Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Η Αγγελική, από τους Fly Theatre επιστρέφει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Η Αγγελική, από τους Fly Theatre επιστρέφει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ένας βιωματικός μονόλογος για τρεις ηθοποιούς αφιερωμένος σε όλες τις "Αγγελικές" του σήμερα.

Οι Fly Theatre μιλούν για το σημαντικότερο ζήτημα των καιρών μας, την προσφυγιά.

Mετά τη συμμετοχή τους, για πέμπτη φορά, στην παράσταση «Μαγικός Αυλός» του Σάιμον Μακ Μπέρνυ, ιδρυτή της ομάδας Complicite, οι Fly Theatre (Κατερίνα Δαμβόγλου και Robin Beer) επέστρεψαν από το Λονδίνο στην Αθήνα με το έργο τους “Αγγελική”, το οποίο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Δώμα του Θέατρου του Νέου Κόσμου την περσινή χρονιά και επιστρέφει από τις 11 Νοεμβρίου 2016 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, στον Κάτω Χώρο του ίδιου Θεάτρου.

Η “Αγγελική” είναι μια παράσταση για τρεις ηθοποιούς που επιχειρούν με απλά μέσα – την κουκλοπαιχτική, τη μιμική και τα σώματά τους – να μεταφέρουν επί σκηνής το ταξίδι ζωής της Αγγελικής Ματθαίου.

Η παράσταση βασίζεται στην πραγματική ιστορία της ομώνυμης ηρωίδας, μιας προσφυγοπούλας από τις Νέες Φώκαιες της Σμύρνης, όπως η ίδια την παρουσιάζει σε ένα γράμμα της που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Αγγελική Ματθαίου, όπως μας υπαγορεύει το κείμενο στην αρχή της παράστασης, είναι “…παιδί της Λωζάνης. Της συνθήκης της Λωζάνης”. Η ιστορία της ξεκινά στα 1922 στο σπίτι της, όταν η ηρωίδα ήταν μόλις 6 χρονών. Με την Καταστροφή της Σμύρνης η οικογένειά της αιχμαλωτίζεται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή (τσανταρμάδες). Κι έτσι ξεκινά ένα πολύχρονο οδοιπορικό προς την ενδοχώρα της Τουρκίας, στη διάρκεια του οποίου χάνει όλη της την οικογένεια. Έπειτα από χρόνια καταλήγει στην Αθήνα και τέλος στο Ρέθυμνο. Το μεταναστευτικό είναι ένα φλέγον ζήτημα που συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη σε όλη την Ευρώπη.

Μέσα από την προσωπική ιστορία της Αγγελικής τίθεται ξανά το ερώτημα “Τί εστί εθνική ταυτότητα;” “Τί εστί έθνος;”

Συντελεστές:  

Κείμενο: Αγγελική Ματθαίου
Διασκευή Κειμένου: Κατερίνα Δαμβόγλου
Σκηνοθεσία/συνδημιουργία: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Jorge Arbert.
Σχεδιασμός Ήχου/Φώτων: Fly Theatre
Σκηνικά/Κοστούμια: Fly Theatre
Παραγωγή: Α. Μ. Κ. Ε. "Βασίλης Δαμβόγλου".
Οργάνωση Παραγωγής/Επικοινωνία: «The Clap Project»
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης

Παίζουν: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Νεκτάριος Θεοδώρου

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ FLY THEATRE

Oι Fly Theatre είναι μία θεατρική ομάδα με βάση την Αθήνα. Αποτελείται από την Κατερίνα Δαμβόγλου και τον Robin Beer. Εργαζόμαστε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουμε συνεργαστεί με θεατρικές ομάδες όπως οι Complicite, οι Blind Summit, οι Theatre Rites και έχουμε παρουσιάσει τη δουλειά μας στο Little Angel, στο Rich Mix, στην English National Opera, την Nederlandse Opera, στη Σκάλα του Μιλάνου, στην Όπερα Νουβέλ της Λυών, στο Φεστιβάλ της Αιξ-αν-Προβάνς και στο Φεστιβάλ του Σάλζβουργκ. Στη δουλειά μας, μας αρέσει να παίζουμε με την έννοια του ρυθμού και του χώρου. Επίσης, χρησιμοποιούμε πολύ μάσκες, κούκλες και πρακτικές του σωματικού θεάτρου. Η δουλειά μας είναι προσιτή σε όλους με παιχνιδιάρικο ύφος και ταξιδιάρικη διάθεση.

Fly Theatre is a theatre company based in Athens and run by Katerina Damvoglou and Robin Beer (click for C.V.s). After studying the principles of Jacques Lecoq at the London International School of Performing Arts we worked with companies including Complicite, Blind Summit, Theatre Rites, Little Angel, Rich Mix, English National Opera, De Nederlandse Opera, La Scala Milan, Lyon Opera, Festival d'Aix-en-Provence and the Salzberg Festival. Using theatrical principles such as mask, puppetry, physicality and a sensitivity to rhythm and space, we aim to produce work which is engaging, playful and accessible to those in Greece and beyond.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΩΝ ΜΕΛΩΝ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΑΜΒΟΓΛΟΥ

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΑΜΒΟΓΛΟΥ (ηθοποιός, σκηνοθέτης), από την Κρήτη, είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδος Fly Theatre. Ασχολείται επαγγελματικά με το θέατρο και την κουκλοπαιχτική. Έχει Πτυχίο Θεατρολογίας (Πανεπιστήμιο Πατρών, Αριστούχος), Μεταπτυχιακό στο Σωματικό Θέατρο (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) και ολοκληρωμένες σπουδές στη Μέθοδο Lecoq (LISPA). Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται ως ηθοποιός με τους αναγνωρισμένους παγκοσμίως Complicite/Simon McBurney (Μαγικός Αυλός: Άμστερνταμ, Λονδίνο, Αιξ-αν-Προβάνς). Πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Αγγελική" (Fly Theatre: ΘΝΚ & περιοδεία) για την οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές ερμηνείας και συν-σκηνοθεσίας. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός/συνδημιουργός σε παραγωγές όπως "Les 3 Tifis" (Rich Mix, Λονδίνο), Tara Under the Weather (Etcetera, Λονδίνο, Kubrik Fabrik, Μαδρίτη), "Hooray for Hollywood" (Rosemary Branch, Λονδίνο) & Remembering Strawberries (BAC/Southwark Playhouse). Έχει συνεργαστεί με τους διεθνούς φήμης Blind Summit (Kommilitonen!), τους TheWhatWorks (Dreamtime: κατασκευή κούκλας, επιμέλεια κίνησης, κουκλοπαιχτική), τους Theatre Témoin (Κυανωπώγωνας: επιμέλεια κίνησης, κατασκευή) και το SpaceTheatre (Το Κουκλόσπιτο , επιμέλεια κίνησης). Τραγουδά συχνά με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων.

kkatdam.wix.com/katdamvoglougr

ROBIN BEER

Ο ROBIN BEER (σκηνοθέτης), Άγγλος ηθοποιός/σκηνοθέτης με δράση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σπούδασε Performance Arts στο Queen Mary του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη LISPA πάνω στη μέθοδο Lecoq. Από τότε έχει δουλέψει με μερικές από τις μεγαλύτερες θεατρικές ομάδες στην Αγγλία: Complicite/Simon McBurney, Theatre Rites και τους Blind Summit ενώ παράλληλα εδώ και δύο χρόνια ειναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας “Fly Theatre” που πρόσφατα εμφανίστηκε στην Ελλάδα (έπειτα από συνειδητή επιλογή) με σκοπό να δημιουργήσουν ουσιαστικές παραστάσεις με βάση το σώμα και χρήση δυνατού λόγου. Η “Αγγελική”, η πρώτη τους δουλειά στην Αθήνα, παρουσιάστηκε στο Θεατρο του Νέου Κόσμου και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από κοινό και ανθρώπους του θεάτρου.

http://rcrbeer.wix.com/robinbeer

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ (ηθοποιός) δραστηριοποιείται σε Αγγλία, Ελλάδα, Κύπρο. Αριστούχος απόφοιτος του Ίασμου με μεταπτυχιακές σπουδές στη μεθοδο Lecoq (υποτροφία Λεβέντη). Συμμετείχε σε περισσότερες από 30 θεατρικές παραγωγές (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, Paravan Productions, ομάδα Versus, Open Arts, ομάδα Artitude, θέατρο Διόνυσος, ομάδα Persona, Φανταστικό Θέατρο, ΘΟΚ κ.α.). Εργάζεται και ως Movement Director, είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας OFF-Balance (Αγγλία) και ένας εκ των πρωταγωνιστών της παγκόσμιας καμπάνιας Heineken 2014. Επιλεγμένοι πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε: Θέατρο •"Οδυσσεβάχ" (σκνθ. Κώστας Φιλίππογλου) • "39 Steps" (σκνθ. Μάριος Μεττής) • "Φορτουνάτος ο Κύπριος" (σκνθ. Μαγδαλένα Ζήρα) • "Ο Σακάτης του Νησιού" (σκνθ. Lukasz Wisniewski) • "Η νύχτα Είναι Μάνα της Μέρας" (σκνθ. Γιάννης Ιορδανίδης) • "Ηλέκτρα και Ορέστης, η Δίκη" (σκνθ. Hannan Snir) • "Σαμία" (σκνθ. Εύη Γαβριηλίδη) • Romeo & Juliet (περιοδεία Ην. Βασιλείου με το Concert Theatre, σκνθ. An Ting & Russel Bender) Τηλεόραση • ΡΙΚ "Κυπριώτικα Σκετς" (σκνθ. Νίκος Θεοφάνους) Κινηματογράφο • «Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου» (Κ. Παπαβασιλείου) • «Clementine» (Λ. Παναγής).

Σχετικές ειδήσεις
Μπλε: Μέρος πρώτο, της Άννας Λεμονάκη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
07.10.2016 14:58
Ένα έργο για το άγχος, τις κρίσεις πανικού και τη θάλασσα! Έντονα εμπνευσμένη από τη δουλειά της Ανχέλικα Λίντελ, η Άννα Λεμονάκη υπογράφει μια τριλογία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, εξερευνώντας το τρίπτυχο Φόβος, Αγάπη, Θάνατος. Το Μπλε, μέρος πρώτο, που έκανε την πρεμιέρα του στις 20 Ιανουαρίου στο Théâtre des Grottes στη Γενεύη, παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Η Ωραία του Πέραν επιστρέφει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
21.09.2016 10:55
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου φιλοξενεί την Ωραία του Πέραν - μία παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο ρομάντζο του Δημητρίου Παπαδόπουλου - για δεύτερη χρονιά, μετά την περσινή επιτυχία.
Ρωμαίος και Ιουλιέττα από το Kenneth Branagh Theatre Company σε ζωντανή μετάδοση στο Μέγαρο
04.07.2016 17:09
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μετά τις ιδιαίτερα επιτυχημένες απευθείας μεταδόσεις θεατρικών παραστάσεων από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (National Theatre Live) αλλά και μπαλέτων από το Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας (The Bolshoi Ballet Live from Moscow), εγκαινιάζει έναν νέο κύκλο μεταδόσεων.
Αγγελική, από τους Κilling the fly στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
22.03.2016 10:41
Mετά τη συμμετοχή τους για πέμπτη φορά στην παράσταση «Μαγικός Αυλός» του Σάιμον Μακ Μπέρνυ, ιδρυτή της ομάδας Complicite, οι Κilling the fly (Κατερίνα Δαμβόγλου και Robin Beer) επιστρέφουν από το Λονδίνο στην Αθήνα με το έργο τους "Αγγελική", το οποίο παρουσιάζεται στο Θέατρο Νέου Κόσμου, έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το περασμένο καλοκαίρι στην Κρήτη.
Όπως σας αρέσει, του Σαίξπηρ από το Νational Theatre Live στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.02.2016 11:38
Η απολαυστική κωμωδία Όπως σας αρέσει του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ επιστρέφει ύστερα από 30 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας και μεταδίδεται σε μαγνητοσκόπηση από το Olivier Theatre του Λονδίνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στις 9:00 το βράδυ (με ελληνικούς υπότιτλους σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ).