Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Το μάρμαρο χθες και σήμερα: εκπαιδευτική δράση από το ΠΙΟΠ και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το μάρμαρο χθες και σήμερα: εκπαιδευτική δράση από το ΠΙΟΠ και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

«Το μάρμαρο χθες και σήμερα» είναι ο τίτλος εκπαιδευτικής δράσης που οργανώνουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, με τη στήριξη του Δήμου Τήνου.

Για ένα διήμερο, την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, ειδικοί θα μυήσουν μικρούς και μεγάλους στις αρχαίες τεχνικές κατεργασίας του μαρμάρου.

Πώς κατασκευαζόταν ένα κυκλαδικό ειδώλιο του 2500 π.Χ.; Τι είδους εργαλεία είχαν οι γλύπτες της κλασικής εποχής; Πόσο άλλαξαν οι τεχνικές και πώς αποκομίζουμε τις απαραίτητες πληροφορίες; Αρχαιολόγοι, γλύπτες και τεχνίτες, εστιάζοντας σε χαρακτηριστικά μαρμάρινα έργα από την 3η και την 1η χιλιετία π.Χ., θα παρουσιάσουν τον τρόπο δημιουργίας τους, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από αρχαίες πηγές, ίχνη εργαλείων σε γλυπτά , παρατηρήσεις με μικροσκόπια, εργαστηριακές αναλύσεις, πειραματικές εφαρμογές.

Η πρώτη ημέρα (21/10) είναι αφιερωμένη σε σχολικές ομάδες Γυμνασίου και Λυκείου από την Τήνο, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου. Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας και θα συμμετάσχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας τη μουσειοσκευή «Κυκλαδικός Πολιτισμός» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και την ψηφιακή εφαρμογή που δημιούργησε το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Συμμετέχουν: Νίκος Παπαδημητρίου (επιμελητής αρχαιοτήτων Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης), Ελένη Μάρκου (υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης), Γιάννης Παπαδάτος (επίκουρος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Επαμεινώνδας Βενιέρης (τεχνίτης κατασκευής μαρμάρινων αντικειμένων), Πραξιτέλης Τζανουλίνος (γλύπτης), Νίκος Γεωργίου (μαρμαρογλύπτης), Παναγιώτης Κουτσαμπάσης και Σπύρος Βοσινάκης (επίκουροι καθηγητές Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου), Ανδρέας Λαπούρτας (αρχαιολόγος-μουσειολόγος, υπεύθυνος Μουσείου Μαρμαροτεχνίας).

 

Το Σάββατο 22/10, τα εργαστήρια και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα επαναληφθούν για όλες τις ομάδες επισκεπτών (ώρα 10:30 και 12:00). Επιπλέον, ο Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, Λεωνίδας Χαλεπάς, θα ξεναγήσει το κοινό στους χώρους και τα εργαστήρια του Σχολείου.

Τέλος, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και το απόγευμα του Σαββάτου 22/10 (ώρα 18:00), πριν από την εκδήλωση που οργανώνουν, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (ώρα 19:00), το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» Δήμου Τήνου και το ΠΙΟΠ, με σκοπό να τιμήσουν τον Αλέκο Ε. Φλωράκη, δρ εθνολόγο-λαογράφο και επιστημονικό υπεύθυνο του Μουσείου, για την πολυσχιδή προσφορά του στον πολιτισμό της Τήνου.

Η δράση «Το μάρμαρο χθες και σήμερα» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ένταξης της τηνιακής μαρμαροτεχνίας στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, που φέτος επισφραγίστηκε με την επιτυχημένη οργάνωση του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής στην Τήνο (17.07-03.08.2016), και εντάσσεται στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης σε νησιά του Αιγαίου, με αφορμή την τριακοστή επέτειο από την ίδρυσή του (1986).

Σχετικές ειδήσεις
Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
15.12.2016 15:11
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης οργανώνει ενδιαφέροντα χριστουγεννιάτικα εργαστήρια για τους μικρούς μας φίλους.
Τρεις διαλέξεις με την Φωτεινή Τσαλίκογλου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
10.11.2016 10:35
Κύκλο τριών διαλέξεων με θέμα «Έρωτας & σχέσεις των ανθρώπων σε ταραγμένους καιρούς» πραγματοποιεί η Φωτεινή Τσαλίκογλου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στις 21 Νοεμβρίου, 28 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου, στις 18.30. Πρόκειται για τρεις συναντήσεις που εστιάζουν στην αναζήτηση μαθημάτων ζωής με οδηγό την ψυχολογία.
Εκπαιδευτικά προγράμματα Νοεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
04.11.2016 14:53
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει το Νοέμβριο τις καλύτερες προτάσεις για τα σαββατοκύριακα των παιδιών 2-12 ετών! Κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική.
«Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα»: Νέα μουσειοσκευή από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
11.10.2016 17:24
Μια νέα μουσειοσκευή με θέμα «Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα» δημιούργησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με την υποστήριξη της Ε.Ι Παπαδόπουλος Α.Ε., με στόχο να ταξιδέψει σε σχολεία όλης της χώρας αλλά και του εξωτερικού.
Δράσεις για άτομα τρίτης ηλικίας και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
10.03.2016 14:20
Με τίτλο «Παρέα στο Μουσείο» το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει ένα νέο πρόγραμμα με δράσεις για άτομα τρίτης ηλικίας και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.