Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Tο πρώτο έργο του Greek Play Project ανεβαίνει στη σκηνή!

Tο πρώτο έργο του Greek Play Project ανεβαίνει στη σκηνή!

Το βραβευμένο έργο στον διαγωνισμό του Greek Play Project, Ελένη ή Σούλα; της Δέσποινας Καλαϊτζίδου ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπως προβλεπόταν για το έργο που θα διακρινόταν.

Ένα έργο με αρετές τόσο ως προς τη χρήση και τη ροή του λόγου, τη θεατρικότητά του, το χιούμορ, την ατμόσφαιρα που δημιουργεί, τον τρόπο που πραγματεύεται τον αρχαίο μύθο και την αναλογία του με το παρόν.

Τον μονόλογο θα ερμηνεύσει η Νικολέτα Κοτσαηλίδου.

Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη στο Blackbox και θα συνεχιστούν στην Αθήνα στο θέατρο Αλκμήνη.

Σε σκηνική ανάγνωση θα παρουσιαστεί επίσης και το έργο της Παναγιώτας Δημοπούλου, Διαγώνια που έλαβε στον Διαγωνισμό τον Έπαινο.

Ο διαγωνισμός συγγραφής πρωτότυπου θεατρικού έργου με τίτλο «Γράψε τον μύθο σου» και με θέμα που να αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση του αρχαίου ελληνικού μύθου, στον σημερινό κόσμο και στον σύγχρονο άνθρωπο προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2015 σε συνεργασία με το BlackBox στη Θεσσαλονίκη και την υποστήριξη του θεάτρου Αλκμήνη στην Αθήνα. Είχε 55 έγκυρες συμμετοχές, αποδεικνύοντας τόσο την ανάγκη της ύπαρξης του όσο και την ανάγκη να δοθούν κίνητρα δημιουργίας στους συγγραφείς.

Την επιτροπή αποτελούσαν οι Άκης Δήμου (συγγραφέας), Γρηγόρης Ιωαννίδης (θεατρολόγος – κριτικός θεάτρου), Μαρία Καρανάνου (θεατρολόγος), Ειρήνη Μουντράκη (θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου – δημιουργός GPP), Σάββας Πατσαλίδης (θεατρολόγος – κριτικός θεάτρου) και Σταμάτης Φασουλής (σκηνοθέτης - ηθοποιός).

Greek Play Project - www.greek-theatre.gr

Η δίγλωσση διαδικτυακή πλατφόρμα Greek Play Project, βγήκε στον αέρα τον Σεπτέμβριο του 2014 και είναι μια πρωτοβουλία για την προώθηση και τη στήριξη του σύγχρονου ελληνικού έργου αλλά και της σκηνικής πράξης που αφουγκράζεται τις ανάγκες των καλλιτεχνών και συμβάλλει στην ενημέρωση αλλά και σε έναν γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή με δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

53 συγγραφείς παρουσιάζονται ήδη με πλήρη βιογραφικά στοιχεία, περιλήψεις των θεατρικών έργων τους καθώς και με ένα πρωτότυπο θεωρητικό κείμενο για τη δραματουργία τους γραμμένο αποκλειστικά για το www.greek-theatre.gr από καταξιωμένους θεωρητικούς επιστήμονες.

Ταυτόχρονα, σε ξεχωριστές ενότητες καλύπτεται η επικαιρότητα και αξιόλογες σχετικές δράσεις με συνεντεύξεις, απόψεις και νέα αλλά και πληροφορίες για τα ελληνικά έργα που παρουσιάζονται. Υπάρχει επίσης σταθερή στήλη θεατρικής κριτικής, ενισχύοντας τον διάλογο με τη σκηνική πράξη.

Το World Tour μας ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω κειμένων που παρουσιάζουν το τι συμβαίνει θεατρικά σε διάφορες χώρες. Τα κείμενα γράφονται από κάποιον θεωρητικό της εκάστοτε χώρας ειδικά για το GPP.

Στο πλαίσιο του GPP τρέχει και ένα φωτογραφικό πρότζεκτ σε συνεργασία με την ομάδα Casablanca που αποτυπώνει φωτογραφικά το τοπίο μιας Ελλάδας που αναδιαμορφώνεται.

Εμπνεύστρια, δημιουργός και υπεύθυνη του Greek Play Project είναι η θεατρολόγος και κριτικός θεάτρου Ειρήνη Μουντράκη.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Δέσποινα Καλαϊτζίδου γεννήθηκε στην Κατερίνη. Αποφοίτησε με άριστα από την Αγγλική Φιλολογία του ΑΠΘ και συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία και στην Ιρλανδία, με μεταπτυχιακά στη Λογοτεχνική Μετάφραση και στο Θέατρο στην Εκπαίδευση. Είναι καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αποσπασμένη στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ, όπου διδάσκει Θέατρο και Ποίηση. Έχει κερδίσει το Β Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2010, ενώ από το 2003 διοργανώνει θεατρικά εργαστήρια και ανεβάζει θεατρικά έργα με φοιτητικές, μαθητικές, αλλά και επαγγελματικές ομάδες.

Σχετικές ειδήσεις
Σεξ Λεξικόν - Η Επιστήμη του Έρωτα, του Σπύρου Δ. Μιχαλόπουλου στο Θέατρο 104
06.10.2016 14:29
Ο δημοσιογράφος Σπύρος Μιχαλόπουλος –αποφοιτώντας από το Στούντιο Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου- γράφει το πρώτο του θεατρικό έργο και το παρουσιάζει σε σκηνοθεσία της Αγγελίτας Τσούγκου, η οποία επιστρέφει στο 104, ύστερα από τις επιτυχημένες συνεργασίες με τα έργα «Ο Γυάλινος Κώδων» της Σ.Πλαθ και «Αισθηματικές Νουβέλες δρχ. 35» των Α.Τσούγκου - Γ. Τσαγκαράκη.
Socrates Now με τον Γιάννη Σιμωνίδη στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης
01.08.2016 15:32
Μετά από 415 παραστάσεις σε 20 χώρες ο διακεκριμένος με ΕΜΜΥ ηθοποιός Γιάννης Σιμωνίδης, σε μία παραγωγή του Ελληνικού Θεάτρου της Νέας Υόρκης (Elliniko Thεatro/Greek Theatre of New York) και της Visionary Culture, έρχεται στη Σαντορίνη. Λάβετε θέση στο δικαστήριο της αρχαίας Αθήνας καθώς ο Σωκράτης δικάζεται υπό την απειλή της θανατικής καταδίκης, σε ένα έργο που συναρπάζει το κοινό με το χιούμορ και την αμεσότητα της θεατρικής του απόδοσης.
Από το χαρτί στη σκηνή: Τα έργα από το στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου στο Νέο Rex
07.06.2016 15:23
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τα νέα έργα των συγγραφέων που συμμετείχαν στο φετινό Στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιουνίου στο Νέο Rex.
Ο Νεκρός, του Georges Bataille από τους Nova Melancholia στο πλαίσιο του Ύπνος Project
04.05.2016 16:45

Μία πρωτότυπη περφόρμανς, βασισμένη στο αφήγημα «Ο νεκρός» του Georges Bataille, από τη σύγχρονη ομάδα θεάτρου και περφόμανς Nova Melancholia στο πλαίσιο του Ύπνος Project.
Καιόμενοι, της Δέσποινας Καλαϊτζίδου στο Θέατρο Σοφούλη
07.03.2016 15:07
H No Land Theatre Group παρουσιάζει στο Θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη το έργο Οι Καιόμενοι, της Δέσποινας Καλαϊτζίδου, που κέρδισε το Β΄Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου 2010.