“Όνειρο ήταν αυτό που αγάπησα…”
 
Η Ελένη Νταφέκα (σόλο πιάνο), η Γεωργία Μπαλαμπίνη (φωνή) και ο Guillaume Baychelier (video) μεταφέρουν την «υδάτινη μουσική» των τριών Γάλλων Ρομαντικών συνθετών Faure, Debussy και Ravel, στο πλαίσιο μιας μεταμοντέρνας δημιουργικής εκτέλεσης, διανθίζοντας τον ήχο τους με το γλωσσικό ύφος των ποιημάτων της σχολής των Γάλλων συμβολιστών.

Το τελικό σύνολο των ακουσμάτων, μετέρχεται συναισθημάτων και εννοιών οι οποίες αφορούν τον εφήμερο χαρακτήρα του κόσμου. Καταγράφουν την πρόσκαιρη «επικράτηση» της ομορφιάς, την νοσταλγία της χαμένης νιότης, τον ανεκπλήρωτο ή ακόμα και ανομολόγητο έρωτα, συμπυκνώνοντας το σύνολο των νοημάτων τους στην εύθραυστη εικόνα ενός λουλουδιού. Η αναφορά στην ευαίσθητη αυτή ύπαρξη, αντικατοπτρίζει την συνεχή πάλη με τον χρόνο, την αμείλικτη φθορά της ύλης, αποκαλύπτοντας κάθε φορά το αινιγματικό αδιέξοδο της ανθρώπινης ύπαρξης.

“…της φαντασίας µου ήτανε θρίαμβος, χίµαιρα ενός κόσµου όµορφου”.

Στεφάν Μαλαρμέ, «Το απομεσήμερο ενός Φαύνου».

Ελένη Νταφέκα
 
Η Ελένη Νταφέκα αποφοίτησε με Δίπλωμα Πιάνου «Άριστα Παμψηφεί» και Α’ Βραβείο από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου στην τάξη του Ντίνου Μαστρογιάννη καθώς και με Πτυχία Ανωτέρων Θεωρητικών.

Συνέχισε τις σπουδές της στην Ακαδημία Franz Liszt της Βουδαπέστης και αμέσως μετά στις  ΗΠΑ, με υποτροφία του Κονσερβατουάρ του San Francisco απ΄όπου  αποφοίτησε με Bachelor of Music και  Master of Music in Piano Performance. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές για άλλα δύο χρόνια στο Τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου της Indiana (Bloomington), όπου παράλληλα δίδαξε πιάνο ως βοηθός καθηγητή.

Εχει λάβει μέρος σε σεμινάρια με διεθνούς φήμης πιανίστες, όπως οι: Leon Fleisher, Yefim Bronfman, Richard Goode, Veda Kaplinsky, Julian Martin, Marc Durand  κ.α.
Στα βραβεία της συμπεριλαμβάνονται, 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Κοντσέρτου του Κονσερβατουάρ του San Francisco, 2ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Κοντσέρτου της Pacific Chamber Orchestra, με την οποία συνέπραξε ως σολίστ.

Έχει συμπράξει ως σολίστ επίσης με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο Μέγαρο Μουσικής.

Έδωσε πολλά ρεσιτάλ σόλο και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ισπανία, με κορυφαία στιγμή το Gala Concert στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης το 2005 σε συνεργασία με τον Γερμανό βιολονίστα Guido Gärtner.

Στην Ελλάδα έχει διδάξει πιάνο στο Hellenic-American University, στο American Community Schools of Athens και τώρα στο Μουσικό Σχολείο της Παλλήνης.

Γεωργία Μπαλαμπίνη

Η Γεωργία Μπαλαμπίνη ξεκίνησε τις σπουδές της στο κλασικό τραγούδι και στις τεχνικές όπερας στο Atheneum (Ίδρυμα Μαρίας Κάλλας) και τις ολοκλήρωσε, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας μονωδίας Αθανασίας Μπεζούγλη, στο Αττικό Ωδείο Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Ολοκλήρωσε τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών της στο University of Music and Dramatic Arts Mozarteum Salzburg, Austria.

Έχει συμμετάσχει σαν ενεργό μέλος σε πολυάριθμα Master-class ερμηνείας Opera, oratorio-Lied, όπως επίσης και σε σεμινάρια Jazz αυτοσχεδιασμού και Ανατολίτικων κλιμάκων και τεχνικών, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Έχει υπάρξει έκτακτο μέλος της χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της ΕΡΤ, καθώς και μέλος του μουσικού συνόλου «Ημί-ολον» του Οργανισμού Μεγάρου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Α. Συμεωνίδη.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά Ευρωπαικά Φεστιβάλ, κυρίως Jazz και σε μουσικές παραστάσεις στο ίδρυμα Κακογιάννη, στο ΕΜΣΤ, μουσικολογικού και εικαστικού ενδιαφέροντος. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται μόνιμα με την καταξιωμένη Ελληνίδα συνθέτρια avant garde μουσικής Σοφία Κουμπλή, σε ηχογραφήσεις για soundtracks και music video art productions, στο Παρίσι και το Λονδίνο και  με τον συνθέτη,ενορχηστρωτή και jazz πιανίστα Γιώργο Δούση, σε jazz performances σε ποικίλες μουσικές σκηνές στην Αθήνα.

Διδάσκει σύγχονο τραγούδι jazz και μονωδία στο Αττικό Ωδείο Αθηνών.

Πρόγραμμα

G.Faure:
Les Berceaux
Automne
Le Papillon et La Fleur
Chanson d’amour
Rencontre
Tristesse
Au bord de l’eau
Après un rêve
Notre amour
Clair de lune
Nocturne
Impromptu No 2 in F Minor

C.Debussy:
Romance
Il pleure dans mon Coeur
Nuit d’étoiles  
Nocturne D-flat Major

M.Ravel
Jeux d’ eau
L’énigme éternelle