Η Εταιρεία Θεάτρου Θέση είναι μια ομάδα από απόφοιτους της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που συστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 2015.

Το “Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” είναι η πρώτη της παραγωγή με την οποία πραγματοποίησε παραστάσεις σε θέατρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, περιοδεία στην Ελλάδα και συμμετείχε στο 39ο Διεθνές Φεστιβάλ κλασσικού θεάτρου Almagro Off Festival de Teatro Classico στο Almagro της Ισπανίας.

Φέτος παρουσιάζεται στο Θέατρο θησείον.

Διαλέξαμε το κείμενο του William Shakespeare γιατί είναι ένας σπουδαίος ποιητής. Έτσι τον αντιλαμβανόμαστε και τον αντιμετωπίζουμε, ως ποιητή, και  σχεδόν ποτέ ως θεατρικό συγγραφέα. Το γεγονός ότι ονοματίζει αυτούς που φέρουν τον λόγο του, καθόλου δεν μας επηρεάζει ως προς την θέση μας αυτή.

Αυτό που κάνει τον Σαίξπηρ μεγάλο ποιητή είναι η ρυθμική αγωγή, η μελωδία, και φυσικά το νόημα που φέρουν οι λέξεις και οι φράσεις. Αυτό το νόημα θέλαμε να διατηρήσουμε στην επεξεργασία που κάναμε, όταν μεταφράσαμε το κείμενο από το πρωτότυπο. Το θέμα που πάντα μας απασχολούσε και πάντα θα μας απασχολεί όσον αφορά τον άγγλο βάρδο είναι η μεταφορά του από τη γλώσσα του, εν προκειμένω στην ελληνική.

Επιλέγουμε να εστιάσουμε στο ρυθμό και στην έντονη σωματικότητα. Ένα άλλο στοιχείο που μας ενδιαφέρει σκηνικά είναι η μουσικότητα της γλώσσας, το χιούμορ και  η ομαδικότητα. Εφαρμόζοντας αυτά, φτιάξαμε μια παράσταση με ελάχιστα σκηνικά μέσα. Μικρά μουσικά όργανα και αξεσουάρ κοστουμιών που πιο πολύ υπογραμμίζουν τον κάθε ρόλο, παρά αποτελούν μια περιγραφή του.

Info:

Ο Μιχάλης Σιώνας είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Σαμαρά (Ηλεκτρικό μπάσο και κοντραμπάσο). Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού συνόλου The Prefabricated Quartet. Έχει συνθέσει μουσική για μεγάλου και μικρού μήκους κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ. Ενδεικτικά: Τρείς στιγμές (σκην. Π.Σεβαστίκογλου), Νάρκες (σκην. Χ.Νικολέρης), Μονή σειρά μαργαριτάρια (σκην. Β.Κεχαγιάς). Έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ και του ελεύθερου θεάτρου. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως: Slobodan Unkovski (Ορέστης, ΚΘΒΕ), Μιχαήλ Μαρμαρινός (Αυτοκρατορία ,ΚΘΒΕ-ΜΜΘ), Γιάννης Κακλέας (Διαμάντια και μπλούζ,ΚΘΒΕ), Σταμάτης Φασουλής (Ιππείς,ΚΘΒΕ),Γιάννης Ρήγας (Ένα παιδί μετράει τ ́άστρα, ΚΘΒΕ), Γιάννης Παρασκευόπουλος (Happy birthday, Νέες Μορφές) κ.α. Τέλος, είναι ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Ομάδας Kunst, για την οποία έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Nordost του Torsten Buchsteiner (2011/12), Ορέστης του Ευριπίδη (2014/15) 

◊ Το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» παρουσιάζεται στο θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ. Περισσότερες πληροφορίες εδώ