Η ταινία του Ρίτσαρντ Ταν, Το πρώτο ραντεβού (Southside with you) κυκλοφορεί στις κινηματογαφικές αίθουσες την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 από την Tanweer.

ΣΥΝΟΨΗ

Εμπνευσμένη από το πρώτο ραντεβού του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα, η ταινία ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ εξιστορεί την περιπετειώδη εκείνη καλοκαιρινή μέρα του 1989, όταν ένας γοητευτικός νεαρός νομικός σύμβουλος, ο Μπαράκ Ομπάμα (Πάρκερ Σόγιερς) προσπάθησε να ρίξει τη δικηγόρο Μισέλ Ρόμπινσον (Τίκα Σάμπτερ) κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού που ξεκίνησε από μία έκθεση τέχνης, συνεχίστηκε με την προβολή της ταινίας Do the Right Thing του Σπάικ Λι, και κατέληξε στο πρώτο γλυκό φιλί, έξω από ένα παγωτατζίδικο της αλυσίδας Baskin-Robbins.

Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Ρίτσαρντ Ταν, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ενώ στην ομάδα παραγωγής συναντούμε τον διάσημο τραγουδιστή και μουσικό Τζον Λέτζεντ, βραβευμένο με Όσκαρ Τραγουδιού για την ταινία «Selma».

Στους ρόλους του προεδρικού ζεύγους των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα θα δούμε τους Πάρκερ Σόγιερς («Snowden», «Zero Dark Thirty») και Τίκα Σάμπτερ («Ride Along 2», «The Haves and Have Nots»).

Σχετικά με την παραγωγή

Για τον πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα-σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Ταν, η ιδέα για ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ξεκίνησε με την πρώτη ματιά που έριξε στο ζευγάρι Μισέλ – Μπαράκ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα το 2008. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια, μέχρι που και ο ίδιος να ερωτευτεί και η εμπειρία αυτή να τον παρακινήσει να κάνει ταινία την ιστορία του ζευγαριού.

Σύμφωνα με τον Ταν, η σχέση της Μισέλ Ρόμπινσον και του Μπαράκ Ομπάμα χτίστηκε πάνω στην απόφαση της Μισέλ να δώσει μία ευκαιρία στον Μπαράκ να της αποδείξει ποιος πραγματικά είναι, να της δείξει την αξία του. Ο βασικός στόχος του σκηνοθέτη ήταν να ρίξει φως στα βαθιά αισθήματα που  μπορεί να εμπνεύσει ακόμη και μία νέα αγάπη. «Δεν είναι  μόνο μια φυσική η πνευματική έλξη. Μπορεί επίσης να είναι και βαθιά συναισθηματική. Βρίσκεις εκείνον που γίνεται ο καθρέπτης σου και που ξέρει τον τρόπο να σε κάνει να καταλάβεις την αξία σου. Νομίζω ότι αυτοί οι δύο χαρακτήρες ήταν πλασμένοι ο ένας για τον άλλον. Ήταν από την αρχή ομάδα. Ο ένας έκανε καλύτερο τον άλλο.»

Παρόλο που οι λεπτομέρειες των συνομιλιών του ζευγαριού είναι φανταστικές, τα γεγονότα που απεικονίζονται στην ταινία συνέβησαν πραγματικά. Το ζευγάρι όντως επισκέφτηκε μια έκθεση τέχνης, μετά πήγε να δει την ταινία  Do The Right Thing του Σπάικ Λι, απόλαυσε ένα μεσημεριανό πικ-νικ, βγήκε για ένα ποτό, και τέλος επισκέφθηκε ένα Baskin-Robbins για παγωτό σοκολάτα, την αγαπημένη γεύση της Μισέλ. Ο Ταν έμαθε αυτές τις λεπτομέρειες μέσα από δημοσιεύματα, καθώς και από ένα βίντεο στο οποίο το ζευγάρι εξιστορεί το πρώτο του ραντεβού.

Ο σκηνοθέτης συνειδητά αποφεύγει να επικεντρωθεί στις πολιτικές πεποιθήσεις του Ομπάμα. «Το κοινό της ταινία μπορεί να έχει τις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις, τη δική του άποψη για τον Πρόεδρο και την πρώτη κυρία. Ο δικός μου στόχος είναι να δημιουργήσω μία ρεαλιστική ιστορία αγάπης μεταξύ αυτών των δύο ανθρώπων.»

Ακόμη και μέσα σε ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα γυρισμάτων, που διήρκεσε μόλις 18 μέρες, ο  Ταν κατάφερε να μην ξεφύγει από τον προϋπολογισμό. Ένας λόγος ήταν η επιμονή του οι ηθοποιοί να απομνημονεύσουν και να κάνουν συνεχείς πρόβες στις μεγάλες σε διάρκεια σκηνές πριν τα γυρίσματα, πράγμα που  έπραξαν όλοι – ακόμα και διατλαντικά – με τη βοήθεια του Skype!

Από την πλευρά του, ο Σόγιερς αισθανόταν μια ιδιαίτερη σύνδεση με τον Μπαράκ Ομπάμα πολύ πριν του δοθεί η δυνατότητα να τον ενσαρκώσει κινηματογραφικά. Πριν αποφασίσει να γίνει ηθοποιός, είχε προσπαθήσει να κάνει καριέρα στην τοπική αυτοδιοίκηση και εργάστηκε ως λομπίστας. Αργότερα ωστόσο αποφάσισε ν’ αφοσιωθεί στην υποκριτική και να γίνει ηθοποιός, στη σχετικά προχωρημένη ηλικία των 27 χρόνων.

Διαλέγοντας το πρώτο ζευγάρι

Ενώ ο Ρίτσαρντ Ταν είχε αποφασίσει από νωρίς ότι η Σάμπτερ θα ήταν η ηθοποιός που θα ενσάρκωνε την Μισέλ Ρόμπινσον, δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να βρει εκείνον που θα έπαιζε το Μπαράκ Ομπάμα. Κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τη φυσική ομοιότητα του Σόγιερς με τον Μπαράκ, αλλά χρειάστηκαν δύο οντισιόν για να κερδίσει ο ηθοποιός το ρόλο, μεταξύ δεκάδων άλλων υποψηφίων.

Ο Σόγιερς, ο οποίος, όπως και ο Ομπάμα, είναι παντρεμένος με δύο παιδιά, μετακόμισε με την οικογένειά του στο Λονδίνο το 2008. Μεγάλωσε σε μία οικογένεια Ρεπουμπλικάνων στην Ινδιανάπολη. Παρά τις διαφορές τους  – σε επίπεδο πολιτικής – με τον Ομπάμα, οι γονείς του, Πάολα Πάρκερ Σόγιερς και Τζέιμς Σόγιερς, δραστήριοι και οι δύο πολιτικά, πίστεψαν στο κοινωνικό όραμα του Ομπάμα.

Έχοντας λιγότερη φυσική ομοιότητα με το χαρακτήρα της, σε σχέση με τον Σόγιερς, η Σάμπτερ έπρεπε να βρει έναν διαφορετικό τρόπο για να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την νεαρή Μισέλ Ρόμπινσον. Για να προετοιμαστεί για το ρόλο, διάβασε το A Game of Character, το βιβλίο που έγραψε ο προπονητής μπάσκετ Κρεγκ Ρίμπινσον, ο μεγαλύτερος αδελφός της Μισέλ το 2010, και στο οποίο υπήρχαν πολλές λεπτομέρειες για την οικογένεια Ρόμπινσον. Επίσης, αντί να επικεντρωθεί στις τηλεοπτικές εμφανίσεις της πρώτης κυρίας, παρακολούθησε ομιλίες της Μισέλ σε διάφορα κολέγια.

Αγαπημένο Σικάγο

Υπήρξε ένας χαρακτήρας στην ταινία που ο παραγωγός Ρόμπερτ Τέιτελ γνώριζε καλύτερα απ΄ όλους τους άλλους: η πόλη του Σικάγο. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ είναι η 8η ταινία του Τέιτελ που γυρίζεται στην αγαπημένη του πατρίδα. Παραδέχεται και ο ίδιος ότι είναι ερωτευμένος με την πόλη, αλλά και με τον Μπαράκ Ομπάμα που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρας εκεί. Αυτή η ταινία συνεχίζει την ερωτική σχέση του παραγωγού με την Πόλη των Ανέμων.

Ο Τέιτελ λέει ότι ενθουσιάστηκε με το σενάριο από τη στιγμή που το διάβασε. Περίπου οκτώ μήνες μετά την πρώτη ανάγνωση, υπέγραψε ως παραγωγός, γνωρίζοντας ότι η δημιουργική ομάδα θα πρέπει να ακολουθήσει έναν σφιχτό προϋπολογισμό. Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα τον Ιούλιο του 2015. Ο Ταν ανέλαβε την πρόκληση που του τέθηκε να κάνει την ταινία με ελάχιστα χρήματα.

Χρησιμοποιήθηκαν πολλές χαρακτηριστικές τοποθεσίες στις νότιες περιοχές του Σικάγου. Μια από τις εκκλησίες που εμφανίζεται στην ταινία ήταν όντως εκείνη στην οποία είχε μιλήσει ο Μπαράκ. Το ίδιο και οι σκηνές στους κήπους Altgeld. Το κοινό θα δει διαφορετικές πλευρές της πόλης που συνήθως δεν απεικονίζονται κινηματογραφικά, ιδίως εκείνοι που κατάγονται από αυτή τη μεριά της πόλης.

Οι σκηνές για το πατρικό σπίτι της Μισέλ Ρόμπινσον γυρίστηκαν δύο τετράγωνα μακριά από το πραγματικό της σπίτι. Υπήρξε πολύς κόσμος που πλησίαζε την ομάδα παραγωγής και τους ηθοποιούς λέγοντας ότι όντως ζούσε εκεί, ενώ αρκετοί θυμήθηκαν ότι έπαιζαν μπάσκετ με εκείνη και τον αδερφό της.

Αν και ο Σόγιερς ζει στο Λονδίνο και βρισκόταν εκεί όταν πρωτοπήρε στα χέρια του το σενάριο για ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ, συνδέεται και εκείνος με το Σικάγο. Παρακολούθησε το κολλέγιο αρρένων  Wabash στο Crawfordsville της Ιντιάνα και κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων άρχισε να δουλεύει ως μοντέλο, οπότε συχνά ταξίδευε στο Σικάγο για δουλειά και οντισιόν. Αφού ασχολήθηκε για ένα μικρό διάστημα με την πολιτική στην Ιντιάνα, τα παράτησε και έζησε έξι μήνες στο Σικάγο για να επικεντρωθεί στο μόντελινγκ και στην υποκριτική.

Αναβίωση των ‘80s

Ο διευθυντής φωτογραφίας Πάτρικ Σκόλα,  ο σχεδιαστής παραγωγής Λούθιο Σέιχας και η ενδυματολόγος Μέγκαν Σπατζ συνεργάστηκαν αρμονικά για να αναβιώσουν μία ατμόσφαιρα ’80s στην ταινία. Καθώς ο Ταν ήθελε να αναδύεται έντονα ένα στιλ pop και R&B, και η μουσική επένδυση της ταινίας, συμπεριλαμβανομένης μιας σύνθεσης του Στέφεν Τζέιμς Τέιλορ από το Λος Άντζελες, βοήθησε ιδιαίτερα στη δημιουργία αυτής της ατμόσφαιρας.

Ο Ταν ισχυρίζεται ότι ο περιορισμένος προϋπολογισμός της ταινίας τελικά βοήθησε στο να ενισχυθεί η αίσθηση ρεαλισμού και αυθεντικότητας. Ήταν από την αρχή σαφές ότι δεν θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή του γερανούς που να του επιτρέπουν να δείχνει από ψηλά ολόκληρες γειτονιές, ή δεκάδες παιδιά που να φορούν ρετρό ρούχα και δρόμους γεμάτους με αυτοκίνητα αντίκες. Εξαιτίας όμως αυτού του περιορισμού, προσανατολίστηκε στο να αιχμαλωτίσει μικρές στιγμές, και λεπτομέρειες για να αναβιώσει εκείνη την περίοδο, όπως την κουβέρτα στην καρέκλα του Μπαράκ ή τον καναπέ της οικογένειας της Μισέλ, ή τις κασέτες στο αυτοκίνητό του Μπάρακ.

Μία συγκλονιστική ιστορία αγάπης

Ο Τέιτελ λέει ότι δύο ήταν οι βασικές προκλήσεις στην παραγωγή της ταινίας ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: το να εξιστορήσεις μία συναισθηματική ιστορία στην εποχή που βασιλεύουν οι blockbuster ταινίες δράσης, και το να γυρίσεις μια ταινία με δύο Αφρο-Αμερικανούς πρωταγωνιστές.

Σύμφωνα με τον Ταν, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ αναπόφευκτα αγγίζει φυλετικά ζητήματα, επειδή τα θέματα αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της ζωής των Ομπάμα. Ωστόσο, αυτή είναι μία ταινία για την αγάπη, όχι τη φυλή ή την πολιτική. Είναι μία γλυκιά ιστορία αγάπης δύο νέων και έξυπνων ανθρώπων, γεμάτων μεγάλα όνειρα.

Για το λόγο αυτό, και η Σάμπτερ θεωρεί ότι η ταινία υπερβαίνει την πολιτική. «Είναι μια καθολική ταινία. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει πολιτικά, ο καθένας μας μπορεί να ταυτιστεί με την αγάπη. Όλοι θέλουμε να νιώθουμε ασφάλεια, κάποιον να μας καταλαβαίνει, να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι μαζί του. Και η ταινία το πετυχαίνει αυτό. Ακόμα και αν τη δεις χωρίς ήχο, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μία ιστορία πραγματικής αγάπης.»  

Συντελεστές:

Πρωταγωνιστούν: Πάρκερ Σόγιερς, Τίκα Σάμπτερ, Βανέσα Μπελ Κάλογουεϊ, Φίλιπ Έντουαρντ Βαν Λίαρ

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ρίτσαρντ Ταν
Παραγωγή: Τζον Λέτζεντ, Τίκα Σάμπτερ, Ρίτσαρντ Ταν, Ρόμπερτ Τέιτελ
Φωτογραφία: Πάτρικ Σκόλα
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Λούσιο Σέιξας
Μοντάζ: Έβαν Σιφ
Μουσική: Στίβεν Τζέιμς Τέιλορ
Κοστούμια: Μέγκαν Σπατζ
Διάρκεια: 84’
Διανομή: Tanweer

Facebook Page – https://www.facebook.com/tanweergreece