Μια νέα μουσειοσκευή με θέμα «Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα» δημιούργησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με την υποστήριξη της Ε.Ι Παπαδόπουλος Α.Ε., με στόχο να ταξιδέψει σε σχολεία όλης της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

Η νέα μουσειοσκευή, που απευθύνεται στους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης,  διδάσκει στους μαθητές τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων  και τους κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής, μέσα από κείμενα, CD με εικόνες, πιστά αντίγραφα αρχαίων σκευών, εκπαιδευτικά παιχνίδια και προτάσεις για δραστηριότητες.

Ο εκπαιδευτικός δανείζεται τη μουσειοσκευή από το μουσείο και τη χρησιμοποιεί ως εκπαιδευτικό υλικό για το μάθημα της Ιστορίας, της Γλώσσας ή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς και σε διάφορες  άλλες δράσεις.  Επίσης μπορεί να την αξιοποιήσει για την προετοιμασία της επίσκεψης των μαθητών στο Μουσείο  Κυκλαδικής Τέχνης, αλλά και σε οποιοδήποτε Μουσείο της Ελλάδας ή του εξωτερικού διαθέτει εκθέματα που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων.

Μέσα από τη νέα μουσειοσκευή, οι μαθητές θα γνωρίσουν:

Τα σκεύη που είναι απαραίτητα στην κουζίνα αλλά και στο καθημερινό και εορταστικό τραπέζι.

Τις πηγές της διατροφής (δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, μέλι, καρποί, ψάρι, κρέας).

Τα οφέλη της σωστής διατροφής και του ισορροπημένου πρωινού.

Τη διατροφή και το ρόλο της στην κοινωνική ζωή (συμπόσια, γιορτές, θρησκευτικές τελετές).

Διάφορες συνταγές και αγαπημένες τροφές στην αρχαιότητα.

Ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τα σκεύη και το ύφασμα της μουσειοσκευής για να δημιουργήσει, μέσα στην τάξη, μια γωνιά που να αναπαριστά το περιβάλλον μιας κουζίνας στα αρχαία χρόνια.

Χρησιμοποιώντας το υλικό της μουσειοσκευής και παίζοντας παιχνίδια  όπως το παιχνίδι τύπου twister game  «Ισορροπώντας στις τροφές», τα παιδιά  θα αντιληφθούν καταρχάς τη σημασία ενός πλήρους πρωινού, συζητώντας με τον εκπαιδευτικό ποιες τροφές είναι απαραίτητες. Στη συνέχεια, καθώς θα επεξεργάζονται σκεύη πιστά αντίγραφα εκθεμάτων από τις Συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, θα γνωρίσουν τις διατροφικές συνήθειες, τα είδη γευμάτων και αγαπημένα φαγητά και συνταγές στην αρχαία Αθήνα και Ρώμη!

Ο εκπαιδευτικός μπορεί ακόμη να προσκαλέσει τα παιδιά να φτιάξουν το μενού μιας εβδομάδας και να το εφαρμόσουν σπίτι τους ή να σχεδιάσουν ένα παιχνίδι γνώσεων τύπου trivial pursuit.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να φτιάξουν σπίτι τους μπισκότα με βρώμη και σταφίδες με βάση τη συνταγή που περιλαμβάνεται μέσα στο υλικό της μουσειοσκευής.

Η οργάνωση του εκπαιδευτικού υλικού της νέας μουσειοσκευής πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου ενώ ο σχεδιασμός τα σχέδια και η γραφιστική επιμέλεια από τη Χαρά Μαραντίδου.

Η εταιρεία Ε.Ι Παπαδόπουλος Α.Ε., στάθηκε πολύτιμη αρωγός καθ’ όλη  τη διάρκεια του σχεδιασμού και της κατασκευής της νέας μουσειοσκευής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΕΙΟΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΜΚΤ

Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες που έχει δημιουργήσει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για να ταξιδεύουν στα σχολεία. Σχεδιάστηκαν για να φέρουν τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς πιο κοντά στον κόσμο του Μουσείου, και απευθύνονται κυρίως στα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας  αλλά και του εξωτερικού.  

Κάθε Μουσειοσκευή έχει ένα διαφορετικό θέμα και περιέχει αντίγραφα αντικειμένων, εκπαιδευτικό υλικό, εικόνες σε ηλεκτρονική μορφή, βιβλία και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Μέχρι σήμερα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης έχει δημιουργήσει 5 μουσειοσκευές με τα εξής θέματα:

Κυκλαδικός Πολιτισμός
Παίζοντας στην αρχαία Ελλάδα
Αρχαία ελληνική κεραμική
Το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα
Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα

Κάθε χρόνο 200 περίπου σχολεία από όλη την Ελλάδα δανείζονται και χρησιμοποιούν τις μουσειοσκευές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε 20.000 περίπου μαθητές να γνωρίσουν διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού.

Ένα σχολείο μπορεί να δανειστεί απευθείας τη μουσειοσκευή από το Μουσείο. Εναλλακτικά ένας ιδιώτης ή μια επιχείρηση μπορεί να αγοράσει μια μουσειοσκευή και να τη στείλει ο ίδιος σε σχολείο, ίδρυμα, Πανεπιστήμιο ή άλλο φορέα  της επιλογής του ή να αναθέσει στο Μουσείο να τη διακινήσει σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα ή σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Μουσειοσκευές μπορούν επίσης να δανειστούν οργανισμοί ή φορείς που ασχολούνται με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Σχετικά με την Ε.Ι Παπαδόπουλος Α.Ε.

Η Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε, πρωτοπόρος βιομηχανία μπισκότων και ειδών διατροφής, είναι μια αμιγώς Ελληνική εταιρεία, η οποία εδώ και 94 χρόνια ηγείται της Ελληνικής αγοράς μπισκότων με μεγάλη γκάμα γευστικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμες μάρκες, όπως:  Πτι -Μπερ, Μιράντα, Γεμιστά, Caprice, Cream Crackers. Κατέχει επίσης, ισχυρή θέση στον κλάδο των αρτοσκευασμάτων με προϊόντα όπως τις Φρυγανιές, τα Κριτσίνα και τα Παξιμάδια. Διαθέτει  ακόμα στην αγορά,  τις μπάρες Δημητριακών Digestive Bars, ενώ το 2013 εισήλθε στον χώρο του συσκευασμένου ψωμιού σε φέτες, με τις μάρκες Γεύση², Χωριανό και πρόσφατα με την Αρχαία Σπορά με Δίκοκκο σιτάρι.  Στα 4 εργοστάσιά της απασχολεί περισσότερα από 1.200 άτομα ενώ εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 40 χώρες και στις 5 ηπείρους με αιχμή του δόρατος τα Caprice. Η εταιρεία έχει λάβει πολλά βραβεία σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις και κατέχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Ελλήνων, καθώς από το 1922 μένει πιστή στις αξίες της: Ποιότητα, Καινοτομία και Σεβασμός στον καταναλωτή. Η εταιρεία εξέδωσε το 2013 τον πρώτο απολογισμό εταιρικής υπευθυνότητας, περισσότερα στοιχεία για τον οποίο μπορείτε να βρείτε στο: http://papadopoulou.gr/wp-content/uploads/2014/11/ekthesi-2013.pdf

Πληροφορίες

Οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού-κείμενα-δραστηριότητες: Μαρίνα Πλατή-Ελένη Μάρκου

Σχεδιασμός: Χαρά Μαραντίδου

Ο δανεισμός της Μουσειοσκευής είναι δωρεάν. Η μεταφορά αποτελεί ευθύνη του εκπαιδευτικού και στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μεταφορέας, τα έξοδα επιβαρύνουν το σχολείο.

Για το δανεισμό των μουσειοσκευών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων T. 210 7239438. Για την αγορά μιας μουσειοσκευής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο Τ. 210 7228321 (εσωτ. 125)