια στους μαθητές των μουσικών σχολείων.

Η «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» συνεχίστηκε  και το καλοκαίρι σε διάφορους πολύ σημαντικούς χώρους ανά την Ελλάδα (μικρό θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, παρουσία του συνθέτη) όπου, παρουσιάστηκε  σε παγκόσμια πρώτη το Μαουτχάουζεν, σε μεταγραφή για πιάνο-φωνή, που έκανε ο Στέφανος Κορκολής, μαζί με τον ίδιο τον συνθέτη.

Επόμενος σταθμός, το Παρίσι, στις 9 Νοεμβρίου και δυο παραστάσεις στον Ιανό, στις 11 & 12 Νοεμβρίου, με γνωστό αλλά και άγνωστο υλικό του μεγάλου μας μουσουργού.

Στον ΙΑΝΟ σε ένα χώρο όπου η αύρα των ποιητών είναι διάχυτη θα λάβει χώρα η «Συνάντηση» του οικουμενικού μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη με τον διεθνούς φήμης πιανίστα και συνθέτη Στέφανο Κορκολή, τον πρεσβευτή της μουσικής του Μίκη, όπως ο ίδιος αποκάλεσε δημόσια τον Στέφανο.  Η Σοφία Μανουσάκη που παρά το νεαρό  της ηλικίας της έχει συγκινήσει με τις ερμηνείες της τον ίδιο το συνθέτη θα ερμηνεύσει γνωστά αλλά και άγνωστα στο πλατύ κοινό αριστουργήματα του. Η παράσταση θα είναι βασισμένη στο διπλό χρυσό cd με τον τίτλο συνάντηση, αλλά θα επεκταθεί και σε “καινούργιους δρόμους”.  Όπως τα προδομένα έργα, το αριστουργηματικό Μαουτχάουζεν σε μεταγραφή Μίκη Θοδωράκη – Στέφανου  Κορκολή για πιάνο φωνή και πολλά άλλα

Μία παράσταση – αφήγηση ,από όλες τις μουσικές στιγμές που σημάδεψαν μουσικά τον Στέφανο από παιδί μέχρι σήμερα, αναφερόμενος στην μουσική μεγαλοφυΐα του Μίκη Θεοδωράκη. Από τους ήχους μίας λατέρνας μέχρι τα συγκλονιστικά πιανιστικά και συμφωνικά του έργα. Όλα αυτά στον ΙΑΝΟ στις 11 & 12 του Νοέμβρη, σε έναν χώρο όπου οι αποστάσεις μεταξύ μουσικών και ακροατών εκμηδενίζονται και όλοι γινόμαστε μία υπέροχη παρέα.

Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από τo IANOS RADIO


Διαβάστε επίσης: Στέφανος Κορκολής: Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει το μαγικό ραβδί να ενώνει ψυχές!