Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Περί Ιωσήφ και Τζεπέτο- Πλάνες

Περί Ιωσήφ και Τζεπέτο- Πλάνες
Στην Titanium Yiayiannos Gallery στήνεται ένα…ξυλουργείο όπου ανάμεσα στις πριονοκορδέλες, τους πάγκους, τα ράφια με τα κατσαβίδια και τις πλάνες ξεπροβάλει το καβαλέτο του Νίκου Γαβαλλά !

Ο Γαβαλλάς αναπαριστά τα εργαλεία του ξυλουργού, γενόμενος ο ίδιος ένας ξυλουργός, αλλά με πινέλο αντί για πριόνι. Αποπειράται μια αναδρομική σχέση με τον ξυλουργό, δημιουργώντας εκ των υστέρων και παρέχοντας στον απόντα τεχνίτη τα εργαλεία που έχει ήδη χρησιμοποιήσει. Ο ξυλουργός μένει ολοζώντανος, σαν μια ανάμνηση που καταγράφεται, σαν ένα τοτέμ που λατρεύεται, σαν ένας τεχνίτης που κινεί τρυφερά και επιτακτικά το χέρι του καλλιτέχνη.

Στην Πλατωνική φιλοσοφία τέχνη σημαίνει τεχνική, με την έννοια της δεξιοτεχνίας που προϋποθέτουν κυρίως οι χειροτεχνικές κατασκευές. Ο ζωγράφος δεν παράγει φυσικά αντικείμενα, αλλά είδωλα των φυσικών αντικειμένων. Μελετά και αναπαριστά το έργο του τεχνίτη.  Στην περίπτωση του Γαβαλλά,  καθώς ενώνονται τελετουργικά η τεχνική με την τέχνη, φανταζόμαστε να συμβαίνει μια ιστορική συνάντηση. Η θρησκευτική αγιοσύνη που περιβάλλει έναν ξυλουργό Ιωσήφ, ο οποίος παράγει πρακτικά αντικείμενα στο σεπτό εργαστήριό του, έρχεται από τα βάθη του παρελθόντος να οδηγήσει στοργικά έναν ξυλουργό Τζεπέτο, ο οποίος συνθέτοντας μέλη και χρωματίζοντας παραστάσεις, καταλήγει να παραγάγει ζωή, ως απόλυτος δημιουργός του πραγματικού. 

Σχετικές ειδήσεις
About felicity: έκθεση της Εριέττας Βορδώνη στη Γκαλερί Ευριπίδη
01.11.2016 15:44
Σε μια εποχή μεταβατική, όπου αξίες και αρχές βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και όλα τείνουν να επαναπροσδιοριστούν, η καταξιωμένη ζωγράφος και γλύπτρια Εριέττα Βορδώνη αντιδρώντας στην έλλειψη συναισθήματος και αρχών μας υπενθυμίζει την έννοια του ευδαίμονα βίου κατά τον Επίκουρο, μέσα από τη νέα της έκθεση με τίτλο «About felicity» (Περί ευδαιμονίας), που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 20:00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.
Περί Βίας και Άλλων Δαιμονίων: έκθεση του Toni Milaqi στη γκαλερί Δεσμός στο Παρίσι
06.10.2016 12:54
Ο Toni Milaqi έρχεται στο Παρίσι και εγκαινιάζει με την έκθεσή του τη νέα καλλιτεχνική χρονιά στη γκαλερί του Δεσμού.
Κάπου στην υδρόγειο: Έκθεση της Αντωνίας Κανελλοπούλου στην αίθουσα Περί Τεχνών Καρτέρης
12.09.2016 14:48
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19.30 στην αίθουσα ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ η ατομική έκθεση της Αντωνίας Κανελλοπούλου με τίτλο «Κάπου στην υδρόγειο».
Ηρακλής. Υπερβατική πορεία: έκθεση της Χριστίνας Κουλουμπή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
05.07.2016 09:58
Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί την ενδιαφέρουσα και διαφορετική έκθεση "Ηρακλής. Υπερβατική πορεία" της εικαστικής καλλιτέχνιδας και ηθοποιού Χριστίνας Κουλουμπή, που απευθύνεται στο κοινό όλων των ηλικιών.
Περί εξουσίας: project σε εξέλιξη από την Lo And Behold στο Μπάγκειον
11.04.2016 17:01
Μετά από πρόσκληση της Athens Biennale 2015-17 “OMONOIA”, η Lo and Behold συμμετέχει στη 2η Σύναψη με το σε εξέλιξη project “Περί εξουσίας”.