Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Οι απέναντι - Σόνια Ζαχαράτου

Οι απέναντι - Σόνια Ζαχαράτου

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πολύτροπον το νέο βιβλίο της Σόνιας Ζαχαράτου με τίτλο, Οι απέναντι. Είκοσι τρεις συνεντεύξεις και μία συζήτηση.

 

Ο λόγος που μας ώθησε να εκδώσουμε αυτό το βιβλίο είναι η ιδιαιτερότητα των συνεντεύξεων της Σόνιας Ζαχαράτου, δημοσιογράφου και συγγραφέως, η οποία, συνομιλώντας με ισχυρές προσωπικότητες της Ελλάδας και της διεθνούς σκηνής, δεν μας μεταφέρει μόνο τον γνωστικό πλούτο των εκλεκτών καλεσμένων της και τα επιστημονικά ή καλλιτεχνικά επιτεύγματά τους, αλλά και σημαντικές πτυχές της προσωπικότητας τους.

Οι συνεντεύξεις της συχνά μετατρέπονται σε εκ βαθέων συνομιλίες, σε ‘εσωτερικές’ συνομιλίες, άλλοτε τολμηρές κι άλλοτε ευαίσθητες και τρυφερές.  Αναδεικνύονται, επίσης, σε ένα παιχνίδι στοχαστικών αναζητήσεων, καθώς, στη διάρκειά τους, κάτι ανασύρεται από κοινούς συλλογισμούς, από μνήμες αισθήσεων, από μυστικά, από ψυχανεμίσματα και υπαρξιακές ανησυχίες. Μοιάζουν με δρώμενα σε θέατρο δωματίου, όπου τίποτα δεν είναι προβλέψιμο.

Μέσα από αυτές, μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη περνούν συγχρόνως και κομμάτια της αρχαίας και της σύγχρονης ιστορίας, η πολυπλοκότητα της πολιτικής, οι απαρχές της τρομοκρατίας, η ομορφιά της αρχαιολογικής σκαπάνης και των μύθων, η ασκητική της μουσικής, τα όρια της λογοτεχνίας, η γοητεία των τεχνών, έννοιες και αξίες διαχρονικές.

 

Η επιλογή των συγκεκριμένων συνομιλιών μέσα από ένα μεγάλο αριθμό ομοίων τους, έγινε με τα εξής κριτήρια:

α) in memoriam για τους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή,

β) τη διεθνή εμβέλεια Ελλήνων που τιμούν τη χώρα στο εξωτερικό – πρέσβεις του πολιτισμού μας,

γ) τις νεωτεριστικές θεωρίες ξένων προσωπικοτήτων, και

δ) την ιδιαιτερότητα κάποιων εξεχόντων δημιουργών.

 

ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ (με αλφαβητική σειρά): Λούλα Αναγνωστάκη, Γιώργος Βέλτσος , Λευτέρης Βογιατζής , Άγγελος Δεληβοριάς , Δημήτρης Δημητριάδης , Διοχάντη, Ολυμπία Δουκάκη, Φρανσουά Ζιλιέν, Χάουαρντ Ζιν, Πέτρος Θέμελης, Βάνα Ξένου , Λεωνίδας Καβάκος, Μιχάλης Κακογιάννης , Μανόλης Κορρές, Γιάννης Κουνέλλης, Θεόδωρος Κουρεντζής, Γιώργος Μιχαηλίδης, Εντγκάρ Μορέν, Ζακλίν ντε Ρομιγί, Βίκτωρ Σαριγιαννίδης, Θεόδωρος Τερζόπουλος , Παναγιώτης Τέτσης, Γιαν Φαμπρ, Μηνάς Χατζησάββας, Χρύσα.

ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ (κατά ειδικότητα) Αρχαιολόγοι: Πέτρος Θέμελης, Μανόλης Κορρές, Βίκτωρ Σαριγιαννίδης. Εικαστικοί: Διοχάντη, Βάνα Ξένου, Γιάννης Κουνέλλης, Παναγιώτης Τέτσης, Γιαν Φαμπρ, Χρύσα. Ηθοποιοί: Ολυμπία Δουκάκη, Μηνάς Χατζησάββας. Ιστορικοί: Χάουαρντ Ζιν, Ζακλίν ντε Ρομιγί. Ιστορικός Τέχνης: Άγγελος Δεληβορριάς. Μουσικοί: Λεωνίδας Καβάκος, Θεόδωρος Κουρεντζής. Σκηνοθέτες: Λευτέρης Βογιατζής, Μιχάλης Κακογιάννης, Θεόδωρος Τερζόπουλος. Συγγραφείς: Λούλα Αναγνωστάκη, Γιώργος Βέλτσος, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Μιχαηλίδης (και σκηνοθέτης). Φιλόσοφοι: Φρανσουά Ζιλιέν, Εντγκάρ Μορέν.

 

 

Σύντομο βιογραφικό της Σόνιας Ζαχαράτου

Η Σόνια Ζαχαράτου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργασθεί στη δημόσια τηλεόραση , σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες και περιοδικά. Έχει συγγράψει μυθιστορήματα, θέατρο και ποίηση, και δύο από τα έργα της έχουν ανέβει σε σκηνές της Αθήνας και της περιφέρειας. Έχει βραβευτεί από το ελληνικό τμήμα του ΟΗΕ και έχει διακριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας για εκπομπές της, οι οποίες προβλήθηκαν από την ΕΡΤ.

Σχετικές ειδήσεις
Εγώ, απέναντι - Νίκη Κωνσταντοπούλου
07.02.2017 13:35
Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί Η νέα ποιητική συλλογή της Νίκης Κωνσταντοπούλου Εγώ, απέναντι.
Η τέχνη απέναντι στον ναζισμό - Θωμάς Σλιώμης
12.12.2016 12:02
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο, Η τέχνη απέναντι στον ναζισμό. Το μουσικό κίνημα της Τερεζίν 1941 - 1945 του Θωμά Σλιώμη.
 Η ζωή απέναντι - Σοφία Δημοπούλου
05.07.2016 12:59
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το μυθιστόρημα, Η ζωή απέναντι της Σοφία Δημοπούλου.
 Η Απέναντι Όχθη - Φίλιππος Φραγκούλης
25.05.2016 11:14
Το βιβλίο του Φίλιππου Φραγκούλη, Η Απέναντι Όχθη. Λούσιος... ο αγώνας, η επιβίωση, η απώλεια κυκλοφορεί από την Novel Books των εκδόσεων Ι.Σιδέρη.
Διάλογοι στο λυκόφως. 90 συνεντεύξεις - Μίκης Θεοδωράκης
17.05.2016 10:13
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ianos το βιβλίο «Διάλογοι στο λυκόφως. 90 συνεντεύξεις» του Μίκη Θεοδωράκη, σε επιμέλεια υλικού Δέσποινας Ζηλφίδου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό υλικό, μέσα από το οποίο ο συνθέτης παραθέτει τις απόψεις του, για την πολιτική, τη μουσική και την κοινωνία, όπως δεν έχει καταγραφεί σε κανένα βιβλίο του, έως τώρα.