Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου ξεκινά το πρόγραμμα των διαλέξεων της περιόδου 2015-2016 με τρεις διαλέξεις για τη μετανάστευση και την τέχνη.

Η ιστορικός της τέχνης, Διονυσία Γιακουμή, θα μιλήσει για καλλιτέχνες που στις αρχές του 20ου αιώνα, και κάτω από διαφορετικές συνθήκες ο καθένας, συνέρρεαν στο Παρίσι από όλα τα μέρη του κόσμου, με στόχο την εξέλιξη και την αναγνώριση της τέχνης τους.

Η Διδάκτωρ αστικής γεωγραφίας, Μάρη Λαυρεντιάδου, σε μία διάλεξη ιστορικού χαρακτήρα, θα παρουσιάσει τις μετακινήσεις των Ελλήνων από την Ελλάδα προς όλες τις ηπείρους, αλλά και τις διασπορικές ομάδες εκτός εθνικών συνόρων (Μικρά Ασία, Πόντος, πρώην ΕΣΣΔ).

Ο μουσικός, τραγουδιστής και ιεροψάλτης Ναμπίλ Γεώργιος Αλ Σάεγ από τη Συρία, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1989, θα μιλήσει για την τέχνη του, για τις συνεργασίες του με Έλληνες μουσικούς αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Σύροι καλλιτέχνες.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιούνται Σάββατο πρωί 11:00 – 12:00, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Τρεις διαλέξεις για τη μετανάστευση και την τέχνη

– 12 Νοεμ.
“Ξένοι” καλλιτέχνες στο Παρίσι στην αυγή του 20ου αιώνα.
Διονυσία Γιακουμή, ιστορικός της τέχνης, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

– 19 Νοεμ.
Οι ´Ελληνες της Διασποράς από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τις μέρες μας: διαδρομές και διαδικασίες κοινωνικής ένταξης.
Μάρη Λαυρεντιάδου, Διδάκτωρ αστικής γεωγραφίας, διδάσκουσα ΕΑΠ

– 26 Νοεμ.
Ο μουσικός, τραγουδιστήs και ιεροψάλτης Ναμπίλ Γεώργιος Αλ Σάεγ από τη Συρία, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1989, θα μιλήσει για την τέχνη του και τις συνεργασίες του με Έλληνες μουσικούς.