«Η ζωή του Σεβαστίκογλου είναι μυθιστόρημα δεκάτομο που μόνο ο Τολστόι θα μπορούσε να γράψει. Ή τουλάχιστον η γυναίκα του, η Άλκη Ζέη» γράφει κάπου ο σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης.

Από την Τασκένδη ως το Παρίσι κι απ’ το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και τον Λυκαβηττό ως τη Μόσχα και το θέατρο Βαχτάνγκοφ, η ζωή του σκηνοθέτη, θεατρικού συγγραφέα, μεταφραστή και δασκάλου ηθοποιών Γιώργου Σεβαστίκογλου αποτελεί αναμφίβολα ένα οδοιπορικό στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Η Κωνσταντίνα Ζηροπούλου στο βιβλίο της με τίτλο Γιώργος Σεβαστίκογλου: Αγωνιστής του θεάτρου και της ζωής που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ανασυνθέτει τη θεατρική διαδρομή του Γιώργου Σεβαστίκογλου, συνδέοντάς τη με την Ιστορία και τον απόηχό της, φωτίζοντας παράλληλα τη ζωή του, που υπαγορεύτηκε από μια βαθιά και ακέραιη πίστη σε ιδανικά και αξίες.

Το βιβλίο “Γιώγος Σεβαστίκογλου Αγωνιστής του θεάτρου και της ζωής” της Κωνσταντίνας Ζηροπούλου θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016, στο Θέατρο Τέχνης, απ’ όπου ξεκίνησε ο Σεβαστίκογλου στο πλευρό του Καρόλου Κουν.

Θα μιλήσουν η θεατρολόγος Έφη Βαφειάδη, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και η ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Μιχάλης Μητρούσης. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει η συγγραφέας και σύζυγος του Γιώργου Σεβαστίκογλου Άλκη Ζέη.

«Ο Γιώργος, όπου κι αν βρέθηκε να κάνει θέατρο, το έκανε όπως έλεγε πως του έμαθε ο Κουν. Με την πίστη στη μεγάλη αποστολή του θεάτρου, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία του αγώνα για ελεύθερη δημιουργία» λέει χαρακτηριστικά η Άλκη Ζέη.

Αφετηρία για τη συγγραφή του βιβλίου αυτού υπήρξε η διδακτορική διατριβή της Κωνσταντίνας Ζηροπούλου στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, με θέμα την καλλιτεχνική διαδρομή του Γιώργου Σεβαστίκογλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ίχνη, φωνές και τεκμήριο της γεμάτης περιπέτειες διαδρομής του διαπιστώνονται στο κατακερματισμένο λογοτεχνικό του έργο, που περικλείει όμως τη δύναμη ιστορικών γεγονότων. Ενδεικτικοί σταθμοί: προσφυγιά από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα∙ συμμετοχή στην Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ και συμμετοχή στον εμφύλιο∙ διαφυγή στη Σοβιετική Ένωση μετά το τέλος του Εμφυλίου∙ επαναπατρισμός, απριλιανή δικτατορία, αυτοεξορία στη Γαλλία και πάλι πίσω στην περιπέτεια του επαναπατρισμού.

Η συγγραφέας αξιοποιεί πλούσιο δημοσιευμένο και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, πολλά φωτογραφικά ντοκουμέντα, ενώ καταγράφει πληροφορίες για αδιερεύνητες μέχρι σήμερα πτυχές του ελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου. Επίσης, στο βιβλίο αποτυπώνονται αφηγήσεις συνοδοιπόρων, συνεργατών και φίλων του, πλούσιες σε βιωματικό και ανεκδοτολογικό υλικό αλλά και συναισθηματικά γοητευτικές, που ταξιδεύουν τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής. Ιδιαίτερα πολύτιμες υπήρξαν οι μαρτυρίες της Άλκης Ζέη, που διατρέχουν όλα τα κεφάλαια του βιβλίου καθώς και οι προσωπικές τους επιστολές που φωτίζουν τα γεγονότα από μια άλλη πιο εσωτερική σκοπιά.

Για να πάρετε μια γεύση διαβάστε ένα απόσπασμα από γράμμα του Σεβαστίκογλου στη Ζέη, τον Μάιο του 1946:
Και πάλι σου γράφω, Κούλι μου, δε λέω να ’σαι αναίσθητη στα γεγονότα –μα να μη σε τσακίζουνε– κοίταζέ τα θαρρετά και με πίστη πως δεν μπορεί να πάει πολύ έτσι η γενική κατάσταση. Ο χειμώνας προμηνύεται σκληρός και δύσκολος. Να τον αντικρίσουμε μ’ οργανωμένη τη ζωή μας όσο παίρνει – κι όχι σπαταλώντας τον εαυτό μας και κουμπώνοντάς τον. Αληθινά κι ειλικρινά να την οργανώσουμε και με πίστη και με κατανόηση ο ένας για τον άλλον – και θα τον ξεπεράσουμε δημιουργικά.
Πολλά πολλά γλυκά φιλιά, Γιώργος

«Στον Γιώργο Σεβαστίκογλου βλέπω και θαυμάζω κάθε στιγμή όχι μόνο όσα εκείνος κάνει, αλλά και όλα όσα θα μπορούσε να κάνει· η απάντηση στο γιατί δεν τα έκανε βρίσκεται στην Ιστορία της Ελλάδας».
Αντουάν Βιτέζ, σκηνοθέτης

«Στο βιβλίο για τον Γιώργο θα ήθελα ο κόσμος να διαβάσει πιο πολύ για τον ίδιο τον άνθρωπο. Για μένα πάνω απ΄ όλα ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος και γι’ αυτό θα ήθελα να τον γνωρίσει περισσότερο κι ο κόσμος. Με εκφράζει πολύ αυτό που είπε ο Βιτέζ για τον Γιώργο, ότι δηλαδή ήταν σαν ένας «κοσμικός άγιος». Κι εγώ κάπως έτσι τον έβλεπα. Ήταν άνθρωπος με ήθος και συγχρόνως είχε ένα πολύ ανοικτό πνεύμα. Γι’ αυτό ήταν και πολύ ανεκτικός με τους ανθρώπους».
Ειρήνη Σεβαστίκογλου, η κόρη του

«Για τον Γιώργο πάνω απ΄ όλα στη ζωή υπήρχε η αγάπη του για τον άνθρωπο. Κι ευτυχώς. Γιατί εκείνος ήταν ένας άνθρωπος που τελικά διέσχισε όλη την Ευρώπη πάνω κάτω. Γιατί αλλιώς, αν είχε αγαπήσει πιο πολύ από όλα την πατρίδα του ή την τέχνη του ή δεν ξέρω τι άλλο, δεν θα είχε επιβιώσει. Συνέχεια άλλαζαν οι άνθρωποι γύρω του κι εκείνος αυτούς αγαπούσε, σ’ αυτούς ήθελε να προσφέρει».
Πέτρος Σεβαστίκογλου, ο γιος του