Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Με τη Vivian Suter ξεκινά η συνεργασία του Sterna Art Project 2016 µε την documenta 14

Με τη Vivian Suter ξεκινά η συνεργασία του Sterna Art Project 2016 µε την documenta 14

Το Sterna Art Project µε χαρά ανακοινώνει τη συνεργασία µε την documenta 14 στα πλαίσια του προγράµµατος φιλοξενίας καλλιτεχνών. Η συνεργασία αυτή αφορά τη συµµετοχή της ζωγράφου Vivian Suter η οποία θα φιλοξενηθεί απο 10 Οκτωβρίου µέχρι αρχές Νοεµβρίου για να δηµιουργήσει τα έργα που θα εκτεθούν στην documenta 14. Η Vivian Suter ζει και εργάζεται στο Panajachel, Γουατεµάλα όπου και εγκαταστάθηκε, στήνοντας το σπιτικό της σε µια παλιά φυτεία καφέ. Από τότε τα έργα της δηµιουργούνται σε αυτό το φόντο, και µερικά καταλήγουν να γίνουν µέρος του.  

Η Documenta ξεκίνησε απο τον Arnold Bode το 1955 και έγινε η µια απο τις πιο σηµαντικές εκθέσεις παγκοσµίως που λαµβάνει χώρα στο Κάσελ κάθε πέντε χρόνια. Η 14η έκδοση της, υπό την καλλιτεχνική διέυθυνση του Szycmzyc, θα λάβει χώρα σε δυο πόλεις για πρώτη φορά, στην Αθήνα,  και το Κάσελ της Γερµανίας. Η διπλή δοµή και το χρονικό της documenta 14, µε πέντε εβδοµάδες όπου οι δυο εκθέσεις συµπίπτουν, υποθέτει οτι οι συµµετέχοντες καλλιτέχνες έχουν κληθεί να σκεφτούν και τα δυο πλαίσια κατα την διάρκεια της σύλληψης και παρουσίασης των έργων τους για το πρότζεκτ και στις δυο τοποθεσίες.

Σχετικά µε τον οργανισµό

Ο Sterna είναι ένας διεπιστηµονικός µη κερδοσκοπικός οργανισµός µε στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη της δηµιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης µε την παράλληλη αµφισβήτηση των αντιλήψεων για το τι συνιστά σύγχρονη εικαστική κουλτούρα. Ιδρύθηκε το 2014 από τον καλλιτέχνη Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη.   

Το Sterna Art Project έχει σχεδιαστεί ως ένας ενεργός χώρος συγκέντρωσης καλλιτεχνών µέσα από προγράµµατα φιλοξενίας και εκθέσεις. Ο οργανισµός δίνει ιδιαίτερη έµφαση στη γεωγραφική θέση της Νισύρου και προωθεί τη σύνδεση µεταξύ των καλλιτεχνών και του νησιού, των κατοίκων και των ήδη καθιερωµένων πολιτιστικών του εκδηλώσεων.   

Ο Sterna φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Sterna Nisyros Residences που βρίσκονται µέσα στην Παντονίκη, το µεσαιωνικό κάστρο στον Εµπορειό της Νισύρου. Το όνοµα προέρχεται από τη στέρνα που βρίσκεται στο εσωτερικό της κατοικίας, τη µεγαλύτερη που χτίστηκε ποτέ στον Εµπορειό. Σε µεταφορικό επίπεδο, η στέρνα συνιστά δοχείο νέων ιδεών, συναντήσεων και παρεµβάσεων.   Σχετικά µε την καλλιτέχνη  Η Vivian Suter γεννήθηκε το 1949 στο Μπουένος Άιρες. Έχει ζωγραφίσει στη Βασιλεία, τη Βιέννη, την Αφρική, τη Βέρνη, τη Ρώµη και στο Panajachel [Παναχατσέλ] της Γουατεµάλας, όπου ζει από το 1982.  

Panajachel Σε µια περιήγηση ανά τη Βόρειο και την Κεντρική Αµερική το 1982, η Vivian Suter έφτασε στο Panajachel — ένα χωριό στη Λίµνη Atitlan— όπου και εγκαταστάθηκε, στήνοντας το σπιτικό της σε µια παλιά φυτεία καφέ. Από τότε τα έργα της δηµιουργούνται σε αυτό το φόντο, και µερικά καταλήγουν να γίνουν µέρος του.  

Τα δέντρα που φυτεύτηκαν για να προστατεύουν τη φυτεία του καφέ — gravilea, αβοκάντο, µάνγκο— κρατούν το µέρος αυτό στην πράσινη σκιά τους όλο τον χρόνο. Μια απότοµη ανηφοριά, συνδυασµός σκαλιών και ορεινού µονοπατιού, οδηγεί στο στούντιο της Vivian Suter που βλέπει πάνω από τις κορυφές των δέντρων το χωριό Panajachel µε τις λίµνες και τα ηφαίστειά του.  

Τα έργα που δηµιουργούνται εκεί έχουν να κάνουν µε τον άνεµο, τη βροχή, τα ηφαίστεια και τη διαύγεια του απέραντου τροπικού τοπίου.  

Πολύ χαµηλότερα, µέσα στη σκιά της φυτείας, υπάρχει ένα δεύτερο στούντιο. Η θέα από τους ανοιχτούς φεγγίτες δεν φτάνει πέρα από τα φύλλα των µπανανόδεντρων που περικλείουν ασφυκτικά το οίκηµα. Εκεί είναι που δηµιουργούνται τα κοντινά πλάνα: το συχνά επαναλαµβανόµενο µοτίβο του απαγορευµένου καρπού και το βλέµµα που στρέφεται πάνω ή µέσα στον εαυτό.

Οι εικόνες της Vivian Suter καθώς και οι φωτογραφίες και τα σχέδια σε χαρτί που τα συνοδεύουν αποτελούν απεικονίσεις, σχόλια και ερµηνείες του εξωτερικού και εσωτερικού της περίγυρου. Ταυτόχρονα όµως αντικατοπτρίζουν µια αµοιβαία οικειοποίηση: οι εικόνες οικειοποιούνται το περιβάλλον τους και το ίδιο το περιβάλλον τις οικειοποιείται.  

Η άστατη ζωή της Vivian Suter είχε πάντοτε µια σταθερά: την τέχνη της. Όπου κι αν βρεθεί, θα υπάρχει πάντα ένα µέρος όπου θα δηµιουργεί νέες δουλειές και θα περιστοιχίζεται από τα έργα που έχει ήδη φτιάξει.

*Φωτογραφίες: Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης, Sterna Art Project 2016 σε συνεργασία µε την documenta 14, Νίσυρος, 2016. 

Σχετικές ειδήσεις
Με την Bouchra Khalili ξεκίνησε η συνεργασία της Atopos cvc με την documenta 14
21.11.2016 16:47
Η Atopos cvc ανακοινώνει τη συνεργασία της με την documenta 14 στο πλαίσιο του artist-in-residence προγράμματός της από το φθινόπωρο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Κατά τη διάρκειά της συνεργασίας αυτής μια σειρά από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην documenta 14 θα πάρουν μέρος στο Occupy Atopos Residency κάνοντας την παραγωγή του έργου τους για την επερχόμενη documenta 14. Η σημαντική αυτή συνεργασία ξεκινά με την καλλιτέχνιδα Bouchra Khalili της οποίας η παραμονή στην Atopos άρχισε στις 8 Σεπτεμβρίου 2016 και θα ολοκληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2016.
Vintage Camelias: έκθεση με κοσμήματα υψηλής ραπτικής στο ApArt
09.11.2016 15:07
Στο νέο χώρο τέχνης και φιλοξενίας ApArt πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα έκθεση πολύτιμων και σπάνιων κοσμημάτων από οίκους μόδας υψηλής ραπτικής σε συνεργασία με τη διεθνούς φήμης Γαλλίδα γκαλερίστ Soraya Bouvier Feder από τις 11 έως τις 13 Νοεμβρίου 2016.
Curiosity: έκθεση από το Tinos Quarry Platform στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
22.06.2016 14:31
Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Tinos Quarry Platform σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Curiosity.
Sterna Art Project 2016: “Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης” στη Νίσυρο
01.06.2016 17:00
Το Sterna Art Project προσκαλεί τον Άγγελο Πλέσσα και εννέα διεθνείς καλλιτέχνες και επιμελητές να δημιουργήσουν νέα έργα μέσα απο μια νέα πρακτική, ενα νέο “Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης”, στο ιστορικό κτίριο των Λουτρών Μανδρακίου της Νισύρου το οποίο για δεύτερη χρονιά μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης και δημιουργίας, φέρνοντας με την σειρά του τον χαρακτήρα του κοινού βίου και της συνύπαρξης.
Atopos cvc και Andrey Bogush στο Sterna Art Project
01.06.2016 14:56
Η Atopos cvc με χαρά ανακοινώνει τη συνεργασία με τον οργανισμό Sterna Art Project από το φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμα.